VIDEO Monument pentru „eroii“ Securității la Pitești. Rezerviștii SRI îl dedică celor de pe „frontul nevăzut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER) îşi exprimă consternarea şi regretul în legătură cu încercarea de eroizare a foştilor lucrători ai Securităţii, prin ridicarea unui monument la Pitești.

Controversatul monument. FOTO Facebook Sorin Dobrescu
Controversatul monument. FOTO Facebook Sorin Dobrescu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat vineri, 16 septembrie, îndepărtarea monumentului dedicat "eroilor" fostei Securităţi, ridicat în Cimitirul Eroilor din orașul „Experimentului Pitești”, în urmă cu două zile, cu prilejul unei acțiuni organizate de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (SRI), în memoria "militarilor care au activat pe «frontul nevăzut», în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României”.

„Un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraţilor eroi ai României”

IICCMER cere şi delimitarea Instituţiilor Statului de această manifestare despre care spune că a avut un caracter totalitar.

„Ridicarea unui monument funerar în onoarea foştilor ofiţeri de Securitate şi amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraţilor eroi ai României. (…) Cele mai multe decese ale "luptătorilor frontului nevăzut" din Departamentul Securităţii Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevăraţii eroi ai României, ofiţerii, profesorii, muncitorii, ţăranii, preoţii şi studenţii, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roşie şi Partidul Comunist Român”, arată IICCMER, într-un comunicat.

Securitatea, „o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist”

Și deputatul Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului României pentru Politicile Memoriei, atrage atenția, vineri, că adevărații eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuție instrumentat de Partidul Comunist și pus în practică de Securitate.

Muraru face, la rândul său, apel la autorități să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti.

„Totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009. Astfel, au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi a nenumăratelor violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar și fără echivoc faptul că Securitatea a fost «o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal». Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, arată reprezentantul special al Guvernului României pentru Politicile Memoriei.

„Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist”

Pitești este oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist. Aici a fost implementat Fenomenul Pitești, cel mai mare mare și mai violent program de reeducare prin tortură din Europa de Est.

„Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist care a menținut la putere o elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială și criminală. Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist și ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea și consolidarea unei culturi a memoriei față de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă. Este un fapt documentat istorică că ofiţerii de securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei”, mai spune Muraru.

„O acțiune care contravine angajamentelor asumate de România”

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Politicile Memoriei adaugă că ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este o acțiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

„Mai mult, România a fost printre statele din Estul Europei care a cerut la nivel european interzicerea negării si banalizării crimelor comuniste, cât și apologia lor”, explică oficialul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite