Lista completă a „miracolelor“ făcute de aloe vera. Fitoterapeut: „Studiile arată efecte favorabile în tratarea leucemiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aloe vera conţine peste 240 de substanţe active, multe cu efect hepatoprotector FOTO Adevărul
Aloe vera conţine peste 240 de substanţe active, multe cu efect hepatoprotector FOTO Adevărul

Numită de mulţi planta-minune, aloe vera este de mii de ani apreciată pentru multiplele beneficii aduse sănătăţii. Este folosită într-o multitudine de medicamente, precum şi în mâncare, suplimente alimentare şi cosmetice.

Primele mărturii scrise despre aloe vera au fost găsite în papirusurile egiptene pentru ca, mai târziu, Discorides să-i descrie pe larg proprietăţile terapeutice în „De Mataria Medica”, carte de căpătâi în medicina herbală pentru mai bine de un mileniu şi jumătate. 

De ce este aloe vera atât de larg folosită?

Pentru că aloe vera conţine peste 240 de substanţe active, care îi conferă plantei efect hepatoprotector, imunostimulant, antioxidant, antitumoral şi antidiabetic, modalităţile în care ea poate fi utilizată sunt numeroase.

Aloe vera conţine glucomannan (o fibră solubilă), care are efect direct asupra sistemului imunitar stimulând macrofagele. Se ţin cure de 4-6 săptămâni, timp în care se iau câte 2-3 capsule de aloe, la două ore după masă. 

Aloe conţine fitosteroli, substanţe care au efecte foarte puternice contra diabetului. Cercetătorii japonezi au demonstrat în 2006, că 50 de mililitri de gel de aloe administrat zilnic duce la scăderea şi stabilizarea glicemiei. 

Cum consumi Aloe vera

De la aloe se folosesc, în principal, gelul, adică lichidul translucid, cu gust sălciu, extras din partea cărnoasă a frunzelor, şi sucul de culoare galbenă, amar şi foarte bogat în răşini, extras din partea pieloasă a frunzelor. 

“Poţi consuma gelul ca atare. Amestecat cu suc de fructe devine plăcut şi uşor de consumat. Aşadar, la un sfert de pahar de suc de aloe adaugă trei sferturi de pahar de suc de pere sau de mere şi consumă-l de două ori pe zi, dimineaţa şi seara”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea. 

De reţinut că de la plantă se folosesc cu precădere frunzele care se recoltează numai manual, de la plantele de peste 4 ani, prin ruperea a 3-5 frunze exterioare, la interval de 5-8 săptămâni. După tăierea unei frunze, sucul obţinut prin stoarcerea acesteia se oxidează foarte rapid dacă nu este prelucrat în decurs de două ore, pierzându-şi aproximativ 95% din principiile active. 

Desigur, se poate apela şi la forma standardizată pentru consum, aceea de capsule. “Studiile arată că manoza, existentă atât în gelul cât şi în extractul cristalizat din sucul acestei plante, are efecte favorabile în leucemie. Se ţin cure alternative, de câte două săptămâni, în care se administrează gelul de aloe, câte 100 mililitri pe zi, respectiv capsule cu aloe, câte 2-4 pe zi”, explică Elena Badea.

Gelul de aloe, băut pe stomacul gol, înainte de masă, spun specialiştii, este extrem de eficient în caz de arsuri gastrice şi gastrită hiperacidă. 
 

“Ia 2-3 linguri de trei ori pe zi, pentru reducerea senzaţiei de arsură şi durere acută din epigastru, pentru protejarea epiteliilor gastrice şi, nu în ultimul rând, pentru calmarea stărilor emoţionale fierbinţi, care conduc la apariţia crizelor de gastrită”, recomandă fitoterapeutul. 

Buna pentru dermatite, arsuri şi degerături

Aloe vera este utilizată pe scară largă în tratamentul dermatitei. Ea ajută la restabilirea echilibrului pH-ului pielii şi la ameliorarea senzaţiei de mâncărime şi de iritare a pielii. 
 

“Planta are, de asemenea, proprietăţi de hidratare şi antimicrobiene. Aplică gel de aloe vera de mai multe ori pe zi, timp de câteva luni pentru a scăpa de dermatită. De asemenea, dacă suferi de degerături, foloseşte cu încredere aloe vera deoarece are proprietatea de a vindeca degerăturile de până la 6 ori mai rapid decât tratamentele obişnuite datorită substanţelor de tip steroidal şi acidului salicilic din compoziţia plantei. Nu rămân cicatrici, culoarea naturală a pielii se reface perfect şi chiar se regenerează foliculii de păr, permiţând creşterea din nou a părului în zonele afectate”, mai spune Elena Badea.  

Aloe este utilă în arsuri, folosindu-se în mod diferit în funcţie de gravitatea acestora. “În arsurile de gradul I şi II, este eficientă o frunză proaspătă de aloe, despicată în prealabil în două, aplicată pe locul afectat. Pentru vindecarea arsurilor mai serioase, se recomandă gelul de aloe care se aplică direct pe zona afectată, dezinfectată în prealabil”, explică specialistul. 
 

Datorită acidului caprilic pe care îl conţine, aloe vera are proprietăţi antibacteriene, ea fiind cu succes folosită în prevenirea şi combaterea cariilor dentare. 

Precauţii

“Se recomandă utilizarea cu prudenţă a plantei în caz de sarcină şi alăptare dar şi în cazul în care se administrează medicamente antiaritmice, diuretice, antidiabetice, digitalice (glicozide cardiotonice)”, mai spune fitoterapeutul Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite