Piteşti: Admiterea vine cu noi facilităţi pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru anul 2010-2011, universităţile măresc numărul de burse sociale, pentru a-i sprijini astfel pe studenţii afectaţi de  efectele crizei

Universitatea din Piteşti începe pe 12 iulie prima sesiune a admiterii. Pentru anul universitar 2010-2011 vor fi scoase la concurs, pentru viitorii studenţi,  900 de locuri subvenţionate şi 2500 cu taxă. La toate specializările, înafară de Teologie, Sport şi Muzică unde se vor susţine probe eliminatorii, se va intra doar pe bază de dosar. Candidaţii mai trebuie să ştie că înscrierea la examen costă 100 de lei, iar după ce vor fi declaraţi admişi trebuie să mai plătească încă pe atât, pentru înmatriculare, şi prima tranşă din taxa aferentă anului de studiu. Vor fi scutiţi de plata taxei de înscriere tinerii proveniţi din casele de copii sau din plasament familial, orfanii de ambii părinţi, precum şi copiii cadrelor didactice de la Universitatea din Piteşti, sau ai eroilor martiri din 1989.

Aceleaşi taxe de studiu
Pentru a veni în sprijinul studenţilor în acest an de criză, conducerea Universităţii a luat decizia de a nu majora taxele de studiu, aşa cum s-a procedat în anii trecuţi.

În continuare cel mai mult de plătit pentru un an de facultate vor avea studenţii de la specializările: Chimie, Inginerie fizică, Ingineria Mediului, Asistenţă medicală generală, Mecanică şi Tehnologie, Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare, care vor scoate din buzunar câte 3000 de lei. În rest, la toate facultăţile taxa anuală va fi de 2500 de lei.

Mai multe burse sociale
În plus, prof. univ. dr Gheorghe Barbu, rectorul Universităţii din Piteşti spune că va fi suplimentat numărul de burse sociale.
“Noi ştim că sunt vremuri grele şi pentru studenţi. Din totalul de 1500 de burse, vom încerca să facem în aşa fel încât peste o mie dintre acestea să fie sociale, bineînţeles, dacă se poate şi cu ajutorul Consiliului Judeţean care oricum oferă în fiecare an burse speciale pentru rezultate bune. Interesul nostru este să-i ţinem pe studenţi la noi şi să-i ajutăm, aşa încât nu excludem nici varianta de a-i mai păsui cu plata ratelor, acolo unde este cazul”, spune rectorul.

Veşti bune sunt şi pentru cei care vor să se înscrie la master în luna septembrie.  Universitatea de Stat a mărit numărul de locuri fără taxă de la 300 câte erau în anii trecuţi, la 700.

Cei care vor să se înscrie la Universitatea Constantin Brâncoveanu au o perioadă mai mare în care pot face acest lucru, adică între 1 iulie şi 26 septembrie. Sunt puse la dispoziţia celor interesaţi 2055 de locuri la studiile de licenţă şi 700 la cele de masterat.

La această instituţie particulară de învăţământ, nu se plăteşte taxa de admitere, iar ocuparea locurilor se face pe sistemul “primul înscris, primul admis”. Taxele de studiu sunt însă mai mici decât la Universitatea de Stat. Astfel, la “Brâncoveanu” studenţii de la cele trei facultăţi plătesc, pentru un an, maximum 2000 de lei. În plus, şi aici vor fi suplimentate bursele sociale.

“Chiar vineri am discutat în biroul Senatului că trebuie suplimentate aceste burse sociale. În Piteşti am dat până acum în fiecare an câte 100 de astfel de burse studenţilor cu o situaţie financiară precară. Din acest an, am vrea să suplimentăm chiar până la maximum 200”, spune prof. univ. dr. Alexandru Puiu, rectorul Universităţii Constantin Brâncoveanu.

La Spiru Haret, cele mai mici taxe
Absolvenţii de liceu sau cei care optează pentru cea de-a doua facultate, trebuie să ştie că mai au o variantă: Universitatea Spiru Haret. Aici, oferta este vastă: 200 de locuri pentru fiecare dintre cele 50 de specializări, din cadrul celor 25 de facultăţi de la nivel naţional. În judeţul nostru se poate studia la Câmpulung Muscel, unde se află specializările: Contabilitate, Finanţe-Bănci şi Administrarea Afacerilor,  şi în Piteşti unde se pun la dispoziţie studii cu frecvenţă redusă. Cu toate acestea, la această Universitate particulară nu sunt facilităţi deosebite pentru anul universitar care urmează, dar, în schimb, sunt cele mai mici taxe de şcolarizare. Respectiv, la facultăţile umaniste studenţii plătesc pe an 1380 de lei pentru învăţământul la zi, iar cursanţii de la specializările „Limbi moderne” şi „Educaţie fizică” achită 1725 de lei.

„Noi nu suntem instituţie de stat şi nu oferim burse sociale, dar pe cei cu venituri modeste îi scutim de plata taxei de înscriere, iar pe parcurs, dacă învaţă bine, le oferim burse de merit şi de studiu”, spune conf. univ. dr. Florea Stan, director adjunct filiala Piteşti a Universităţii Spiru Haret.

Studenţii vor mai multe burse
Elena-Mirabela Ion a absolvit anul trecut liceul, însă pentru că nu a ocupat un loc subvenţionat la facultate, a decis să mai aştepte un an şi să-şi încerce din nou norocul.

“Eu recunosc că nu provin dintr-o familie înstărită, iar dacă nu apuc nici acum  un loc la fără taxă mi-ar fi imposibil să stau în facultate. Dar dacă se ţin într-adevăr de cuvânt şi măresc numărul de burse sociale, poate mă încadrez şi eu să primesc una. Şi 100 de lei pe lună ar fi bineveniţi pentru mine”, spune ea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite