Cât de importantă este joaca pentru copii: „Este esenţial să-i permitem cât mai mult timp de joc liber“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru copii, joaca este o activitate extrem de importantă şi în acelaşi timp spontană, a cărei valoare este dată de relaţia afectivă care se leagă pe parcurs.

După cum spune Adriana Mitu, trainer specializat în dezvoltarea inteligenţei emoţionale, ”de cele mai multe ori, atunci când observăm un copil care se joacă, noi ne gândim că el se relaxează, însă, copilul este într-un proces intens în care acumulează cunoştinţe şi dezvoltă abilităţi. Avem senzaţia că jocul este pentru copil doar o modalitate de a se relaxa, de a se deconecta şi nu-i aduce prea multe benefecii. Însă, jocul, este unul dintre cele mai importante aspecte în dezvoltarea copilului, atât în dezvoltarea sa emoţională, cât şi cea cognitivă”.

Copilul foloseşte jocul în două sensuri: pentru învăţare – când copilul se joacă "de-a gătitul", "de-a magazinul", "de-a meşterul" şi pentru vindecare – când copilul încearcă să integreze anumite experienţe de viaţă; spre exemplu după ce merge la doctor, vine acasă şi se joacă "de-a doctorul" cu păpuşile sale.

”Copilul foloseşte jocurile pentru a înţelege lumea şi pentru a da sens experienţelor sale de viaţă. Joaca nu este doar o formă de recreere, ci un program intensiv de pregătire pentru viaţă, de testare a posibilităţilor şi de construire a tiparelor mental-emoţionale după care copilul se va ghida inconştient şi la maturitate”, mai precizează Adriana Mitu (foto).

image

Copiii folosesc jocul în scopul vindecării după o experienţă cu impact emoţional puternic. ”Un copil care a fost la doctor şi s-a temut, va veni acasă şi se va juca de-a doctorul cu păpuşile sale. Un copil ce a fost implicat într-un accident de maşină va retrăi momentul traumatic jucându-se cu maşinuţe pe care le va ciocni între ele. Iar exemplele pot continua”, spune Adriana Mitu. Astfel, copiii reuşesc să-şi recapete controlul asupra propriei vieţi, transformând evenimentul traumatic într-un joc în care ei deţin puterea şi nu mai sunt în postura de victimă.

Un detaliu extrem de important legat de importanţa educaţiei prin joacă: ”În primii ani de viaţă, copilul pune bazele nivelului de inteligenţă pe care îl va atinge la maturitate. Fie că vorbim despre IQ (coeficientul de inteligenţă) sau EQ (coeficientul de inteligenţă emoţională), primii şapte ani au o importanţă deosebită pentru nivelul acestora. Iar aceştia sunt anii în care copilul învaţă prin joc.

Pentru a creşte un copil echilibrat şi competent este esenţial să-i permitem să aibă cât mai mult timp de joc liber, în special în perioada preşcolarităţii”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite