Cum ne hidratăm corect în zilele caniculare. De ce nici 2,5 litri de apă pe zi nu sunt suficienţi dacă-i bem greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speciliştii recomandă ca, pentru o hidratare corectă, să bem apa gradual, la intervale mai mici de o oră Foto arhiva shutterstock
Speciliştii recomandă ca, pentru o hidratare corectă, să bem apa gradual, la intervale mai mici de o oră Foto arhiva shutterstock

„Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic doi litri de apă!“, recomandă un slogan intens mediatizat. Mulţi dintre noi nu atingem această cantitate, însă şi dacă o facem nu înseamnă că, implicit, ne-am şi hidratat corespunzător. Dacă ajungem să bem apă doar când ne e sete, este târziu!

Senzaţia de sete apare atunci cand organismul resimte o deshidratare. Este punctul în care organismul a intrat deja într-un dezechilibru, iar neasigurarea aportului de lichide agravează deshidratarea. Volumul plasmei sangvine scade, iar deficienţa este compensată printr-o activitatea cardiacă mai intensă şi printr-o accelerare a respiraţiei cu o senzatie implicită de uşoară oboseală. Dacă abia acesta este punctul în care ne amintim că trebuie să bem apă, restabilirea echilibrului se va face mai încet decât sperăm noi.

Dintr-o jumătate de litru de apă consumat deodată, abia la apariţia senzaţiei de sete, organismul reţine mai puţin decât ar face-o din 250 de mililitri împărţiţi în doze mici, pe parcursul unei ore. 

Speciliştii recomandă ca, pentru o hidratare corectă, să sa bem câteva guri de apă la temperatura camerei, la intervale mai mici de o oră, astfel încât pe parcursul zilei să cumulăm cei peste doi litri de apă indicaţi de cunoscutul mesaj de interes public. În plus, este foarte indicat să consumăm fructe şi legume proaspete şi să ne hidratăm suplimentar cu sucuri naturale, ceaiuri, iaurturi şi supe. Atenţie, însă! Nu toate lichidele hidratează. Cafeaua şi aloolul, spre exemplu, duc la deshidrarea organismului.

“Foarte importantă este hidratarea din prima parte a zilei si, de asemenea, foarte important este ca apa să  fie băută gradual, pentru a putea fi bine asimilată. Apa trebuie să ajungă la celulă, pentru o digestie bună, pentru o piele frumoasă şi hidratată, pentru menţinerea, în  general, a unui echilibru în organism şi, de ce nu, pentru a slăbi frumos, dacă ţinem o cură în acest sens. Desigur, consumul de apă trebuie continuat pe tot parcursul zilei până la cei 2,5 litri recomandaţi şi peste. Sucurile din fructe proaspecte sunt şi ele foarte indicate pentru o hidratare optimă”, explică, pentru Adevărul, Denisa Enache, psiholig şi consultant de nutriţie.

Nici excesul de apă nu face bine

O atenţie deosebită trebuie acordată hidratării în zilele caniculare. Nici în aceste perioade nu este indicat să dăm pe gât, dintr-un foc, litri întregi de apă, pentru că organismul nu va câştiga cât are de pierdut. Asta pentru că excesul de apă conduce la diluarea unor elemente din organism, precum sodiul sau potasiul, ceea ce are drept consecinţă crearea unor dezechilibre. 

Un aport insuficient de lichide duce la deshidratare. Un prim indiciu că eşti deshidratat ar fi culoare urinei. Un galben închis e semn că suntem insuficient hidrataţi, iar dacă se ajunge la o tentă de maroniu si un aspect tulbure, deja vorbim despre o deshidratare severă. Aspectul pielii spune şi el multe despre cât de hidrataţi sau nu suntem. O piele uscată şi lipsită de elasticitate e semn al unui deficit de apă. La fel şi culoarea vineţie a buzelor şi limbii.  
Oboseala, somnolenţa, înceţoşarea ochilor, ameţelile, simptome care apar la pierderea a 5% din volumul total de apă al corpului, sunt semne clare ale deshidratării. Dacă ajungem la astfel de simptome trebuie să luăm urgent măsuri, fiindcă agravarea deshidratării ne pune viaţa în pericol. În astfel de cazuri, consumul de apă nu mai e suficient pentru o reechilibrare şi este nevoie de o soluţie pe bază de săruri. Dacă pierderea se apropie de 15%, organismul cedează, putând surveni decesul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite