Combinaţia de uleiuri esenţiale care omoară păduchii. Ce să foloseşti pentru îndepărtarea lindinelor
0
Pediculoza e pusă, în general, pe seama condiţiilor precare de igienă, însă cu păduchi te poţi trezi nu doar în astfel de circumstanţe, ci şi accidental, prin simplul contact cu o persoană infestată. Pentru rezolvarea acestei probleme, una socială mai degrabă decât una de sănătate, există o serie de soluţii, inclusiv din categoria remediilor naturiste.
Nucul, salcia, iedera, pelinul, levănţica, patrunjelul sunt doar câteva dintre plantele care, utilizate sub formă de infuzie sau pastă, aplicate pe scalp, te pot scăpa de pediculoză.
Şi uleiurile esenţiale omoară păduchii şi ajută la calmarea mancarimii. Iată câteva astfel de reţete.
"O combinaţie eficientă este cea preparată din 20 de picături de ulei de arbore de ceai, 10 picături de ulei de rozmarin şi câte 15 picături de ulei de lămâie sau ulei de cimbru. Se mai pune şi ulei de levănţică şi se amestecate toate cu patru linguri de ulei vegetal. Frecaţi părul uscat cu remediul acesta, acoperiţi cu o cască de duş, apoi acoperiti-o şi pe aceasta cu un prosop. După o oră, desfaceţi, samponaţi bine şi clătiţi", explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.
Aplicarea pe toată lungimea părului a uleiurilor esenţiale şi împiedică păduchii să respire, asficsiindu-i.
Pe acelaşi principiu, spre exemplu, acţionează şi vaselina, inofensivă pentru organismul uman.
"După oricare dintre aceste remedii, clătiţi cu o soluţie preparată din cantităţi egale de oţet alb şi apă. Aceasta vă ajută să omorâţi ouăle şi să înlăturaţi rezidurile grase din păr", mai spune Elena Badea.
Pentru copiii cu vârste de peste şase ani, specialistul recomandă un amestec foarte eficient.
Avem nevoie de 10 picături de geramium, 10 picături de rozamatin, 5 picături de lămâie, 5 picături de ceai. Toate acestea se amestecă cu 5 ml de ulei essential de migdale. Se masează scalpul cu 10 ml din acest amestec, se acoperă capul cu un prosop uscat pentru o oră şi apoi de spală şi clăteşte bine. Tratamentul se repeat la două zile, până la înlăturarea complete a păduchilor", mai spune Elena Badea.
Important este ca după spălare, pe părul încă ud, să fie folosit un pieptăn cu dinţi subtiri şi deşi (cu distanţa între dinţi mai mică de 0.3 mm). La fel de important este şi ca după fiecare trecere, pieptanul să se cureţe, întreaga procedură fiind recomandată pentru cel puţin o jumătate de oră.
"Pentru îndepărtarea lindinelor, foloseşte o periuţă de dinţi. Repetă procedura până când obţii două rezultate negative la rând", recomandă Elena Badea.
Pentru îndepărtarea păduchilor există şi o serie de tratamente chimice pe care le poţi procura din farmacii.