Lacurile de pe Râul Argeş,un adevărat rai pentru păsările migratoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raţele sălbatice au împânzit Parcul Ştrand din Piteşti
Raţele sălbatice au împânzit Parcul Ştrand din Piteşti

Anual, în apropierea Piteştiului vin mii de păsări. Lebede, raţe, lişiţe, cormorani, pescăruşi şi câteva păsări mai rare vin, an de an, şi îşi petrec iarna în preajma Piteştiului, Anul acesta chiar şi lăculeţul din Ştrand este populat de multe raţe.



În Ştand, lebede nu mai există de câţiva ani, dar pe lacurile din apropiere, elegantele păsări pot fi văzute cam în orice perioadă a anului. Iubitorii de natură şi pasionaţii de păsări nici nu trebuie să meargă prea mult pentru a le admira în mediul lor natural. Lacul Piteşti este la doar câţiva paşi distanţă de Cartierul piteştean Tudor Vladimirescu.


Pescăruşii trag la gunoi

După anul 1970, când au fost construite lacurile de pe valea Argeşului, avifauna Argeşului s-a schimbat radical.

„În anul 1965 nu era urmă de pescăruş în Argeş. Acum, această pasăre este o frecvenţă prezentă, în Piteşti şi pe valea Argeşului. Este o specie în expansiune, iar fenomenul este legat de gunoaiele incorect gestionate. La noi nu se recliclează corect şi asta a determinat înmulţirea pescăruşilor”, spune prof. Dr. Radu Gava, şeful secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Argeş.

Numărul pescăruşilor care trăiesc numai pe lacul Piteşti ajunge la aproape 2000, dintre care 720 sunt pescăruşi suri şi alţi 1180 sunt pescăruşi răzători. Pe lângă pescăruşi, lacurile de pe Argeş au o populaţie destul de mare şi de lebede. Numai pe lacul Piteşti, au fost găsite în ianuarie 2009, 285 de asemenea păsări. Din păcate, acestea nu mai vin în Ştand, ca oamenii să le poate admira mai de aproape. „Chiar îmi pare rău că nu mai sunt lebede în Ştrand. Vin aici mereu cu fetiţa şi-mi amintesc că erau atât de frumase. Parcă ele dădeau tot farmecul Ştrandului”, spune Mihai Achim, un piteştean ieşit la plimbare în ştand. Acum, parcul Ştrand nu mai este populat decât de raţe sălbatice.


Păsări rare pe lacuri din Argeş

 În ceea ce priveşte celelalte specii care trăiesc pe lacurile din Argeş şi pe valea acestui râu, cele mai cunoscute sunt raţele, lebedele, pescăruşii, cintezele, sticleţii. Pe acestea le poate vedea oricine când face o plibare pe malul răului. Cele mai rare şi mai puţin obişnuite cu prezenţa umană, se feresc de zgomot şi de oameni. La ultimul recensământ, din ianuarie 2009, s-au găsit pe acest lac câteva păsări mai rare:  piţigoiul albastru, egretele albe, ferăştraşul mic.

 Pe lacul din zona cartierului Tudor Vladimirescu din Piteşti, vin, în fiecare iarnă, peste 11 specii de păsări migratoare. În fiecare an, în perioada 10-20 ianuarie, are loc recensământul păsărilor de pe întinderile de apă argeşene. Mai mulţi pasionaţi, coordonaţi de Prof. dr. Radu Gava, iau fiecare lac la picior şi numără păsările. Adrain Mestecăneanu şi Denisa Conete, doctoranzi pe domeniul ornitologiei, îl însoţesc anual pe prof. Gradu Gava.

„Numărăm păsările, întocmim recensământul anual şi îl trimitem la Cluj. De aici datele pleacă în Olanda, unde sunt centralizate pentru toată Europa. Din acest punct de vedere, Argeşul este o oază de lumină pentru partea de sud a ţării, în ceea ce priveşte activitatea membrilor Societăţii Române de Ornitologie”, spune Adrian Mestecăneanu, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean Argeş, secţia Ştiinţele Naturii. La ultima numărătoare, dintre păsările rare pentru lacul Piteşti, s-au găsit patru exemplare de piţigoi albastru, trei egrete albe, doi călifari şi doi ferăstraşi mici.
„Din nefericire, pe lacuri precum Budeasa ori Piteşti, păsările nu se mai simt chiar atât de bine. Odată cu apariţia distracţiilor pe apă, a vănâtorilor, păsările au devenit şi ele mai retrase, ori au tendinţa de a se muta în alte zone mai liniştite. Pe Lacul Piteşti situaţia este şi mai rea pentru că acolo, pe o peninsulă mică s-a făcut chiar o pistă pentru un mic avion particular, fără a mai vorbi de bărci, skyjet-uri sau plaja publică.”, spune prof. dr. Radu Gava.

 Pe lacul Piteşti, unul dintre cele cinci de pe valea Argeşului, s-au găsit la începutul lunii ianuraie a acestui an, 285 de lebede, aproape 2000 de raţe, şase cormorani mari şi 740 de lişite. Acestea sunt numai câteva dintre speciile de păsări care trăiesc pe lac sau migrează aici în perioada iernii. Păsările vin, în general, din Nordul Europei, inclusiv zona Siberiei şi trec Făgăraşii pe Valea Oltului sau prin Pasajul Rucăr-Bran.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite