Românul care a devenit cel mai vârstnic general în viaţă din lume. A venit pe jos din Rusia, în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Constantin Năstase, flancat de către Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni şi de secretarul de stat Eduard Bachide FOTO: Primăria Mioveni
Generalul Constantin Năstase, flancat de către Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni şi de secretarul de stat Eduard Bachide FOTO: Primăria Mioveni

Supravieţuitor al teribilei încercuiri de la Cotul Donului, generalul Constantin Năstase a împlinit vineri, 3 iunie, venerabilă vârstă de 107 ani, fiind avansat în grad în cadrul unei ceremonii speciale. Constantin Năstase a devenit astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române şi din lume. Generalul-erou din Mioveni, Argeş, are o poveste de viaţă impresionantă.

La aniversarea celor 107 ani, veteranul de război Constantin I. Năstase a devenit cel mai vârsnic general al Armatei Române şi din lume, fiind avansat de la gradul General de Armata (cu o stea) în gradul de General-Maior (cu două stele) în cadrul unei ceremonii speciale derulate la Mioveni, oraşul unde locuieşte. 

Generalul Constantin Năstase a primit şi o Plachetă de Onoare din partea lui Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni, precum şi un tort special în culorile tricolorului.

Ceremonia de avansare a fost condusă de către Eduard Bachide, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Anul trecut, generalul Constantin Năstase a primit şi Emblema de Onoare a Armatei Române - cea mai înaltă distincţie militară onorifică din sistemul de distincţii şi însemne militare ale ţării, pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.

Până în luna februarie a acestui an, cel mai longeviv general în viaţă din lume era americanul Harry E. Goldsworthy, născut în 1914. Acesta s-a stins din viaţă pe 16 februarie a.c.

În ciuda venerabilei sale vârste, Constantin Năstase, cel mai longeviv general de pe glob, a ţinut celor prezenţi o lecţie de viaţă, retrăind cu emoţie şi acurateţe momente din timpul luptelor purtate în bătălia pentru Odesa şi la Cotul Donului.

Generalul Constantin Năstase are o poveste de viaţă demnă de un roman FOTO: Primăria Mioveni

general constantin nastase si secretar de stat eduard bachide foto primaria mioveni

Născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni, generalul Constantin Năstase este absolvent al Şcolii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obţinut diploma de învăţător în Piteşti.

A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944. A luptat, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa şi în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viaţă din teribila încercuire de la Cotul Donului şi a mărşăluit cale de mii de kilometri prin nesfârşita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marş a ajuns în România. A fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav.

Ulterior, după absolvirea Facultăţii de Matematică şi Fizică a Universităţii din Bucureşti, a devenit profesor de matematică şi fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Şcoala Racoviţa, s-a pensionat.

De-a lungul vieţii sale, s-a implicat în numeroase activităţi şi proiecte sociale şi culturale, precum. înfiinţarea Muzeului Cula Racoviţa.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea tulburătoare a generalului-erou care s-a vaccinat la 105 ani. Este bunicul profesorului care a murit după vaccin

Povestea impresionantă a generalului-erou care a împlinit 106 ani. S-a vaccinat în această primăvară


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite