Personalitate „puternică“ sau „slabă“. Ce influenţează decisiv profilul psihologic al unui om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Conturarea personalităţii începe încă de la naştere şi evoluează pe tot parcursul vieţii. Dezvoltarea ei este influenţată de mediului înconjurător, de la familie şi factori culturali, până la  religie şi loc de muncă, iar modelarea ei este posibilă şi în mod conştient, nu doar inconştient.

”Studiul personalităţii are o istorie semnificativă în psihologie. Teoriile majore includ dispoziţia, perspectiva psihodinamică, umanistă, biologică, behavioristă, evolutivă şi socială. Cu toate acestea, mulţi cercetători şi psihologi nu se identifică în mod explicit cu o anumită perspectivă şi, în schimb, adoptă o abordare eclectică. Cercetarea în acest domeniu este determinată empiric, cum ar fi modelele dimensionale, bazate pe statistici multivariate, cum ar fi analiza factorilor sau subliniază dezvoltarea teoretică, cum ar fi cea a teoriei psihodinamice. Există, de asemenea, un accent deosebit pe domeniul aplicat al testării personalităţii”, explică, pentru Adevărul, psihoterapeutul Erna Constantin.

"Modelele pot subestima efectul anumitor situaţii"

Dictionarele de psihologie definesc personalitatea ca un element stabil al conduitei unei personae (în opinia psihologului Norbert Sillamy), în timp ce cele de sociologie, ca pe o expresie socioculturală a individualităţii umane.

„Studiul personalităţii se bazează pe cunoaşterea esenţială a faptului că toţi oamenii sunt asemănători în anumite moduri, dar diferiţi în altele. Modelele pot subestima efectul anumitor situaţii asupra comportamentului oamenilor, iar trăsăturile sunt considerate generalizări statistice care nu corespund întotdeauna comportamentului unui individ”, mai spune specialistul.

În mod cotidian, folosim noţiunea de personalitate încercând să descriem o însuşire sau calitate pe care cineva o poate avea sau nu. Deşi frecvent avem tendinţa să spunem despre cineva că are o personalitate de învingător sau de învins, nu înseamnă  că suntem şi obiectivi.

„Nu există personalitate descrisă numai în termeni pozitivi sau în termeni negativi, ,,puternică” sau ,,slabă”, tocmai pentru că aceşti din urmă termeni au valenţe subiective şi ţin de aprecierea personală mai degrabă, decât de testarea de specialitate”, arată Erna Constantin. 

Personalitatea nu este însă doar o atitudine a unui individ, aşa cum avem, în general, tendinţa să credem. Fiecare din noi este suma  valorilor, scopurilor, experienţelor şi efectelor pe care le provoacă.

„Credinţele sunt un alt aspect al personalităţii şi demonstrează acele lucruri pe care o persoana le consideră adevărate. După cum ştiţi, oamenii au opinii şi credinţe diferite, astfel încât nu toată lumea va avea acest lucru în comun. Convingerile variază de la schimbările climatice până la religie şi sunt formate din copilărie şi raportate la experienţe, mediul de apartenenţă, anturajul, traumele şi în unele cazuri publicitatea sau mesajele la care a fost expusă persoana respectivă”, mai precizează cunoscutul psihoterapeut. 

"Nu există o personalitate pură"

Chiar dacă noi înşine avem tendinţa de a ne pune etichete de care nu mai putem scăpa la viitoare autoevaluări, este bine de ştiut că personalitatea se poate modela pe parcursul vieţii chiar şi în mod conştient.

„Dezvoltarea personalităţii este influenţată de situaţia mediului înconjurător, care include şi acele lucruri externe. Astfel de exemple includ factorii culturali, familia, religia, şcoala, locurile de muncă etc", explică psihoterapeutul. 

Studiile au arătat că personalitatea fiecărui indivd are bază anumite elemente ereditare şi este semnificativ influenţată de relaţiile cu persoanele din jurul nostru, cu mediul în care trăim.

„Cu toate că în stabilirea profilului unei persoane se iau în considerare mai multe componente: genetică, biologică, cognitivă, comportamentală, emoţională, credinţele legate de familie şi componenta existenţială, studiul personalităţii oferă indicii relevante cu privire la stabilirea strategiilor psihoterapeutice sau de dezvoltare personală, fără a se ignora faptul că nu există o personalitate pură. Sunt puţine persoane care au o trăsătură dominatoare, capabilă să caracterizeze întreaga personalitate. De obicei, oamenii au mai multe trăsături dominante care se temperează reciproc”, încheie Erna Constantin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite