Piteşti: Muzeul din debaraua Colegiului „Brătianu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul priveşte cu amărăciune animalele împăiate acoperite de praf
Directorul priveşte cu amărăciune animalele împăiate acoperite de praf

Din lipsă de bani şi spaţiu, piese de colecţie stau încuiate în camera de lângă laboratorul de biologie al liceului. Sute de exponate, care ar putea face obiectul unui muzeu de ştiinţele naturii, zac ticsite în dulapurile laboratorului. Mulţi dintre elevii colegiului nici nu au apucat să le vadă vreodată.

O comoară zace ascunsă în dulapurile Colegiului „I.C. Brătianu“. Piese rare, vechi de zeci de ani, stau încuiate în dulapurile laboratorului de biologie şi într-o clădire anexă. Toate, recondiţionate şi conservate corespunzător ar putea face obiectul unui muzeu, care ar fi mândria colegiului întrucât nicio altă unitate de învăţământ din judeţ nu mai are asemenea piese în patrimoniul său.


„Aceste exponate pot face obiectul unui muzeu şcolar sau judeţean, mai ales că unele sunt specii pe cale de dispariţie şi dacă sunt împăiate şi conservate bine. Sunt binevenite şi în laboratorul de biologie dacă profesorii le folosesc pentru a exemplifica lecţiile. Este un lucru extraordinar dacă se face acest lucru“, spune Daniela Stancu, şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Argeş.


Peste 120 de păsări şi animale împăiate se regăsesc în dotarea liceului. De la maimuţă, cangur, capră neagră, acvilă, până la pelican sau mistreţ, toate împăiate, dar şi schelete de delfin sau alte animale care rar pot fi văzute într-un muzeu, se află în dulapurile liceului. Multe dintre acestea au zeci de ani vechime, profesorii liceului amintindu-şi de ele de pe vremea când erau elevi.


„Nu avem unde să le expunem“

„Şi când eram eu elev, acum 40 de ani erau aceste exponate. Au stat într-un colţ verde. Nu prea avem condiţii să le păstrăm. Trebuie să facem rost de nişte vitrine în care să le putem expunem. Avem, de exemplu, 30 de lăzi cu roci rare pe care nu avem unde să le expunem“, mărturiseşte, cu tristeţe, Lucian Costache, directorul adjunct al Colegiului Naţional „I.C. Brătianu“.


Colecţia de animale a fost începută înainte de cel de-al doilea Război Mondial de profesorii de biologie de atunci ai liceului şi a fost îmbogăţită pe parcurs prin achiziţii şi donaţii ale foştilor elevi.


Cărţi vechi şi obiecte de patrimoniu
În afară de animale împăiate şi schelete, în dulapurile pline de praf ale liceului mai zac peste 600 de roci şi minerale, borcane cu animale în formol, dar şi ierbare. Într-o clădire anexă, în fiecare an se mai aşterne un strat de praf peste cărţi rare, numere de la 1900 ale revistei „Junimea“, revista elevilor „Trivalea“, de la 1931, tablouri de patrimoniu ale lui Schweitzer Cumpăna, 37 de volume de la 1600, dar şi peste un violoncel, o violă şi două viori care i-au aparţinut profesorului Macarie, un lutier cunoscut. Toate acestea şi multe alte obiecte au fost adunate de-a lungul timpului din donaţiile foştilor elevi şi profesori care au trecut pragul colegiului.


Mulţi dintre elevii liceului nici nu ştiau de existenţa acestor exponate. De curând însă, o mică parte din ele, mai exact păsările împăiate care se regăsesc în fauna Deltei Dunării au fost scoase din dulapuri, curăţate de praf, reetichetate şi expuse în holul colegiului.


„Sunt interesante, reuşite, dar nu le văzusem. Nu am avut ocazia să ajung într-un muzeu, dar liceul ne-a oferit ocazia să le vedem acum. Vulturul îmi place cel mai mult pentru că e falnic, impunător, demn“, spune Ioana Alexandru, elevă a liceului.


„Pe unele dintre ele le văzusem în laboratorul de biologie, dar nu sub formă de exponate. După ce am văzut această expoziţie mi-ar plăcea să merg în Deltă, să le văd în realitate, în mediul lor natural de viaţă. Dar ştiu că unele păsări sunt rare“, a zis Cornelia Deaconescu. 


Directorul vrea să deschidă un muzeu

Dacă ar avea bani şi spaţiu, conducerea liceului ar achiziţiona vitrine în care să expună toate aceste colecţii, după ce ar urma să fie conservate şi recondiţionate cu ajutorul muzeografilor. Deşi unele dintre piese ar putea întregi un muzeu de ştiinţele naturii, directorul adjunct nu este de acord să le ofere. „Nu le-aş înstrăina sub nicio formă. Fac parte din patrimoniul şi farmecul liceului, sunt mândria elevilor şi a profesorilor“, spune, categoric, Lucian Costache.


În clădirea anexă, acesta intenţionează să deschidă un muzeu pentru ca toţi elevii să se poată bucura de aceste obiecte valoroase.

Colecţia este unică în Argeş
Nicio altă instituţie de învăţământ din Argeş nu se poate lăuda cu o asemenea colecţie. „Nu avem niciun animal împăiat în laboratorul de biologie şi nici schelete naturale sau animale păstrate în formol. Noi folosim pentru predare doar materiale video“, ne-a mărturist Gabriela Voica, profesor de biologie de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu“, din Piteşti.

Nici Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă“, din Curtea de Argeş, nu are o astfel de colecţie. „De când am venit eu aici, acum ani buni, nu-mi amintesc să fi avut o astfel de colecţie. Nu avem animale împăiate şi nici schelete naturale. La predarea orelor de biologie se folosesc planşe, mulaje şi lecţiile pe calculator“, spune Costel Gheorghe, directorul colegiului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite