Munca în străinătate. Regulile pe care trebuie să le respecţi dacă alegi o ţară din UE sau vrei să munceşti în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca cetăţean european, aveţi dreptul să lucraţi în cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, ca angajat sau lucrător independent, fără permis de muncă. Trebuie să ştiţi însă că mutarea într-o altă ţară din UE presupune schimbări importante.

Lucrătorii independenţi pot lucra oriunde în UE fără permis de muncă. Totuşi, sunt câteva ţări în care se aplică reguli specifice.

E bine de ştiut, spre exemplu, că în Liechtenstein, se fixează cote care limitează numărul persoanelor care pot lucra şi locui în această ţară. Acest sistem de cote li se aplică cetăţenilor provenind din toate statele UE, Norvegia şi Islanda.

Dreptul de a lucra ca salariat în Croaţia poate fi limitat prin dispoziţii tranzitorii. Dacă alegeţi să munciţi în această ţară, s-ar putea să aveţi nevoie de permis de muncă dacă proveniţi din Austria.

Şi în ceea ce priveşte dreptul de a lucra în Elveţia trebuie făcute unele precizări. Majoritatea cetăţenilor UE nu au nevoie de permis de muncă pentru a lucra în Elveţia. Această restricţie li se mai aplică doar cetăţenilor Croaţiei.

Înainte de a încerca să obţineţi un loc de muncă într-o ţară care impune încă restricţii, aflaţi care sunt procedurile în vigoare. Puteţi contacta oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care doriţi să lucraţi sau un consilier european în materie de ocupare a forţei de muncă.

Lucrători detaşaţi în străinătate

În ceea ce îi priveşte pe lucrătorii detaşaţi, există o singură excepţie: Austria impune restricţii temporare lucrătorilor croaţi detaşaţi de companiile din anumite sectoare, însă nu şi persoanelor care desfăşoară activităţi independente.

Egalitatea de tratament

În calitate de cetăţean european care lucrează în altă ţară, atât dumneavoastră, cât şi membrii de familie, aveţi dreptul să fiţi trataţi ca şi cetăţenii ţării respective. Tineţi cont însă de faptul că drepturile şi prestaţiile din ţara gazdă pot fi diferite faţă de cele cu care v-aţi obişnuit în ţara de origine.

În timp ce vă căutaţi o slujbă, apelaţi la serviciile publice de ocupare a forţei de muncă

"În calitate de cetăţean european care îşi caută un loc de muncă în altă ţară din UE, aveţi dreptul la acelaşi sprijin din partea serviciilor publice competente ca şi resortisanţii ţării respective.Contactaţi serviciile publice de ocupare a forţei de muncă", precizează europa.eu.

La locul de muncă

În calitate de cetăţean al UE, trebuie să fiţi tratat exact în acelaşi mod ca şi colegii dumneavoastră din ţara gazdă.

"Această egalitate de tratament vizează:remunerarea şi celelalte condiţii de angajare şi de lucru, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, accesul la formare profesională, şcoli profesionale şi centre de recalificare - pentru lucrători şi copiii lor, accesul la locuinţe, inclusiv la locuinţe sociale sau facilitarea accesului la cumpărarea de locuinţe, dreptul de a se afilia la un sindicat, de a vota şi de a fi ales în posturi de administrare sau de conducere ale unui sindicat, avantajele sociale şi fiscale,concedierea, reintegrarea după concediere şi reinserţia profesională", mai precizează europa.eu.

Prestaţii şi avantaje

Ca cetăţean european aveţi dreptul la aceleaşi prestaţii şi avantaje ca şi lucrătorii din ţara gazdă, încă din prima zi de lucru, fie că sunteţi angajat sau lucrător independent.

"Ar putea fi vorba, printre altele, de avantaje care nu sunt legate în mod direct de locul de muncă - reduceri la transport, pensii complementare, burse de studiu sau indemnizaţii de şomaj pentru copiii care îşi caută primul loc de muncă. De asemenea, aţi putea fi eligibil pentru prestaţii nefinanciare (de exemplu, dreptul de a avea un interpret în cadrul procedurilor judiciare)" mai arată https://europa.eu..

Ca cetăţean european, veţi avea şi dreptul la prestaţiile acordate lucrătorilor şi familiilor lor pe motiv că locuiesc în ţara gazdă.

AICI puteí afla mai multe despre drepturile dumneavoastră de securitate socială - inclusiv despre indemnizaţiile de şomaj, prestaţii familiale şi pensii.

Reguli pentru lucrătorii transfrontalieri

În cazul în care locuiţi într-o ţară diferită de cea în care munciţi, veţi dobândi dreptul de a locui acolo, chiar dacă nu sunteţi cetăţean al ţării respective.Dacă lucraţi dincolo de frontieră, se va considera că aveţi mijloace suficiente pentru a vă întreţine. În cazul în care întâmpinaţi probleme în obţinerea prestaţiilor bazate pe reşedinţă, contactaţi serviciile de asistenţă.

Ce faceţi dacă vreţi să rămâneţi în străinătate după ce v-aţi pierdut locul de muncă

În cazul în care locuiţi în străinătate şi vă pierdeţi locul de muncă, aveţi în continuare dreptul de a locui în ţara respectivă. Verificaţi condiţiile şi formalităţile.

Pentru asistenţă şi informaţii suplimentare, contactaţi autorităţile responsabile cu promovarea egalităţii de tratamenten în ţările din UE.

Nu uitaţi că mutarea într-o altă ţară din UE presupune schimbări importante cu privire la prestaţiile sociale (concediu medical, concediu de maternitate/paternitate, pensii, asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, ajutoare de deces, indemnizaţii de şomaj, pensii anticipate, prestaţii familiale etc.) şi ţara/ţările în care trebuie să plătiţi impozite.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite