O investiţie de câteva sute de miliarde stă pe jumătate nefolosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La etaj, Piaţa Smârdan e mai mult goală
La etaj, Piaţa Smârdan e mai mult goală

Comercianţii nu vor spaţiile de etaj ale Pieţei Smârdan. Autorităţile locale au redus chiria, dar degeaba

150 de miliarde de lei vechi. Atât a costat,în 2006, reamenajarea pieţei Smârdan, a doua  ca vad comercial, după piaţa Ceair. O clădire imensă cu parter şi două etaje care stă, de peste doi ani,  mai mult nefolosită.  Dacă spaţiul de la parter unde se vând  legume, zarzavaturi, fructe, carne, lactate şi oua, mai seamănă totuşi cu cel al unei pieţe, pe măsură ce urci, spaţiile devin din ce în ce mai pustii. La primul nivel sunt doar şapte comercianţi.  Cu excepţia a trei dintre ei care comercializează  tot produse alimentare, ceilalţi au  la standuri, papuci, şosete, lenjerie, pijamale sau alte produse de îmbrăcăminte , jucării şi articole de menaj.  Nu vând mare lucru pentru că mai nimeni nu trece pe la ei.

 “Hipermarketurile ne-au furat clienţii”
Dintre foştii comerciaţi din zona de bazar a pieţei Smârdan, doar câţiva s-au mai reîntors aici.
“ Mă costă cam 1000 de lei numai chiria. Vânzare nu prea e, iar cea mai mare parte din banii rezultaţi de pe urma vânzărilor îi bag tot  în marfă.  Abia îmi mai rămân şi mie câteva sute de lei pe lună.  N-avem ce să facem!  Când eram în vechea piaţă  aveam  mult mai mulţi cumpărători. Dar pe vreme aia nu erau  hipermarketurile astea noi, Carrefour,  Auchan, Real crae ne-au furat clienţii. Atunci exista numai PIC . Când ne-am întors , lumea se dezobişnuise deja să vină la piaţă. “ spune  unul dintre  comercianţii de la etaj.

 Tarifele mai mici n-au atras clienţii

 Pentru a ocupa locurile libere  din pieţe, în general, dar mai ales de la etajele clădirii din Smârdan unde situaţia este mai gravă decât oriunde altundeva, Administraţia Pieţelor a propus Consililui  Local şi a obţinut reducerea  tarifelor, începând cu 1 februarie.
“ Pentru societăţile comerciale, tarifele au scăzut de la 15 la 13 lei pe masă, pe zi  iar pentru persoanele fizice s-au redus până la 10 lei pe masă, pe zi “explică Iulia Dincă, şeful Pieţei Smârdan.

  Niciun  nou comerciant nu şi-a manifestat deocamdată intenţia de a închiria suprafeţe în cele două etaje ale pieţei.   “Chiria a scăzut cu 10% faţă de luna trecută şi tot nu reuşim să aducem comercianţi.  Au existat doar câţiva care au trecut să întrebe despre tarife şi cam atât, nimic mai mult”, explică  Romică  Becheanu, directorul Administraţiei Pieţelor Municipiului Piteşti care spune că  de vină e mai ales criza economică care face ca lunar să-şi suspende activitatea zeci de societăţi comerciale, SRL-uri sau persoane fizice independente.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite