Ai grijă cât munceşti, prietenii nu rămân oricum: „Odată hrănită mai mult o relaţie, cealaltă relaţie poate fi neglijată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am vrea să le avem pe toate: şi carieră spectaculoasă, şi familie, şi timp pentru prietenii pe care n-am vrea să-i pierdem. Oricât de optimişti am fi crezând că le-am putea ţine pe toate aşa cum ne dorim, de cele mai multe ori ne înşelăm. O spun specialiştii, care arată că prea mult timp alocat muncii sabotează relaţiile din afara job-ului.

“A lăsa munca sau viaţa profesională să domine latura personală şi socială înseamnă mai puţin timp şi energie pentru persoanele care contează. Fie că este vorba de partenerul de cuplu, copii, familie sau prieteni, aceştia vor avea parte de mai puţin timp de calitate petrecut împreună. Relaţiile au nevoie de timp şi de energie ca să înflorească. Fără acestea, relaţiile personale se pot deteriora. Mulţi părinţi ajung să regrete, prea târziu, că nu îşi cunosc mai mult copiii, întrucât au fost preocupaţi mai mult de avansarea în carieră”, explică, pentru “Adevărul”, psihoterapeul Erna Constantin, specialist în Psihologie integrativă şi Psihologia resurselor umane.

Munceşti mult, ai mai puţin timp pentru familie şi prieteni. E un calcul matematic demonstrat de statistică şi explicat simplu de psihologi. “A fi prea mult absorbit de muncă şi în mod constant face ca şansele de a lega noi prietenii sau de a întreţine prieteniile vechi să scadă. Din lipsa timpului personal, liber, întâlnirile cu prietenii se răresc, sau, în anumite cazuri, poate apărea înstrăinarea. Acest fapt nu garantează creşterea şanselor de succes la locul de muncă, întrucât în lipsa relaţiilor sociale sau de familie, persoana poate ajunge să se simtă singură, fără suport, iar când ar avea nevoie de încurajare, ajunge să constate că nu mai are de unde să primească”, explică specialistul în Psihologie integrativă.

Reţelele de socializare pot induce senzaţia că legătura cu prietenii este menţinută”

Reţelele de socializare dau doar iluzia că putem întreţine şi virtual, fără sincope, vechile prieteni şi relaţii din afara muncii.

“Postările de pe reţelele de socializare pot induce senzaţia că legătura cu prietenii este menţinută. Însă un like sau un comentariu la o poză nu sunt suficiente pentru menţinerea prieteniei şi asta nu înseamnă neapărat că dacă un prieten distribuie o fotografie ştim cea mai făcut în ultimul timp. Cunoscută este doar fotografia. Mai mult decât atât, întâlnirile faţă în faţă cu prietenii favorizează apropierea, prin contact vizual, prin posibilitatea de a fi împreună în acelaşi cadru”, arată psihoterapeutul.

Munca poate fi însă şi un refugiu la problemele din afara ei, iar atunci, cauza pierderii prieteniilor vechi trebuie căutată în altă parte.

“Persoanele care ajung să se îngroape în muncă, pot constata că înainte făceau lucruri care le bucurau, iar acum efectiv nu mai au timp. În realitate, timpul există, dar acesta este acoperit cu muncă. Atunci când cineva iubeşte foarte mult ceea ce face şi o face cu pasiune, nu reprezintă o problemă, deşi ar putea întâmpina dificultăţi în a obţine înţelegere din partea persoanelor apropiate. Totuşi, astfel de persoane nu fug de relaţiile sociale, ci pot folosi întâlnirile cu prietenii ca un nou prilej de a aduce în atenţie propriile realizări, comunicate cu pasiune, ceea ce este motivant şi creşte gradul de bunădispoziţie în grup. Însă atunci când o persoană alege munca, considerând că nu are nevoie de relaţii sociale, în spatele acestei nevoi pot sta nemulţumirile din viaţa personală”, explică Erna Constantin.

Dependenţii de muncă încearcă să se convingă ca nu au nevoi sociale semnificative”

Specialistul arată că cei care crează echilibru între latura profesională şi cea personală şi socială pot, totuşi, cultiva prietenii şi relaţii în afara muncii. “Aceste relaţii pot aduce un plus în satisfacerea nevoilor emoţionale generale ale individului. Dependenţii de muncă, pe de altă parte, încearcă să se convingă ca nu au nevoi sociale semnificative, sau că prietenii rămân oricum. Însă, în realitate, prieteniile sunt îndepărtate tocmai prin bariera pusă, reprezentată de prea multe ore petrecute la locul de muncă. 
 

Mulţi dependenţi de muncă stau la birou, considerând că pot obţine mai multă atenţie de la colegi decât acasă sau în viaţa socială. Odată hrănită mai mult o relaţie, cealaltă relaţie poate fi neglijată”, încheie psihoterapeutul Erna Constantin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite