Cum se prepară vinul de ciuboţica cucului. Este recomandat în tratarea afecţiunilor cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciuboíca cucului. Foto: infuziedesanatate.ro
Ciuboíca cucului. Foto: infuziedesanatate.ro

Cunoscută şi sub denumirea de primula, ciuboţica cucului este una dintre cele mai răspândite plante terapeutice şi decorative care cresc în România. Este apreciată mai ales pentru proprietăţile sale analgezice, antiinflamatoare, antispastice, astringente, calmante, diuretice şi expectorante, iar modalităţile în care poate fi folosită depăşesc sfera ceaiurilor medicinale.

Rădăcina este foarte bogată în saponine (5-10%), dintre care cea mai importantă este primulina, căreia plantă îi datorează proprietăţile expectorante şi mucolitice.  

"Speciile Primulă veris şi Primula vulgaris conţin două derivate ale acidului salicilic, primaverina şi primulaverina, cu proprietăţi analgezice, antiinflamatoare şi antireumatice binecunoscute. Este vorba despre aceleaşi proprietăţi pe care le are aspirina care conţine acid acetilsalicilic, un produs de sinteză al acidului salicilic", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Dacă vorbim de flori, trebuie precizat că acestea conţin flavonoizi şi carotene, eficiente în tratarea migrenelor şi a cefaleelor, datorită acţiunii antispastice şi sedative.

Vinul de Ciuboţica cucului, eficient în afecţiunile cardiace 

Pe lângă clasicele infuzii şi decocturi preparate din Ciuboţica Cucului, specialiştii în fitoterapie recomandă şi vinul din această plantă.

"Vinul se obţine astfel: se umple o sticlă de doi litri cu flori proaspete de ciuboţica cucului, fără a fi îndesate, peste care se adaugă vin natural, curat, până florile sunt acoperite. Se astupă sticlă cu un dop de plută şi se lasă să stea la soare timp de 14 zile. Este foarte eficient în afecţiunile cardiace. Se iau câte trei linguri de vin pe zi", spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de administrarea acestui preparat sau a altor produse din această plantă.

Şi uleul de Ciuboţica cucului ( care poate fi găsit în farmaciile naturiste) are  rol în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardio-vasculare, însă nu doar în aceste situaţii şi-a dovedit eficienţa.

"Tonifică inima, combate inflamaţia miocardului şi hidropiziei şi ajută la eliminarea calcililor vezicali. De asemenea, este extrem de benefic în maximizarea fertilităţii femeilor şi combaterea infertilităţii, deoarece ajută la modificarea şi menţinerea mucusului cervical în favoarea ovulatiei şi astfel, a concepţiei. Ajută şi la reechilibrarea hormonală a femeilor, astfel încât ele să poată sesiza şi calcula mai uşor perioada ovulatiei pentru a rămâne însărcinate mai repede. Se administrează înainte de ovulaţie. Doză zilnică recomandată nu trebuie să depăşească 3000 mg/zi. De obicei se recomandă o doză de 1500 de grame, sub formă de pastile, achiziţionate de la orice magazin cu produse naturiste. Pentru mai multă siguranţă, se vor urmări indicaţiile de pe prospect şi se va cere sfatul unui medic", mai spune Elena Badea.

Contraindicaţii

Atenţie, preparatele din această plantă nu se recomandă persoanelor alergice la aspirina!

Sunt, de asemenea contraindicate femeilor care au rămas însărcinate pentru că pot  provoca contracţii şi declanşa avortul spontan.

"De asemenea, planta este contraindicată celor care au suferit o operaţie sau iau anticoagulante", mai spune Elena Badea.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite