Cum se obţine maceratul de valeriană, sedativul natural pe care-l poţi prepara acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunoscută pentru proprietăţile sale analgezice, antiseptice, hipotensive, antispasmotice, sedative, diuretice şi hipnotice, valeriana este una dintre cele mai cultivate plante de leac. Formele de administrare comune sunt ceaiurile şi tincturile, însă există şi alte modalităţi în care planta poate fi folosită în scop terapeutic.

„De la valeriană, în scop medicinal se utilizează rizomul şi rădăcina (recoltate în perioada martie-aprilie sau toamna, în octombrie-noiembrie), elemente care conţin principii amare reprezentate de monoterpenele de tip iridoidic, aşa cum este valepotriatul”, precizează specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Specialistul explică şi cum se face recoltarea în scop medicinal, recoltare care începe cu dezgroparea plantei, cu ajutorul unei cazmale. „Se spală bine cu apă rece, se taie în patru şi se întinde la uscat, în locuri bine ventilate şi lipsite de umiditate. Când rădăcinile devin casante, procesul de uscare s-a încheiat. Planta se depozitează în săculeţi de hârtie, în locuri uscate, întunecoase şi reci”, mai spune Elena Badea.

În diferite forme de administrare, planta se utilizează în caz de gastrite, ulcer, sindromul colonului iritabil, spasme gastrointestinal, hipertensiunii, crampelor abdominale, colitei contuziilor, stimularea poftei de mâncare, dar şi pentru tratarea  nervozităţii, migrenelor, insomniei şi chiar isteriei. Pentru aceste din urmă cazuri, specialistul recomandă nu doar ceiurile şi tinctura de valeriană, ci şi un macerat care se poate prepară simplu, acasă.

„Pentru obţinerea  maceratului, avem nevoie de trei-patru linguri rase de rădăcină mărunţită, pe care le punem într-o jumătate de litru de apă rece, aproximativ opt ore, după care filtrăm. Maceratul de valeriană este util pentru a trata teama, palpitaţiile, hipertensiunea, insomnia, migrena şi nervozitatea. Poate fi, de asemenea, folosit şi în caz de depresie”, mai spune specialistul, care recomandă consultarea unui medic înainte de adminisrarea acestui preparat. 

Orice probleme medicale aveţi, vă recomandăm să cereţi întâi sfatului unui medic şi să nu vă trataţi singuri.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite