România stă bine la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în privinţa salariilor
0Uniunea Europeană mai are nevoie, potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, de cel puţin 60 de ani pentru a ajunge la o egalitate de gen deplină.
Cu prilejul adoptării, în luna decembrie 2021, a unui raport fără caracter legislativ, eurodeputaţii au arătat că se înregistrează în continuare o diferenţă de remunerare de 14,1% şi o diferenţă de pensii de 29,5% între bărbaţii şi femeile din UE şi că femeile se confruntă adesea cu o situaţie precară în câmpul muncii.
Surprinzător, România stă mai bine decât multe alte state la acest capitol. „România este, statistic, mult sub media UE la nivelul discriminării la nivel de salarizare între bărbaţi şi femei. Asta nu înseamnă că nu avem probleme de discriminare în numeroase alte moduri, dar că, strict pe acest indice statistic, angajatorii din România înţeleg, în general, că munca egală trebuie plătită în mod egal. În acelaşi timp, la nivel european avem ţări cu diferenţe de peste 20% de remuneraţie între bărbaţi şi femei, pentru aceeaşi muncă, acelaşi efort (...),”, explică, pentru „Adevărul”, eurodeputatul Dragoş Pîslaru.
Indicele egalităţii de gen. Sursă
„Discriminarea la locul de muncă favorizează stagnarea economică”
În raportul adoptat în decembrie 2021, eurodeputaţii au reamintit că remunerarea egală şi egalitatea de tratament reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru ca femeile să se bucure de drepturi egale şi independenţă economică.
„Peste tot, inclusiv în România, discriminarea la locul de muncă dintre bărbaţi şi femei favorizează stagnarea economică, sărăcia şi o serie lungă de probleme sociale, nu doar pentru femei, dar şi pentru generaţiile tinere, de exemplu, având în vedere că vasta majoritate a părinţilor singuri sunt femei. Asta duce la mai puţine oportunităţi socio-economice atât pentru femei, dar şi pentru mulţi copii, perpetuând cicluri de sărăcie”, mai spune Dragoş Pîslaru.
Europarlamentarul precizează că UE are un Plan de Acţiune în vigoare pentru a reduce această diferenţă mult mai repede decât în 60 de ani, cu o serie de acte care reglementează egalitatea salarială, cea mai recentă acţiune fiind propunerea de Directivă a UE pentru transparenţa salarială.
Aceasta propune o serie lungă de obligaţii pentru angajatori (publici sau privaţi) care să elimine lipsa de transparenţă la nivel salarial, făcând mult mai dificilă sau improbabilă discriminarea, promovând şi accesul la justiţie şi măsuri remediale pentru muncitorii discriminaţi.
„La nivel de Renew Europe şi în USR căutăm în prezent soluţii pentru o directivă echilibrată, care să poată satisface nevoia reală de transparenţă, dar fără să impună costuri dificile de îndurat pentru angajatori. Credem că dacă găsim o formă constructivă, toată lumea va beneficia, atât angajaţii care vor avea un acces fără precedent la informaţii salariale şi asigurarea egalităţii, dar şi angajatorii care vor putea beneficia de o piaţă a muncii mai competitivă şi regulamente predictibile. Evident, având în vedere că pentru România situaţia este diferită faţă de media europeană, este nevoie să ne asigurăm că nu pedepsim companiile din România pentru practici care se întâmplă în alte state europene”, mai spune eurodeputatul.
Vă recomandăm să mai citiţi: