Cum i-a convins un polițist din Argeș pe doi colegi de la Biroul Rutier să nu îi ia permisul: „Ia-i-l, mă, nevesti-mii!”

0
Publicat:

Un polițist din Argeș a convins doi colegi de la Biroul Rutier să nu îi rețină permisul de conducere după ce a fost prins cu 145 de km/h în localitate. Inculpații sunt judecați pentru fals intelectual și abuz în serviciu.

Șoferul a fost prins cu 145 de km/h în localitate Foto: Arhivă Adevărul
Șoferul a fost prins cu 145 de km/h în localitate Foto: Arhivă Adevărul

Trei polițiști din cadrul Biroului Rutier al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Argeș au fost trimiși în judecată de procurori. Judecătoria Pitești a dispus, în cameră preliminară, începerea judecății  cauzei, dar inculpații au făcut apel!

Incidentul a avut loc în ianuarie 2022, când un șofer a fost prins de radar cu 145 km/h, în Pitești, pe strada „Nicolae Dobrin”. După ce l-a oprit în trafic, polițiștii Emanuel C. și Marius G. și-au dat seama că la volan se află chiar colegul lor, Daniel D. La rugămințile agentului, polițiștii de la Biroul Rutier nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, chiar dacă prevederile legale impuneau ca șoferul să fie sancționat cu amendă și să i se suspende dreptul de a conduce pentru 90 zile. A fost sancționată, însă, soția agentului, care era pasager în mașină.

Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor, după ce unul dintre polițiști era, deja, în vizorul Direcției Generale Anticorupție, care efectuau cercetări într-un dosar de luare de mită.

Soția agentului a primit un an închisoare cu suspendare

Adevărul a ieșit la suprafață, iar cele patru persoane implicate în cauză s-au ales cu dosare penale. La sfârșitul anului 2022, Polițiștii Emanuel C. și Marius G. au fost trimiși în judecată pentru fals intelectual și abuz în serviciu. Agentul de poliție Daniel D. a fost trimis în judecată, la începutul anului 2023, pentru două infracțiuni de instigare la fals intelectual și o infracțiune de instigare la abuz în serviciu. În schimb, soția agentului a încheiat cu procurorul de caz un acord de recunoaștere a vinovăției. Acordul a fost admis de instanță. Judecătoria Pitești a condamnat-o pe inculpată la un an de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la fals intelectual.

Interceptări din dosar

În rechizitoriu, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș spun că prin omisiunea celor doi polițiști de a-l sancționa contravențional pe șofer, deși erau obligați prin fișa postului, „au fost prejudiciate bunul mers și prestigiul instituției pentru care lucrau - Ministerul Afacerilor Interne-IPJ Argeș”

Emanuel C. este acuzat că a întocmit procesul-verbal prin care a atestat, contrar adevărului, că soția șoferului, care i-a pus la dispoziție documentele de identitate și permisul de conducere, expirat din 2014, a fost depistată conducând cu 145 km/ h cu permisul expirat. În schimb, Marius G. este acuzat că și-a ajutat colegul ca să acopere fapta.

În dosarul, aflat pe rolul Judecătoriei Pitești, apar și o parte din discuțiile purtate de cei trei polițiști. Inițial, unul dintre agenți i-a cerut șoferului vinovat: „să aducă alea, că nu merge” (referindu-se la documentele personale, pentru a-l sancționa contravențional n. red.), întrucât „se vede prea bine” (fiind vorba de înregistrările aparatului radar n. red.)”.

Acesta s-a opus: „Stai așa. Hai, rămâneți… stai să văd pe cine…hai”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Și celălalt polițist l-a avertizat: „Se vede și pă… filmare, se vede mult mai bine”, dar șoferul-polițist a replicat: „Lasă, mă, că ea e nevasta-mea, e același nume D..., mașina e pă D...”. Apoi l-a întrebat: „Păi, și vrei să mi-l iei mie? (…) că amenda tot io o plătesc”. Agentul a continuat să insiste către colegii săi: „Na, viață, e greșeala mea. Încă o dată te rog… ia-i nevesti-mii permisul (…). Ia-i-l, mă, nevesti-mii! Sunteți nebuni… Se apucă G. să vorbească… ce să… e nevastă-mea”, se mai menționează în rechizitoriu.

Agentul de poliție Daniel D. a solicitat și el, conform rechizitoriului procurorilor, încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției. Dar după ce i-au fost aduși la cunoștință termenii acordului, acesta nu a fost de acord cu modalitatea de executare a pedepsei rezultante de doi ani și șase luni de închisoare. Polițistul a susținut că infracțiunile săvârșite de el nu ar trebui asimilate faptelor de corupție, întrucât nu a obținut niciun folos necuvenit. Acordul de recunoaștere a vinovăției a picat.

Inculpatul  Daniel D. a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurori că „i-a determinat cu intenție pe agenții de poliție (…), care au constatat această contravenție, să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu (…), obținând în acest fel un folos necuvenit constând în neaplicarea față de el a sancțiunii prevăzute de art. 102 al. 3 din OUG 195/2002, respectiv a amenzii de 1305 lei și a suspendării dreptului de a conduce…”.

Cei trei polițiști își desfășoară, în continuare, activitatea în cadrul IPJ Argeș.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite