Cum s-au înţeles cinci asfaltatori din Piteşti să elimine concurenţa la o licitaţie de 5,6 milioane de lei: „S-au strâns într-un consorţiu şi au licitat pe toate loturile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei investighează o licitaţie din Piteşti în cazul căreia există suspiciuni că cinci asfaltatori ar fi făcut o înţelegere între ei pentru eliminarea concurenţei. Şi totul pentru a câştiga lucrări de asfaltare a 13 străzi, în valoare de 5,6 milioane lei, bani puşi la bătaie de Administraţia Domeniului Public Piteşti. Licitaţia a fost anulată după ce au apărut suspiciunile.

Într-un dosar de la Curtea de Apel Piteşti, dosar în care cei cinci asfaltatori au contestat, fără succes (pierzând procesul în luna noiembrie), anularea licitaţiei şi decizia nefavorabilă ce le-a fost dată de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, apar informaţii şi documente legat de mecanismul prin care cei cinci asfaltatori s-ar fi înţeles între ei pentru eliminarea concurenţei.

Investigaţia vizează o posibilă înţelegere între companiile Construct  Steel  Market SRL, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL, Comesad Drumuri SRL, General Trust Argeş SRL şi Selca SA, cu scopul de a elimina concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiei pentru asfaltarea a 13 străzi din Piteşti, licitaţie împărţită în cinci loturi.

Investigaţia a început după o sesizare trimisă de către Administraţia Domeniului Public Piteşti la Consiliul Concurenţei în luna iulie a.c. Concret, reprezentanţii ADP Piteşti au precizat că cei cinci asfaltatori au depus oferte pentru toate cele cinci loturi ”la valori foarte mari, apropiate de valoarea estimată, situate între 93,87% şi 99,99% din valoarea estimată. Faţă de aspectele analizate anterior, trebuie menţionat comportamentul celor 5 întreprinderi concurente în cadrul altor proceduri de achiziţii publice având acelaşi obiect, comparabile din punct de vedere al complexităţii, valorii şi termenului de execuţie a lucrărilor cu loturile din cadrul procedurii analizate, în cazul cărora au participat cu oferte individuale, iar valoarea la care au fost atribuite contractele a reprezentat între 54,70% şi 79,88% din valoarea estimată a contractelor”.

Pe 18 octombrie a.c., în cadrul procesului de la Curtea de Apel Piteşti, ADP Piteşti a depus o întâmpinare, semnată inclusiv de directorul Mircea Branişte, în care a adus noi argumente privind suspiciunile de încălcare a Legii concurenţei. ”Din secţiunea participanţilor din SEAP se poate observa modul de participare pentru fiecare lot. Dintre cei 5 participanţi, de fiecare dată se depune câte o singură ofertă a aceleiaşi asocieri. Se poate aprecia că cei cinci operatori economici s-au înţeles în scopul maximizării profitului prin restrângerea concurenţei, având în vedere preţurile ofertate, foarte aproape de valorile estimate. În cazul nostru, cei cinci operatori economici s-au asociat pentru a depune ofertă comună pentru fiecare lot, deşi cu ocazia altor proceduri având acelaşi obiect şi acelaşi grad de complexitate au participat cu oferte individuale, îndeplinind cerinţele de calificare şi cu preţuri mult sub valoarea estimată”, se specifică în întâmpinarea depusă de către ADP Piteşti.

Din adresa depusă la dosar de Consiliului Concurenţei rezultă că “valorile ofertate sunt foarte apropiate de valorile estimate stabilite pe fiecare lot. Acest fapt determină autoritatea contractantă să nu cheltuiască eficient fondurile alocate”.

Ce spune preşedintele Consiliului Concurenţei: „La Piteşti, firmele au preferat să anuleze concurenţa între ele”

Legat de investigaţia de la Piteşti, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: „Cazul de la Piteşti este al doilea pe care îl deschidem în privinţa unor consorţii. Ceea ce credem că se întâmplă la Piteşti, acolo avem de-a face cu companii care erau suficient de mari cât să gestioneze unul dintre loturi şi, în loc să se ducă şi să se concureze deschis şi corect, să câştige firma care e în stare să ofere cel mai bun preţ pentru a executa acea lucrare, ele au preferat să anuleze concurenţa între ele, s-au strâns toate într-un consorţiu, acel consorţiu a licitat pe toate loturile. Ce suspectăm că s-a întâmplat e că firmele din Piteşti au făcut acel consorţiu, au participat la toate licitaţiile, nefiind nicio concurenţă s-au dus în preţul maxim. Investigaţia va vedea dacă aceste suspiciuni se adeveresc, dacă cele cinci companii din Piteşti ar fi putut să preia acele lucrări singure şi nu aveau nevoie de consorţiu. Dacă se confirmă suspiciunile şi impunem sancţiuni companiilor din Piteşti, sper să fie un semnal pentru restul industriei de construcţii, să fie atenţi când se justifică cu adevărat un consorţiu şi să nu ajungă în situaţia în care consorţiul este o camuflare a unui cartel”.

În cazul în care firmele vor fi găsite vinovate, amenzile sunt foarte mari, putând ajunge până la 10% din valoarea cifrei de afaceri.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii celor cinci firme, însă aceştia nu au răspuns la telefon.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite