Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu: „Intenţionăm clar să cumpărăm Vila Florica, un loc extrem de important pentru istoria României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Ionuţ Vulpescu a venit sîmbătă la Vila Florica FOTO: Denis Grigorescu
Ministrul Ionuţ Vulpescu a venit sîmbătă la Vila Florica FOTO: Denis Grigorescu

Sâmbată, 4 martie, ministrul Culturii a venit în Argeş pentru a reconfirma că ministerul pe care îl conduce doreşte să cumpere Vila Florica de la Ştefăneşti, „un loc extrem de important pentru istoria României”. Asta după ce Ionuţ Vulpescu anunţase în urmă cu trei zile că Ministerul Culturii doreşte să îşi exercite dreptul de preemţiune privind Vila Florica.

Iar în acest sens, ministrul Ionuţ Vulpescu a organizat o conferinţă de presă chiar la Vila Florica, împreună cu Şerban Valeca, ministrul Cercetării şi cu Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş. După cum a spus ministrul Ionuţ Vulpescu, „în Argeş este începutul modernizării României. Avem obligaţia faţă de istorie să menţinem Vila Florica în circuitul public. Vila Florica este un loc extrem de important pentru istoria României. Dorim ca banii să fie daţi 100% de către Ministerul Culturii.”

Ionuţ Vulpescu a mai precizat că „pentru prima dată, la Ministerul Culturii sunt fonduri pentru a ne exercita dreptul de preemţiune asupra unor clădiri importante. Şi vom începe cu Vila Florica. ”

Negocierile cu moştenitorii vor începe până la sfârşitul lunii martie. După cum a spus Nicolae Brânzea, unul dintre moştenitori, preţul tranzacţiei va fi undeva în jurul sumei de 1,6-1,7 milioane euro.

Urmaşii Brătienilor au redevenit proprietarii Vilei Florica în 2013 şi iniţial au cerut 3 milioane de euro pentru a vinde proprietatea.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Vila Florica este conacul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri, dintre care primii doi – Ion şi Ionel Brătianu – au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne, de numele primului legându-se războiul Independenţei, cel de-al doilea realizând – tot în urma unui război – Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite