Nu ne mai furăm căciula! Managerii de spital nu vor mai fi sancţionaţi dacă raportează cifra reală a infecţiilor nosocomiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii vrea să limiteze infecţiile nosocomiale din spitale FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii vrea să limiteze infecţiile nosocomiale din spitale FOTO Adevărul

Pentru a limita infecţiile nosocomiale din spitale, autorităţile au pus la punct un Plan naţional de supraveghere şi control, în care vor fi evaluate, într-o primă etapă, 70 de spitale mari din ţară. Totodată, managerii de spitale nu vor mai fi penalizaţi dacă raportează situaţia reală a infecţiilor din spitalul pe care îl conduc, aşa cum se întâmpla până acum.

Tragedia Colectiv a adus în atenţia opiniei publice o problemă majoră cu care se confruntă spitalele din România: infecţiile intraspitaliceşti, care sunt luate de pacienţii internaţi în unităţile sanitare de la noi. În timp ce europenii raportează infecţiile nocosomiale din spitale, tocmai pentru ca managerii să poată lua măsuri iar ele să poată fi prevenite, legea actuală îi penalizează pe managerii de spitale din România. Drept urmare, aceştia le subraportează.

Tocmai pentru a schimba această mentalitate şi pentru a nu mai ascunde aceste probleme sub preş, Ministerul Sănătăţii a anunţat un plan naţional de supraveghere şi control a infecţiilor nosocomiale: 70 de spitale de urgenţă, institute medicale şi spitale judeţene vor fi evaluate în baza unor chestionare întocmite de experţi, însă oficialii doresc ca în decurs de cinci ani toate spitalele din România să aibă pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Conform secretarului de stat, chestionarele vor ajunge în cel mult 30 de zile în spitale, iar acestea vor trebui completate în cel mult 14 zile şi transmise Direcţiei Naţională de Sănătăte Publică, pentru a fi analizate.

„Au de răspuns la o serie de întrebări legate de capacitatea de diagnostic a laboratoarelor, prelucrarea probelor, dacă au posibilitatea de a izola pacienţii purtători ai unor germeni de ceilalţi. Sperăm să reuşim să schimbăm mentalitatea managerilor de spitale, astfel că vom scoate din contractul de management prevederea prin care sunt obligaţi să aibă o rată de infecţie în spitale cât mai mică. Din cauza penalizarilor care s-au dat până acum, raportările nu au fost reale”, a explicat doctorul Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.  

Pacienţii care intră în spital vor fi verificaţi

Medicul a precizat că fiecare spital ar trebui să dispună de structuri care să se ocupe cu prevenirea infecţiilor nosocomiale, respectiv un compartiment special pentru aşa ceva şi microbiologi şi epidemiologi. În consecinţă, o altă măsură prevăzută de planul întocmit de Ministerul Sănătăţii este creşterea capacităţii de identificare a pacienţilor infectaţi sau colonizaţi cu germeni ce reprezintă risc major epidemiologic.

„Vrem să se facă un screening al pacienţilor încă de la internare, să se ia probe şi să se vadă dacă în organismul lui sunt sau nu bacterii multirezistente. Şi dacă sunt astfel de pacienţi, ei ar trebui plasaţi într-un loc în care sunt bolnavi cu acelaşi germene”, a declarat şi conferenţiarul Gabriel Popescu, medic infecţionist la Spitalul „Matei Balş” din Capitală.

În prezent, angajaţii din spitale au obligaţia de a face autocontroale, în funcţie de o serie de indicatori specifici prevăzuţi în legislaţie. Odată la trei luni, unităţile sanitare au însă obligaţia de a contacta un laborator extern, care să certifice autocontrolul făcut de cadrele medicale.

„Acum ascundem sub preş aceste infecţii, dar ele sunt reale şi pun în pericol viaţa oamenilor şi chiar a cadrelor medicale. Noi am fost în situaţia de a trata o colegă, cadru medical, de infecţie cu Clostridium difficile”, a completat Victor Strâmbu.

Care bacterii fac ravagii în spitale

De altfel, Clostridium difficile, alături de stafilococul auriu şi de enterobacterii, se numără printre infecţiile care pot fi contractate din unităţile sanitare, a precizat Gabriel Popescu. Oficialii susţin că identificarea infecţiilor nu se face în timp util nu doar din cauza măsurilor punitive care sunt prevăzute de legislaţie în acest moment, ci şi din cauza lipsei de personal specializat, care preferă să plece în străinătate dată fiind remuneraţia scăzută de la noi.

„Avem 200 de epidemiologi în toată ţara, este foarte puţin comparativ cu nevoile”, a completat şi profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM). Cât raportează România şi care e rata reală a infecţiilor din spitale.

Nivelul de raportare al infecţiilor nosocomiale în România este de 0,25%, în condiţiile în care în străinătate, acesta este de 7%, au explicat specialiştii. Mai mult, un studiu recent a arătat că România ar trebui să raporteze un minim de 3% al infecţiilor nosocomiale.

„Într-adevăr, la noi  în ţară e o problemă şi cu arhitectura neconformă a unora dintre spitale, care sunt vechi. Dar a trebuit să ne adaptăm şi să facem circuite funcţionale. Spre exemplu, în alte ţări sunt aparate care măsoară de câte ori te speli pe mâini în spital. Deci, avem nevoie de măsuri complexe pe care nu putem să le aplicăm peste noapte”, a completat Victor Strâmbu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite