Cum a reuşit în 1902 un consilier local din Piteşti să convingă Guvernul să nu-şi bată joc de banul public

0
0
Imagine din Piteşti, la începutul secolului XX FOTO Arhiva Primăriei Piteşti
Imagine din Piteşti, la începutul secolului XX FOTO Arhiva Primăriei Piteşti

În toamna lui 1902, Ion N. Coculescu, un consilier comunal din Piteşti (care pe atunci încă era comună) reuşea să convingă Consiliul de Miniştri să nu mai modifice bugetul de venituri şi cheltuieli al primăriei într-un mod ce nu se justifica, invocând faptul că aleşilor locali le este interzis să îşi bată joc de banul public.

În arhivele Primăriei Piteşti sunt documente legate de actul curajos al consilierului comunal Ion N. Coculescu. Iată evenimentul care a cauzat reacţia acestuia.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Piteştiului pe anul 1902-1903 fusese modificat de minister într-un mod care nu se justifica, adăugând cheltuieli inutile din bani publici. După ce Consiliul Comunal al Piteştiului a analizat modificările făcute la Bucureşti, forul a fost de acord cu consilierul comunal Ion N. Coculescu ca acesta să intervină la minister pentru a fi lăsat bugetul în forma propusă de Primăria Piteşti, fără alte cheltuieli inutile.

Foarte interesantă este motivaţia consilierului Ion N. Coculescu: „Un funcţionar salariat, care nu are niciun angajament direct cu orăşenii, îşi poate oarecum permite să solicite cererea unor cheltuieli inutile, noi însă, reprezentanţi ai cetăţenilor noştri, trebuie să ţineam socoteală numai de necesităţile reale ale oraşului şi nu ne este permis a asvârli banul public acolo unde nu se vede o necesitate. Deci, propun ca consiliul comunal să se asocieze cu părerile mele, să declarăm recurs, conform dreptului ce ne acordă legea comunală în contra modificărilor ce ni s-au făcut bugetului în necunoştinţă”.

În cele din urmă, motivaţia lui Ion N. Coculescu a ajuns în dezbatere la Consiliul de Miniştri al României, care a fost de acord cu opiniile sale argumentate şi a acceptat ca bugetul Piteştiului pentru perioada 1902-1903 să nu mai fie modificat.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri