Lecţia „Colectiv”: schimbări în raportarea infecţiilor nosocomiale. La Iaşi, în ultimele luni, a „explodat” numărul cazurilor înregistrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Iaşi, anul trecut, au fost raportate cele mai multe cazuri de Infecţii nosocomiale din ultimii opt ani FOTO: Arhivă
La Iaşi, anul trecut, au fost raportate cele mai multe cazuri de Infecţii nosocomiale din ultimii opt ani FOTO: Arhivă

În ultimele trei luni din 2015, numărul infecţiilor nosocomiale din spitalele ieşene a crescut considerabil faţă de cazurile raportate în primele nouă luni ale anului. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, anul trecut s-au înregistrat cele mai multe infecţii nosocomiale din ultimii opt ani.

Raportarea infecţiilor nosocomiale a intrat într-o altă etapă după ce victimele incendiului din Clubul Colectiv au luat germeni din spitalele în care au fost internaţi.

Conform unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, anul trecut, prin Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale s-au raportat cele mai multe infecţii nosocomiale din ultimii opt ani.

Mai mult, dacă la sfârşitul lunii septembrie 2015, DSP avea înregistrate în jur de 1.400 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, după alte trei luni, numărul infecţiilor a depăşit 2.000 de cazuri.

„În anul 2015, s-au raportat in judeţul Iaşi un număr de 2035 de cazuri de infecţii nosocomiale, reprezentând cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 8 ani. Analiza datelor obţinute în cadrul supravegherii de rutină a infecţiilor nosocomiale evidenţiază cele mai ridicate valori ale incidenţei în secţiile de chirurgie (1,25%), ATI (1,13%), urologie (0,95%) şi nou-n\scu]i (0,73%)”, se arată în documentul citat.

Potrivit reprezentanţilor DSP, singura unitate medicală care raportează infecţiile nosocomiale pe categorii şi tipuri este Spitalul „Sfântul Spiridon”, spital sentinelă în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Cu toate că numărul cazurilor raportate a crescut faţă de anii trecuţi, medicii consideră că infecţiile nosocomiale sunt, în continuare, subraportate.

„Raportarea infecţiilor nosocomiale reprezintă o problemă constantă pentru spitalele noastre, întrucât numărul cazurilor raportate sunt încă departe de adevăr. Vorm de subraportare, chiar dacă infecţiile nosocomiale sunt absolut normale”, a arătat infecţioniştul ieşean Mihnea Hurmuzache.

La Iaşi, primele infecţii nosocomiale au fost raportate în 1998, atunci când s-au înregistrat 665 de cazuri. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în 2005, când la 2.320 de pacienţi au fost raportate infecţii intraspitaliceşti.


Citeşte şi:

De ce ascund medicii români infecţiile nosocomiale?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite