Ce taxe auto trebuie să plătiţi într-o altă ţară din UE. Excepţii de la plata taxei de înmatriculare auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare ţară din UE stabileşte ce taxe trebuie să plătiţi dacă folosiţi periodic maşina pe teritoriul său. În cele mai multe state, studenţii, lucrătorii transfrontalieri şi persoanele cu reşedinţă secundară nu trebuie să plătească taxe de înmatriculare.

Sunt situaţii în care cuantumul taxei de înmatriculare poate fi proporţional cu perioada în care folosiţi maşina în noua ţară. Este însă interzis să vi se perceapă o taxă mai mare decât cele plătite de locuitorii ţării în cauză. În anumite situaţii, atunci când vă mutaţi dintr-o ţară în alta, aţi putea avea dreptul la o scutire de la plata taxei de înmatriculare sau la o rambursare a taxei de înmatriculare. 

Indicat este să contactaţi autorităţile naţionale înainte de a vă muta în altă ţară pentru a evita dubla impunere.

Excepţii de la plata taxei de înmatriculare auto
 

În majoritatea ţărilor UE, studenţii, lucrătorii transfrontalieri şi persoanele cu reşedinţă secundară nu trebuie să plătească taxe de înmatriculare. Ei vor trebui, totuşi, să plătească taxe de drum.

Dacă sunteţi student

În cazul în care vă mutaţi în altă ţară din UE pentru studii sau pentru desfăşurarea unei activităţi pe durată limitată şi definită, de exemplu o activitate de voluntariat, puteţi conduce maşina înmatriculată în ţara de origine fără a trebui să o înmatriculaţi în noua ţară. Ca student, trebuie să fiţi înscris la o instituţie de învăţământ din ţara respectivă şi să puteţi prezenta o dovadă validă a înscrierii. Dacă începeţi să lucraţi pe durata studiilor, va trebui, totuşi, să vă înmatriculaţi maşina în ţara respectivă.

Înainte de a pleca din ţara de origine, verificaţi ce norme se aplică în ţara în care doriţi să studiaţi. S-ar putea să fie nevoie să îndepliniţi anumite condiţii sau formalităţi administrative pentru a nu avea probleme la un eventual control al poliţiei.

În Danemarca, Estonia, Germania şi Suedia, studenţii din afara acestor ţări nu sunt scutiţi de obligaţia de a-şi înmatricula maşinile şi de a plăti taxele aferente.

Caz real

Iată cazul real al unui cetăţean francez, care locuieşte în Belgia, unde urmează un curs post-universitar de  doi ani. 

„Când maşina sa a fost avariată, Mathieu s-a prezentat la poliţie pentru a solicita un proces-verbal destinat asiguratorului. Poliţia a constatat că Mathieu locuia în Belgia de peste un an fără ca maşina să fie reînmatriculată, motiv pentru care a vrut să-i dea o amendă. Mathieu a putut dovedi însă că este student internaţional la Universitatea din Anvers, ceea ce îl scuteşte de plata taxelor de înmatriculare din Belgia”, precizeazĂ site+-ul oficial al UE, europa.eu.

Dacă sunteţi lucrător transfrontalier

Ca lucrător transfrontalier (lucrătorul transfrontalier este un angajat sau un liber profesionist care lucrează într-o ţară din UE dar locuieşte în alta şi merge acasă cel puţin o dată pe săptămână), s-ar putea să fiţi în situaţia de a conduce o maşină de serviciu înmatriculată doar într-una din cele două ţări.

Dacă folosiţi o maşină de serviciu înmatriculată în ţara în care lucraţi, o puteţi utiliza şi în ţara în care locuiţi, fără să trebuiască să o înmatriculaţi acolo. 

Verificaţi condiţiile care se aplică utilizării maşinilor de serviciu în UE, deoarece normele pot varia considerabil.

În cazul în care vă folosiţi maşina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în ţara în care locuiţi, nu în cea în care lucraţi.

   

În cazul în care aveţi reşedinţă secundară

În general, nu trebuie să vă înmatriculaţi maşina şi să plătiţi taxe de înmatriculare în ţara în care aveţi o reşedinţă secundară sau o casă de vacanţă. Dacă vă lăsaţi maşina permanent în ţara în care se află casa de vacanţă s-ar putea, totuşi, să trebuiască să plătiţi o taxă de înmatriculare, chiar dacă aţi plătit deja una în ţara de origine.

Ca persoană care deţine o reşedinţă secundară, nu trebuie să plătiţi taxe de înmatriculare a maşinii dacă: locuiţi în ţara în care deţineţi reşedinţa secundară mai puţin de 6 luni pe an; aveţi reşedinţa normală în altă ţară din UE şi puteţi dovedi acest lucru; folosiţi maşina doar în scopuri personale; nu vindeţi, închiriaţi sau împrumutaţi maşina rezidenţilor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite