Un medic din Neamţ cere schimbarea sistemului de raportare a infecţiilor din spitale: „Tragediile sunt din ce în ce mai multe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Filip Panait spune că sistemul de raportare a infecţiilor nosocomiale este învechit şi cere Ministerului Sănătăţii alinierea la normele din SUA şi Europa.

Pornind de la cazurile copiilor decedaţi în Argeş, medicul de familie Filip Panait, din comuna Bîra, judeţul Neamţ atrage atenţia că sistemul de raportare a infecţiilor din spitale este complet depăşit şi trebuie înlocuit. 

„Ţinând cont de situaţia creată de decesul copiilor din judeţul Argeş şi de criticile părinţilor şi ale opiniei publice că spitalele din România nu raportează infecţiile apărute în timpul spitalizării, informez opinia publică că în România sistemul de raportare a infecţiilor nosocomiale este învechit şi se desfăşoară în baza unui ordin de ministru din 2006( OMS 916/2006), care permite raportarea doar a infecţiilor dovedite a fi contactate în spital“, arată medicul Filip Panait într-un comunicat de presă.

Medicul susţine că în SUA şi Europa s-au schimbat de ani buni denumirile şi regulile, infecţiile nosocomiale fiind redenumite cu sintagma „infecţii asociate serviciilor medicale (HAIs- Healthcare Associated Infections)“. Filip Panait propune ca şi în România infecţiile nosocomiale să fie astfel redenumite (Infecţii Asociate Serviciilor Medicale - IASM).

„Orice infecţie apărută în spital trebuie raportată, fără a mai fi necesară dovada că infecţia a fost dobândită în timpul spitalizării. Prin această schimbare de paradigmă, se lărgeşte considerabil aria de supraveghere pentru toate infecţiile din unităţile sanitare cu paturi şi permite autorităţilor medicale să investească fonduri suplimentare în sectoare sensibile din acest punct de vedere“

Medicul Filip Panait susţine că a ajuns la această concluzie după ce studiat sute de articole ştiinţifice şi a propus Ministerului Sănătăţii să schimbe legislaţia. În luna mai, medicul Filip Panait îşi va susţine teza de doctorat care conţine şi aceste concluzii. 

„Prin aceste reglementări noi, responsabilii cu sănătatea publică din ţările dezvoltate au un mijloc statistic extrem de eficient în stabilirea zonelor cu risc şi pot lua măsuri eficiente în prevenirea infecţiilor apărute în unităţile medicale cu paturi.

Având în vedere că sistemul de raportare din România este depăşit, constatăm că tragediile sunt din ce în ce mai multe, în timp ce, din statistici, reiese că nu avem prea multe infecţii în spitale“, este concluzia medicului Filip Panait. 
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite