Proprietăţile terapeutice ale lavandei, „iarba vrăjitoarelor“. Cum poţi prepara acasă elixiruri pentru o piele frumoasă şi un organism sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virtuţile tonifiante, antiseptice, antidepresive, antispastice, carminative, cicatrizante şi digestive fac din lavandă un bun remediu pentru o serie lungă de boli. Levănţica sau „iarba vrăjitoarelor“, cum mai este denumită parfumata plantă, este recomandată în tratamentul hipertensiunii arteriale, bronşitelor, pneumoniilor virale, hepatitelor, dermatitelor şi depresiei, iar lista afecţiunilor pentru care este recomandată nu se opreşte aici.

”Lavanda este un subarbust ramificat, lemnos şi foarte parfumat care poate ajunge la o înălţime de până la 80 cm. Rădăcina lignificată, groasă cu un sistem radicular bogat, conferă plantei rezistenţă la secetă. Frunzele sunt liniare şi lanceolate, de culoare gri-verzi, iar florile de culoare violet sunt adunate în spice dese. Înfloresc în iunie-iulie”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.

De la levănţică se folosesc florile, al căror conţinut de substanţe active conferă plantei multe calităţi terapeutice recunoscute. 

“Florile se recoltează în lunile iunie-iulie, în momentul în care aproximativ jumătate din ele sunt desfăcute. Florile uscate de levănţică conţin 1,5-3% ulei esenţial, taninuri (5-10%), cumarine, flavonoide, borneol, o substanţă amară, săruri minerale. Datorită acestora, lavanda are proprietăţi antiseptice, antidepresive, antispastice, carminative, cicatrizante, digestive, tonifiante”, spune specialistul. 

Planta este utilizată pe scară largă în fitoterapie, aromoterapie şi cosmetică, uleiul de lavandă fiind unul dintre cele mai populare uleiuri esenţiale din comerţ. “Mirosul său este foarte plăcut şi este eficient în ameliorarea stresului. Uleiul este, de altfel, şi cea mai utilizată modalitate de folosire a plantei. Uleiul esenţial se obţine pe cale îndustrială, prin distilare la aburi, aşa că trebuie achiziţionat din comerţ”, spune Elena Badea. 

Cum îţi poţi prepara singur remedii din lavandă 

Un anumit tip de ulei de lavandă se poate obţine însă şi acasă. Procedeul este unul cât se poate de simplu, spune fitoterapeutul. “Poţi obţine acasă un ulei terapeutic din 10 grame flori uscate de levănţică care se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute pe baie de aburi, se lasă la odihnit două zile şi apoi se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice”, explică Elena Badea.


Pentru afecţiunile digestive, genitale, respiratorii şi nervoase, este recomandată utilizarea tincturii de lavandă, un produs pe care îl poţi prepara foarte bine în bucătărie, acasă. “Tinctura de lavandă este o altă modalitate prin care poţi utiliza planta. O poţi comanda gata preparată sau o poţi obţine în casă după reţeta: 10 grame de flori uscate de levanţică puse la macerat în 100 ml alcool timp de 10 zile. Se filtrează prin tifon şi se păstrează în frigider timp de maxim 2 ani. Se folosesc câte 30 de picături pe zi în caz de boli ale aparatului respirator, boli neurologice, boli ale aparatului digestiv, ale celui nervos, uro-genital, în caz de anemie sau de boli ale cavităţii bucale”, precizează cunoscutul fitoterapeut.

Infuzia de lavandă este cel mai uşor de obţinut remediu. Preparatul ajută în tratarea infecţiilor, în ameliorarea alergiilor şi reumatismelor şi te scapă de insomnii, însă şi-a dovedit calităţile terapeutice şi în cazul altor probleme medicale.

“Dacă suferi de hipertensiune, bronşite, astm bronşic, pneumonii de natură virală, răceală, gripă, guturai, hepatite, colecistite acute sau cronice, istite, pielite, metroragii, insomnii, anxietate, nervozitate, depresie, dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice şi streptococice, dermatită seboreică, eczeme, prurit, eriteme, afecţiuni alergice, cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative, boli reumatice, ai putea utiliza 2-3 căni pe zi de infuzia de lavandă pe care o obţii astfel: dintr-o linguriţă de flori uscate şi nemărunţite la 250 ml de apă opărită, lăsate la infuzat 30 minute”, mai spune fitoterapeutul. 

Produse cosmetice obţinute, în casă, din lavandă


Lavanda te ajută să ai un ten mai curat, mai sănătos şi mai luminos. Două preparate din florile acestei plante fac adevărate minuni cosmetice. “Dacă doreşti să te bucuri de efectele sale minunate asupra tenului, atunci poţi prepara dintr-o lingură de flori de levănţică lăsate la macerat timp de 10 zile în 50 ml de alcool pe care s-o foloseşti seara (după demachiere) şi dimineaţa (înainte de aplicarea cremei de zi)”, recomandă Elena Badea.

Uleiul de levănţică obţinut acasă după reţeta indicată de  cunoscutul fitoterapeut, completează efectele maceratului dacă este utilizat periodic. “Pentru îngrijirea tenului aplică o dată pe săptămână, seara, înainte de culcare, pe faţa curată, ulei terapeutic de lavandă şi lasă 20 de minute. Îndepărtează cu apă călduţă, apoi unge faţa cu crema pe care o foloseşti în mod normal”, mai spune Elena Badea.

Precauţii şi contraindicaţii 


Atenţie, produsele pe bază de lavandă care ajung să oxideze, devin periculoase. “Lavanda este în general considerată non-toxică şi non-iritantă dacă este administrată în doze normale. Cu toate acestea, poate provoca dermatită mai ales dacă produsul folosit are un grad ridicat de oxidare. Deci, păstrarea corespunzătoare a preparatelor pe bază de lavandă este esenţială pentru a te putea bucura în siguranţă de benefiile sale extraordinare! De asemenea, reţine că lavanda este incompatibilă cu iodul şi cu sărurile de fier!”, averizează Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite