Primii zimbri aduşi şi puşi în libertate în Munţii Făgăraş după mai bine de două secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei opt zimbri au fost eliberaţi la sfârşitul lunii mai FOTO: Conservation Carpathia
Cei opt zimbri au fost eliberaţi la sfârşitul lunii mai FOTO: Conservation Carpathia

La sfârşitul lunii mai, Fundaţia Conservation Carpathia a pus în libertate primii opt zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, în zona lacului Pecineagu. Zimbrii au fost aduşi din Germania şi Polonia şi au fost iniţial într-o zonă de carantină, după care au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare.

În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE şi de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munţii Făgăraş primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariţia lor din pădurile României. Zimbri au venit dintr-o rezervaţia din Germania şi din Munţii Carpaţi din Polonia.

În primele luni aceştia au fost găzduiţi într-o zonă de carantină, fiind supravegheaţi în permanenţă; au fost realizate analizele şi tratamentele relevante acolo unde a fost cazul, conform cerinţelor legislaţiei în vigoare. Ulterior, în iarna trecută zimbrii au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai uşor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetaţie, prădători etc.).

Odată cu eliberarea zimbrilor din această lună, este completată o verigă lipsă în lanţul trofic al zonei. Fundaţia Conservation Carpathia va realiza acţiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar şi pentru a preveni eventuale întâlniri neaşteptate cu oamenii din comunităţile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere.

Două zone în plus de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui şi se pot înmulţi în condiţii naturale; conform studiului de fezabilitate realizat, este nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condiţiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa şi migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.

În fiecare zonă se introduce un grup iniţial de minim 10 exemplare şi ulterior, anual să se suplimenteze cu mici grupuri de 5 exemplare, până când se va ajunge ca în fiecare locaţie să avem grupuri de minim 30 exemplare.

În ultimele luni au început demersurile pentru a pregăti aducerea primilor zimbri şi în a doua zonă, la Lereşti, în judeţul Argeş. Urmează ca în perioada următoare să fie stabilită şi o a treia zonă din Munţii Făgăraş, conform strategiei de reintroducere. În toamna acestui an, fundaţia plănuieşte să aducă zimbri şi în aceste două noi zone.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite