Recunoaşterea oficială a calificărilor profesionale. Ce situaţii pot apărea când vreţi să lucraţi într-o altă ţară din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook Card Profesional European
Foto Facebook Card Profesional European

Dacă vreţi să lucraţi într-o altă ţară a UE, este posibil să fie nevoie să solicitaţi recunoaşterea oficială a calificărilor dumneavoastră profesionale înainte de a putea profesa. Condiţiile pot fi diferite în funcţie de profesie şi de durata şederii.

Este posibil ca profesia dumneavoastră să fie reglementată în ţara din UE în care doriţi să lucraţi (cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia şi Liechtenstein). 

Profesiile reglementate

Profesiile reglementate sunt acele profesii pe care nu le puteţi practica decât dacă deţineţi o anumită diplomă care dă acces la profesie, dacă aţi trecut o serie de examene specifice (cum ar fi cele organizate de stat) şi/sau dacă v-aţi înregistrat într-o organizaţie profesională.

În cazul în care profesia dumneavoastră este reglementată în ţara din UE în care doriţi să o practicaţi, este posibil să trebuiască să obţineţi recunoaşterea calificărilor dumneavoastră profesionale în ţara respectivă.

„Profesiile reglementate sunt diferite de la un stat membru la altul. Puteţi consulta baza de date a profesiilor reglementateen pentru a afla dacă profesia dumneavoastră este reglementată în ţara din UE în care vă mutaţi”, recomandă site-ul oficial al UE, europa.eu.

Dacă profesia pe care doriţi să o practicaţi nu apare, este posibil să nu fie reglementată în ţara respectivă.

Se poate întâmpla să nu găsiţi nicio informaţie despre profesia dumneavoastră în baza de date. În acest caz,  puteţi lua legătura cu unul dintre punctele de contact pentru recunoaşterea calificărilor profesionaleen din ţara în care doriţi să lucraţi. Consilierii vă pot ajuta să înţelegeţi normele care se aplică în cazul dumneavoastră.

Pentru recunoaşterea calificărilor profesionale asociate anumitor profesii – jurist, controlor de trafic aerian, pilot etc.– se aplică norme UE specifice.

Recomandarea UE este să verificaţi dacă trebuie să solicitaţi recunoaşterea calificărilor profesionale şi ce tip de cerere trebuie să depuneţi.

Prestarea temporară de servicii

În cazul în care vă mutaţi în altă ţară din UE(În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia şi Liechtenstein) şi doriţi să prestaţi temporar servicii reglementate acolo, va trebui să trimiteţi o declaraţie scrisă prealabilă. Declaraţia trebuie trimisă în scris, în orice moment înainte de a presta servicii pentru prima dată. Odată trimisă, declaraţia este valabilă timp de un an.

Ce documente trebuie trimise

Dacă este nevoie să completaţi o declaraţie, o puteţi trimite direct autorităţii care răspunde de profesia dumneavoastră în ţara-gazdă (pentru a afla care este autoritatea în cauză, adresaţi-vă punctului de contact din ţara respectivă)

Declaraţia trebuie să conţină următoarele informaţii:

- numele, prenumele şi datele de contact

cetăţenia

-  profesiei în ţara în care lucraţi în mod obişnuit

- denumirea profesiei pe care doriţi să o practicaţi în ţara-gazdă

- informaţii privind asigurarea dumneavoastră de răspundere civilă profesională: asiguratorul şi numărul - contractului (întrebaţi angajatorul)

- trimitere la eventualele declaraţii depuse anterior în aceeaşi ţară.

Când trimiteţi o declaraţie pentru prima dată sau când intervine o schimbare în situaţia dumneavoastră, trebuie să includeţi următoarele documente justificative:

dovada cetăţeniei

dovada că sunteţi stabilit legal într-o ţară din UE şi că nu faceţi obiectul niciunei interdicţii, fie şi temporare, de a exercita profesia dumneavoastră reglementată

dovada calificărilor profesionale (este posibil să vi se ceară o traducere autorizată)

dovada că nu aţi fost condamnat niciodată pentru o infracţiune penală, dacă postul dumneavoastră este în domeniul securităţii.

Documentele pe care trebuie să le furnizaţi pot fi diferite în funcţie de profesie şi de ţara din UE în care doriţi să o practicaţi. Pentru a afla ce tip de documente trebuie să trimiteţi, contactaţi autoritatea competentă din ţara-gazdă.

Ce se întâmplă cu declaraţia dumneavoastră

În majoritatea cazurilor, puteţi trimite declaraţia în orice moment înainte de a începe să lucraţi în ţara-gazdă (chiar şi atunci când nu aveţi încă certitudinea că veţi lucra acolo). Puteţi începe să vă exercitaţi profesia de îndată ce aţi depus declaraţia.

„Dacă profesia dumneavoastră reglementată este legată de sănătate şi siguranţă şi nubeneficiaţi de recunoaştere automată, aţi putea fi nevoit să aşteptaţi ca ţara-gazdă să vă verifice calificările înainte de a începe să lucraţi. În acest caz, va trebui să aşteptaţi autorizarea oficială pentru a vă putea exercita profesia.De asemenea, este posibil să trebuiască să vă reînnoiţi declaraţia o dată pe an, dacă intenţionaţi să prestaţi în continuare servicii cu titlu temporar în ţara-gazdă”, precizează europa.eu.

Ce este cardul profesional european şi cum vă poate ajuta

În situaţia în care profesia dumneavoastră este reglementată şi se impune recunoaşterea calificărilor profesionale, puteţi solicita această recunoaştere utilizând cardul profesional european (EPC). EPC este o procedură electronică pe care o puteţi utiliza pentru a obţine recunoaşterea unei profesii reglementate în altă ţară din UE.

Momentan, puteţi utiliza procedura EPC doar dacă sunteţi: asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut, ghid montan sau agent imobiliar.

Potrivit europa.eu, autorităţile din ţara dumneavoastră de origine vă vor ajuta cu completarea cererii şi vor verifica dacă aceasta este corectă şi completă. De asemenea, vor certifica autenticitatea şi validitatea documentelor.

Este bine de ştiut că dacă în viitor veţi depune şi alte cereri, nu va trebui să încărcaţi documentele din nou.

„Dacă autorităţile din ţara-gazdă care răspund de prelucrarea cererii dumneavoastră nu iau o decizie finală în termenul stabilit, recunoaşterea se va acorda în mod automat şi veţi putea genera un certificat EPC din contul dumneavoastră on-line. Dacă refuză să emită un EPC pe baza cererii dumneavoastră, autorităţile trebuie să vă explice motivele şi procedura de contestare a deciziei.Procedura EPC este în prezent disponibilă doar pentru un număr limitat de profesii”, mai precizează europa.eu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite