„Opriţi dezastrul în Trivale!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteştenii sunt indignaţi de defrişările care au măcelărit Pădurea Trivale şi cred că se puteau găsi alte soluţii de punere în  posesie a celor care au revendicat terenuri forestiere.

Cleopatra Călin are 79 de ani şi ştie pădurea Trivale de când era copil. Are  mii de amintiri legate de cea mai frumoasă zonă a Piteştiului de care mărturiseşte că se simte legată sufleteşte. Bătrâna spune că, de când cu defrişările care tot ciuntesc din plămânul verde al oraşului, simte că i se rupe inima.

“În adolescenţă şi în tinereţe mă plimbam ore întregi prin Trivale. Era o minunăţie pe vremea când intervenţia omului nu era atât de evidentă. Pădurea era, atuci,  mai sălbatică, mai frumoasă , o minunăţie. Cu timpul a început să se schimbe, dar transformarea cea mai mare a avut loc în ultimii ani. Ceea ce se întîmplă acum e dezolant. Un adevărat dezastu ecologic ne paşte dacă tăierile de arbori vor continua în ritmul ăsta. Le-aş transmite un mesaj autorităţilor cât încă mai pot face ceva: Opriţi dezastrul în Trivale!”, spune bătrâna.

Precum Cleopatra Călin sunt mii de piteşteni care se tem că în curând vor ajunge să se plimbe, nu printre copaci, ci printre vilele celor care, într-un fel sau altul, au reuşit să pună mâna pe o bucată de teren din Pădurea Trivale.

 „ Ce le va mai rămâne copiilor noştri? Şi aşa suntem sufocaţi de betoane. Defrişările astea distrug şi ultima oază de verdeaţă pe care o mai avem!”, spune  Elena Iusca, 31 de ani.

 Oamenii sunt de părere că se puteau găsi soluţii pentru punerea în posesie, pe alte amplasamente,  a celor care au revendicat terenuri în pădurea Trivale!
“Bunăvoinţă să fi existat, că nu se ajungea aici. Am asistat însă, la punerea în practică a unor interese mai mari tocmai din partea celor care ar fi trebuit să vegheze ca acest dezastru să nu se producă iar noi, piteştenii de rând, suntem doar martorii transformării Pădurii Trivale în cartiere rezidenţiale”, spune, resemnat, Nicolae Ionescu, 50 de ani.

“ Păcat că Dumnezeu ne-a dat o pădure frumoasă şi n-a avut cine să aibă grijă de ea. Noi ca noi, că ne-am trăit viaţa, dar pentru cei care vin după noi, va fi prăpăd. Unde mai găseşti în Piteştiul ăsta un colţ de răcoare, dacă nu în Trivale?”, spune  Gheorghe Uşurelu, 78 de ani.

 În timp ce oamenii îi plâng de milă Pădurii Trivale,  defrişările continuă. Aproape trei sferturi din zona forestieră de  peste 2000 de hectare a făcut, în ultimii ani, obiectul retrocedărilor, în locul arborilor seculari, răsărind vilele împroprietăriţilor. Nici măcar măcar Pădurea - Parc ce măsoară 430 de hectare, şi care, teoretic , nu putea fi retrocedată,  n-a scăpat neatinsă, 143 de hectare  regăsindu-se pe titlurile de proprietate ale celor care au ştiut să profite de lacunerle legislative.  Şi lucrurile nu se opresc aici. 23 de peoprietari de terenuri forestiere ale căror suprafeţe însumează aproape 4,5 hectare,  constituiţi în Asociatia Pădurea Zamfireşti, continuă demersurile  pentru defrişarea a 5000 de metri pătraţi de pădure în vederea realizării unui drum de acces din strada Zamfireşti către viitorul cartier rezidenţial, totul în baza unui aviz favorabil primit din partea Regiei Naţionale a Pădurilor  şi a unei autorizaţii de la  ITRSV Ploieşti. Asta în timp ce  mai multe asociaţii ecologice se zbat să declare Pădurea - Parc, rezervaţie naturală.

 „Deocamdată declararea  ca Rezervaţie Naturală este doar o ipoteză. Noi vorbim de lucruri concrete. Avem avize favorabile realizării drumului forestier !”, spune Dumitru Căpăţână, preşedintele Asociatiei  Pădurea Zamfireşti. 




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite