Turismul, sabotat de vreme în perioada Sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa turiştilor, zăpada s-a aşternut peste telescaune
În lipsa turiştilor, zăpada s-a aşternut peste telescaune

Pârtia, telegondola şi patinoarul din Piatra Neamţ nu i-au mai atras pe turişti ca altădată. Administratorii telescaunului şi ai telegondolei pun seceta de turişti pe seama „stranierilor“, care nu au mai revenit în ţară. Faţă de anul trecut, încasările au scăzut cu 20 la sută.

În timp ce pârtiile din Braşov, Sinaia şi chiar Vatra Dornei au fost pline de turişti, la Piatra Neamţ s-au prezentat la schi numai pietrenii care s-au plictisit acasă. Numărul turiştilor care au poposit în oraş pentru a se bucura de investiţiile din ultimii ani a scăzut îngrijorător faţă de iarna trecută.

Temperaturile ridicate au încurcat planurile

Planul municipalităţii de a atrage turiştii la poalele Pietricicăi nu s-a bucurat de prea mult succes. Primul inconvenient s-a dovedit a fi chiar temperaturile mult prea ridicate pentru posibilităţile de răcire ale instalaţiilor de zăpadă artificială şi cele montate la patinoar.

„Anul acesta au venit cu cel puţin 15% mai puţini turişti decât anul trecut. Considerăm că motivul principal a fost vremea caldă, care ne-a limitat potenţialul turistic“, a declarat Lucian Morozan, directorul economic al societăţii Perla Invest, cea care administrează pârtia, telescaunul şi instalaţia de la telegondolă. Pârtia din Piatra Neamţ a devenit practicabilă la finalul lui 2009, mai precis pe 18 decembrie.

Sabotată de temperaturile ridicate, după numai şase zile, pârtia s-a transformat într-o uriaşă dâră de pământ. Administratorii au estimat că maxim 3.500 de persoane au urcat pe pârtie în ultimele zile din 2009.

„Marele dezavantaj a fost că stranierii care se întorceau acasă de Crăciun nu au mai venit în oraş. Ei erau cei care ne ridicau încasările la final de an“, a adăugat Lucian Morozan. Telescaunul a adus încasări de 38.000 de lei în perioada sărbătorilor, cu 12.000 de lei mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nici la patinoar nu a fost mai bine. În cele cinci zile în care publicul a avut acces pe gheaţă, aproximativ 1.000 de persoane au cumpărat bilete. „Din păcate, au fost şi câteva probleme tehnice care ne-au făcut să ţinem închis câteva zile, iar când a fost deschis, vremea nu a ţinut cu noi“, a declarat Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.

Administratorii patinoarului au încasat în perioada 24-31 decembrie ceva mai mult de 10.000 de lei, în timp ce anul trecut s-au încasat cu cel puţin 5.000 de lei mai mult.

Cei care nu şi-au permis să dea 10 lei pentru o urcare cu telescaunul au ales plimbarea cu telegondola. Peste 12.000 de călătorii s-au înregistrat în perioada 15-31 decembrie.

Practic, în fiecare zi, 850 de persoane s-au plimbat cu telegondola, încasările ridicându-se la 152.400 de lei. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-au strâns 190.000 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite