Piteşti: UPDATE: Legea le-a permis să ţepuiască statul cu milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul infracţional s-a folosit de lacunele legii pentru a prejudicial bugetul de stat cu peste 2,5 milioane de euro. Până în această dimineaţă 6 persoane au fost reţinute, fiind acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală, fals în înscrisuri şi uz de fals.

12 persoane, printre care şi un italian, sunt cercetate pentru infracţiuni economice. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti, ajutaţi de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri SRI, au efectuat ieri 14 percheziţii domiciliare şi la sediul unor societăţi comerciale din Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în urma cărora au reţinut 6 persoane, care vor fi prezentante astăzi judecătorilor Tribunalului Argeş cu propunere de mandate de arestare pentru 29 de zile.


Grupul de suspecţi, folosindu-se de italianul Pasquale Culicigno, căruia i-a creat o identitate falsă, Alberto Nicolai, a preluat 46 de societăţi comerciale cu datorii mari către bugetul de stat sau către alte firme, de la administratori, contra unor sume de bani, pentru a-i scăpa de datorii. Membrii grupării transferau apoi activele firmelor, constând în bunuri mobile şi imobile, stocuri şi sume de bani şi le reintroduceau în circuitul economic, folosindu-se de acte falsificate.


Prejudicul depăşeste 4 milioane de euro

Sub paravanul acestor firme, suspecţii desfăşurau şi activităţi ilicite, produceau îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute cu etichete ale unor firme străine, pe care le comercializau în Bucureşti şi Anglia.


Astfel, inculpaţii au reuşit să prejudicieze bugetul de stat cu 2.5 milioane de euro şi firmele cesionate cu 1.5 milioane de euro.

“La acest grup au aderat şi administratori care cu ştiinţă cesionau societăţile în dauna creditorilor, ştiind că această persoană cu act de identitate fals nu putea fi controlat în baza de date. Este foarte greu să demonstrăm prin probatoriu participarea fiecărui administrator care a fost interesat să îşi cesioneze societatea să scape de datorii. “,a declarat procurorul Nicolae Blaga, şeful DIICOT Argeş.

Citeşte şi: Fraude financiare în spatele unor firme fantomă


La Ploieşti membrii grupării au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să cesioneze o societate.  Surse judiciare din cadrul anchetei au declarat că sunt indicia conform cărora ar fi implicaţi şi funcţionari publici care ajutau suspecţii să preia firmele.


Italianul avea reşedinţă şi în Piteşti

 “Au exploatat lacune ale legii evaziunii fiscale. Modul de operare ingenios pe care l-au folosit nu e incriminat în legea evaziunii fiscale.”,a declarat cms. şef Gheorghe Duca, şeful Serviciului de Combatere a Terorismului şi Spălării de Bani Piteşti.


Potrivit anchetatorilor, cetăţeanul italian, Pasquale Culicigno a fost adus la audieri cu mandate, fiind găsit în alt judeţ. Italianul avea însă reşedinţă şi în Argeş, având închiriat un apartament în Piteşti. Mai mult, acesta figurează ca administrator la două firme din judeţ. Prima este Sivac, Centro del Colore SRL, cu sediul în comuna Mărăcineni, care comercializează vopsele lavabile, iar cea de-a doua, Garden Business Italia, cu sediul la Ştefăneşti care oferă consultanţă pentru deschiderea unei afaceri în România.


În plus, Pasquale Culicigno a fost implicat în urmă cu peste 10 ani, într-un scandal cu vize pentru spaţiul Schengen. Italianul a promis atunci la mai mult de 70 de persoane că le va obţine vize de Italia, contra sumei de 800 de dolari per viză. Sub paravanul unei firme din Focşani care se ocupa de intermedieri matrimoniale, Culicigno se folosea de târguri internaţionale care erau organizate în Italia, Grecia, Algeria şi alte ţări pentru a obţine vize, clienţii figurând în paşapoarte ca oameni de afaceri.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite