A murit unul dintre cei mai apreciaţi poeţi români. Cărţile sale, traduse în 26 de limbi
0La sfârşitul săptămânii trecute, pe 13 februarie, s-a stins din viaţă Dumitru M. Ion, unul dintre cei mai valoroşi poeţi români şi organizatorul unuia dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de poezie de pe glob.
Dumitru M. Ion avea 75 de ani şi locuia în Curtea de Argeş. Absolvent în 1966 al Liceului „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş, Dumitru M. Ion a fost student al Facultăţii de limba şi literatura română de la Universitatea din Bucureşti doar pentru un an (1966-1967), pe care o părăseşte pentru a urma cursurile secţiei de teatrologie de la Institutul de artă teatrală „I.L. Caragiale”, absolvit în 1971.
În perioada 1982-1988 a beneficiat de o bursă de doctorat la Universitatea „Kiril şi Metodiu” din Skopje, Macedonia de Nord. Debutul său literar s-a petrecut în revista „Luceafărul” în anul 1962, iar debutul editorial a fost în 1967 cu volumul ”Iadeş”, fiind cel mai tânăr debutant editorial dintr-o promoţie de excepţie ce îi includea printre alţii pe pe Cezar Ivănescu şi Ileana Mălăncioiu.
În anul 1991, Dumitru M. Ion a înfiinţat Editura Orient-Occident, iar în anul 1997 a creat, împreună cu Carolina Ilica, soţia sa, Festivalul Internaţional „Nopţile de poezie de la Curtea de Argeş”, organizat fără întrerupere de 25 de ani şi la care au participat până acum sute de poeţi de pe toate continentele.
Din anul 2000, Dumitru M. Ion era membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte şi al Uniunii Scriitorilor din Macedonia de Nord.
În cei peste 50 de ani de carieră literară, Dumitru M. Ion a publicat 23 de cărţi de poezie şi zece romane. Iar cărţile sale de poezie au fost traduse în nu mai puţin de 26 de limbi.
Dumitru M. Ion a fost şi un valoros traducător, traducând peste 170 de cărţi în română. Creaţiile sale literare şi traducerile au fost recompensate cu nu mai puţin de 35 de premii pe tot globul. Dumitru M. Ion a avut de-a lungul carierei sale mai multe burse în Europa, Africa şi America de Sud.