Cum poţi muri de la „banalele“ varice. Tromboembolismul pulmonar, efectul unei complicaţii care te poate ucide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Peste un sfert dintre români suferă de varice sau de complicaţii ale acestora. Mulţi le consideră afecţiuni comune, chiar banale, iar cei mai mulţi ajung la doctor abia când, din inestetice, devin şi foarte dureroase, sau chiar mai târziu, după o perioadă ineficientă de automedicaţie, când nu se mai poate face nimic pentru ei, ca urmare a faptului că, între timp, au apărut complicaţii.

Venele largi, proeminente, palpabile şi vizibile la suprafaţa pielii, pe coapse sau gambă sunt nu doar inestetice, ci şi periculoase. O explicaţie este aceea că varicele determină scăderea vitezei de circulaţie a sângelui, care predispune la o coagulare intravasculară. În majoritatea cazurilor, până la apariţia venelor varicoase (primele semne că o boală variocoasă se complică) bolnavul, în general, nu prea le acordă o atenţie deosebită. Sunt însă cazuri în care, netratate, varicele se agravează semnificativ. 

Una dintre complicaţiile care pun viaţa bolnavului în pericol este tromboflebita, care poate fi superficială sau profundă, afecţiune gravă, cu risc vital.

"Tromboflebita varicelor este o problemă destul de gravă în momentul în care afectează locul de vărsare a venei safene în vena femurală profundă, deci când apare la rădăcina coapsei,  deoarece acest tromb, aflat la locul de vărsare, pe o venă largă, care se varsă fără un mecanism de control, distrus deja, în interiorul venelor profunde, riscă să evacueze trombul din vena safenă prin circulaţia venoasă profundă.(...) Un membru afectat de varice este, automat, mult mai predispus a face tromboză atât varicoasă, cât şi venoasă profundă, decât un membru care nu are varice", explică, pentru Adevărul, medicul Felix Sârboiu, şeful compartimentului de Chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Judeţean Argeş. 

Afecţiunea poate apărea, fie după o imobilizare prelungită la pat, fie ca urmare a unui traumatism, însă sunt şi situaţii în care complicaţia nu are o cauză precisă. 

“Tromboflebitele sunt cauzate de coagulări sangvine intravasculare (tromboze) la nivelul venelor, cu reacţii inflamatorii ale peretelului venos (flebită). De obicei, când este vorba de tromboflebită varicoasă, zona afectată se înroşeşte, devine caldă şi dureroasă la atingere. Cele mai grave sunt însă tromboflebitele profunde. Ele pot apărea, de obicei, în perioada postoperatorie, cu un interval lung de imobilizare la pat sau după sarcină, care pot provoca embolii pulmonare”, explică, pentru Adevărul, medicul Felix Sârboiu, şeful compartimentului de Chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Judeţean Argeş. 

Leziuni ireversibile la nivelul inimii şi plămânilor 

Pentru prevenirea unor astfel se situaţii este recomandată evitarea unui repaus prelungit la pat, mai ales în insuficienţă cardiacă şi în infarctul miocardic (în acest din urmă caz, pacienţii deja primesc un tratament care previne astfel de situaţii). 

“Dacă totuşi se ajunge la simptomele specifice tromboflebitei (atât celei superficiale cât şi celei profunde) este necesară imobilizarea absolută la pat; administrarea de anticoagulante, pentru a preveni declanşarea tromboembolismului pulmonar - adică obstrucţia unei artere pulmonare, un fenomen care poate determina moarte subită, în cca. o jumătate de oră de la apariţia simptomelor. Principala cauză a respectivei obstrucţii este un embol care se formează într-o venă profundă sau la vărsarea venei safene interne în vena femurală şi care circulă până la nivelul plămânului, unde rămâne blocat la nivelul unei artere pulmonare mai mici. Ce se întâmplă de fapt? Când o arteră pulmonară este obturată de unul sau mai mulţi trombi, nivelul de oxigenare al sângelui care a traversat plămânii scade, iar presiunea în artera pulmonară afectată creşte”, explică specialistul. 

Şi nu doar trombii de dimensiuni mari sunt periculoşi (deşi aceştia sunt cei mai periculoşi). "Şi trombii mai mici pot cauza leziuni ireversibile la nivelul inimii şi plămânilor (cu atât mai mult cu cât au loc embolii repetate, neobservate, care mănâncă bucăţică cu bucăţică plămânul, transformându-l în arii nefuncţionale, neaerate, crescând susceptibilitatea la infecţii locale, pneumonii)", mai spune medicul Felix Sârboiu.

De aceea, imediat după debutul tromboflebitei, bolnavul trebuie să se prezinte la medic. Alternativa la medicaţia specifică este o intervenţie chirurgicală prin care se elimină cheagurile de sânge şi prin care se stopează agravarea bolii.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite