Cum fac praf birocrația și superficialitatea un proiect esențial pentru sute de elevi. Coșmarul construirii unei săli de sport în Pitești
0De câteva decenii, peste 1.000 de elevi de la o școală de prestigiu din Piteşti fac Educaţia fizică într-o sală de clasă veche și înghesuită. Compania Naţională de Investiţii a încheiat un contract pentru realizarea unei noi săli de sport în 2020, iar sala nu e gata, deși trebuia finalizată în 2022, cauzele fiind birocrația excesivă, superficialitatea și contrele între beneficiar și executant.

Una dintre unităţile de învăţământ ce au nevoie acută de o sală de sport adecvată este Şcoala „Nicolae Iorga” din Piteşti, una dintre cele mai bune din oraş. Iar procedura foarte greoaie, birocrația excesivă și comunicarea defectuoasă între beneficiar și executant întârzie mult această investiție foarte importantă pentru peste 1.000 de elevi. Sala de sport trebuia finalizată în decembrie 2022 și nu e terminată nici acum, cu câteva zile înaintea începerii unui nou an școlar, în condițiile în care termenul standard pentru finalizarea unei asemenea săli de sport, ușor de realizat, este de maximum șase luni.
”De la demararea lucrărilor și până în prezent termenul contractual a fost decalat cu 370 de zile, 218 zile pentru neeliberarea amplasamentului și 152 de zile din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Termenul contractual actualizat a fost 22 decembrie 2022, în conformitate cu actul adițional semnat. Dat fiind faptul că termenul de finalizare este depășit cu aproape doi ani, au fost calculate penalități de peste 238.000 lei ce urmează să fie comunicate antreprenorului. Pe lângă calculul penalităților, analizăm toate opțiunile legale disponibile, mergând până la analiza oportunității rezilierii contractului și preluarea lucrărilor de către alt antreprenor”, a declarat pentru ”Adevărul” Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții.
Stadiul lucrărilor a ajuns la 93%.
”Fără nici o justificare scrisă, Compania Națională de Investiții, nu vrea să emită comunicare de facturare pentru ajustarea situațiilor de lucrări. Iar pe 22 mai 2024 i-am înștiințat că sistăm lucrările din cauza neîndeplinirii condițiilor contractuale de plată. Motivele principale de întârziere a execuției lucrărilor la sala de sport sunt multiple. Aș menționa lipsa de profesionalism a departamentelor componente a Companiei Naționale de Investiții. O slabă comunicare între departamente, ce produc întârzieri masive în gestionarea contractelor și a diverselor situații apărute pe parcursul implementării. Sunt întârzieri colosale la plata facturilor din cauza birocrației interne a CNI și a lipsei fondurilor”, acuză Cristian Stănescu, administratorul firmei Antrepriza Construcții Edilitare.
”Adevărul” a solicitat oficial un punct de vedere Companiei Naționale de Investiții privind motivele neplății facturilor către antreprenor și un răspuns la acuzele antreprenorului, însă reprezentanții CNI nu au răspuns până la ora redactării acestui material.
Anunţul de participare pentru realizarea sălii de sport (inclusiv proiectare şi execuţie) a fost publicat pe platforma de achiziţii publice SICAP pe 20 noiembrie 2019, iar firma ce avea să câștige contractul s-a înscris la licitație în decembrie 2019. Numai că cei de la CNI au anunțat câștigătorul de abia după 10 luni, în octombrie 2020.
Procedura foarte lentă a făcut ca antreprenorul desemnat câştigător, în speţă firma Antrepriza Construcţii Edilitare SRL – să semneze contractul cu Compania Naţională de Investiţii în decembrie 2020.
Blocaje peste blocaje
Iar surprizele neplăcute și blocajele au continuat în primăvara lui 2021. ”În mai 2021, CNI a emis ordinul de începere al execuției lucrărilor fără a se asigura că amplasamentul este într-adevăr liber de sarcini așa cum trebuia pus la dispoziția CNI de către Primăria Piteșți conform solicitărilor din ghidul de obținere a finanțării, ghid ce se regăsește public și pe site-ul CNI. Responsabilitatea de a verifica amplasamentul și de a-l preda către noi o avea CNI-ul, nicidecum beneficiarul final, cu care noi nu avem nici un contract”, spune Cristian Stănescu, administratorul firmei ce execută proiectul.
Iar terenul unde trebuia să fie realizată sala de sport nu era liber de sarcini. La procedura de predare-primire a amplasamentului s-a constatat faptul că pe suprafaţa destinată realizării sălii a fost identificat un teren de sport asfaltat, fapt ce a dus la imposibilitatea predării acestuia de către antreprenor, fiind necesară viabilizarea terenului de către beneficiar, respectiv Primăria Piteşti, conform reglementărilor legale.
La vremea respectivă, executantul a atras atenția reprezentantului Primăriei Pitești că în urma identificării unor rețele de apă și gaz ce se aflau la vedere în colțul opus al terenului unde urma a se construi sala, există posibilitatea că acestea să traverseze terenul pe diagonală și trebuie și ele relocate, acestea nefiind semnalizate sau marcate în vreunul din avizele obținute.
Au mai fost pierdute alte luni pentru relocările utilităților, iar amplasamentul liber de sarcini a fost predat de abia pe 11 ianuarie 2022, la peste un an de la semnarea contractului. Și cum vremea nefavorabilă nu permitea începerea lucrărilor, acestea au demarat de abia pe 15 martie 2022.
Numai că după o lună, pe 19 aprilie 2022, în timpul săpăturilor la adâncime, s-au descoperit alte coloane de rețele. Drept urmare, lucrările au fost sistate, fiind reluate de abia la finalul lunii iunie 2022.
Întârzieri la plata facturilor
Reprezentanții firmei ce lucrează la viitoarea sală de sport de la Școala ”Nicolae Iorga” din Pitești reclamă și faptul că de la sfârșitul anului 2022 s-au înregistrat multiple întârzieri majore la plăți din partea CNI, fapt ce a dus la întârzieri în execuție.
”În iunie 2024, primarul Piteștiului a venit în vizită în amplasament, exprimându-și dorința de a modifica proiectul în ceea ce privește amenajările exterioare. O lună mai târziu s-a întocmit o listă cu toate modificările dorite, și aceastea sunt transpuse în liste și detalii de execuție împreună cu liste de renunțare a unor lucrări și liste de lucrări suplimentare, ce au fost înaintate către CNI pentru aprobare. Încă așteptăm aprobarea CNI pentru modificările solicitate”, precizează Cristian Stănescu, administratorul firmei ce execută lucrarea.
”Sunt doar doi muncitori pe șantier. Nu avem cu cine comunica”
Cristian Gentea, primarul Piteștiului, spune că este foarte nemulțumit privind modul în care firma execută lucrarea. ”Am fost de mai multe ori pe șantierul viitoarei săli de sport. De fiecare dată acolo erau doar doi muncitori. Nu avem cu cine comunica. Am luat legătura cu cei de la CNI pentru a urgenta finalizarea lucrărilor la acest obiectiv”, a declarat pentru ”Adevărul” primarul Cristian Gentea.

Deocamdată, dincolo de contrele între autoritățile statului și executant, marii perdanți sunt cei peste 1.000 de elevi ai Școlii Nicolae Iorga din Pitești, care vor fi nevoiți să înceapă un nou an școlar fără o sală de sport și să facă educația fizică într-o mică și veche sală de clasă
Firmă cu contracte uriaşe cu statul
Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, firma Antrepriza Construcţii Edilitare SRL – cea care realizează sala de sport de la Şcoala ”Nicolae Iorga” din Piteşti - este una cu puţină experienţă, fiind înfiinţată în 2015 şi având doar nouă angajaţi. O firmă mică având sediul în Bucureşti. Însă o firmă abonată la contracte foarte mari cu statul.
Conform datelor de pe platforma de achiziţii publice SICAP, din 2018 și până în prezent, firma Antrepriza Construcţii Edilitare a încheiat 60 de contracte cu instituţii ale statului, contracte în valoare de nu mai puţin de 322,4 milioane lei. Contractele au fost încheiate cu primării din toată ţara şi includ de la reparaţii drumuri până la realizarea de săli de sport.
Anul trecut, firma cu nouă angajaţi a avut o cifră de afaceri netă de 44,7 milioane lei şi un profit net de 1,47 milioane lei, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanţelor.
„Adevărul“ a solicitat oficial un punct de vedere firmei Antrepriza Construcţii Edilitare, pentru a vedea cum reuşeşte, cu doar nouă angajaţi, să onoreze toate aceste zeci de contracte cu statul. Însă reprezentanții firmei nu au răspuns la întrebarea pusă.