Tragedia copiilor înecaţi în râul Bistriţa determină autorităţile să ia măsuri. Ce rol au primit preoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul în care cei doi fraţi au căzut în apele Bistriţei FOTO ISU Neamţ
Locul în care cei doi fraţi au căzut în apele Bistriţei FOTO ISU Neamţ

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ s-a întrunit după ce doi fraţi s-au înecat în Bistriţă, fiind întocmit un plan de măsuri pentru prevenirea tragediilor de acest fel.

Tragedia petrecută pe data de 5 februarie 2022 în comuna Borca, când doi fraţi au sfârşit în apele Bistriţei, a determinat întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Şedinţa a fost convocată de către prefectul judeţului, Adrian Niţă, în prima zi a acestei săptămâni. 

În cadrul acesteia a fost analizată de către reprezentanţii unor instituţii situaţia cazurilor de înec petrecute în ultimii ani în apele ce străbat judeţul Neamţ, la final fiind creionat şi

aprobat Planul de măsuri şi acţiuni specifice pentru informarea populaţiei cu privire la pericolul de înec. 

„Regret nespus tragedia de la Borca şi îmi doresc să găsim toate posibilităţile pentru a preveni repetarea unei astfel de drame. Tocmai de aceea am convocat întrunirea, pentru că în acest organism sunt cooptaţi oameni cu experienţă, care au un cuvânt de spus în cazul apariţiei şi prevenirii situaţiilor de urgenţă. Împreună am convenit să realizăm un plan de măsuri, care să fie puse în aplicare încă din această săptămână“, a declarat prefectul Adrian Niţă. 

Dintr-o sumbră statistică, a reieşit faptul că, în ultimii ani, în apele ce străbat judeţul Neamţ şi-au pierdut viaţa 48 de persoane. Au fost 19 în anul 2019, 20 în 2020, şapte în 2021, la care se adaugă cele două din luna febriarie 2022. Mare parte a acestor tragedii au avut ca victime copii şi adolescenţi care au mers la scăldat, găsindu-şi sfârşitul în albiile Bistriţei, Siretului şi Moldovei. 

Printre măsurile dispuse se numără întocmirea unor recomandări ce trebuie respectate de către cetăţeni pentru reducerea pericolului de înec, multiplicarea mesajului preventiv de către personalul MAI, dar şi de către şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţi. 

Tragedie şi în apele Siretului 

Cei din urmă şi nu numai, au misiunea de a prezenta cazurile de înec de pe raza judeţului în unităţile de învăţământ imediat după producerea acestora, dar şi în cadrul unor campanii desfăşurate în

scopul educării şi informării tinerilor şi adulţilor. De asemenea, şi alte instituţii, Poliţie, Inspectorat ŞcolarJ, etc, vor fi implicate în acţiuni de informare. 

În plus, se doreşte implicarea preoţilor parohi în diseminarea recomandărilor privind reducerea riscului de înec, deoarece sunt persoane respectate în comunitate, al căror „cuvânt“ este „ascultat“. Alte măsuri sunt legate de efectuarea lucrărilor de semnalizare prin amplasarea de panouri avertizoare a pericolelor de înec, în punctele adiacente zonei amenajării hidro de la Poiana Teiului, pe râul Bistriţa. 

Cât priveşte familia copiilor înecaţi sâmbătă, 5 februarie, ea ar putea beneficia de un ajutor financiar de urgenţă dacă iniţiativa prefectului Adrian Niţă va avea finalitatea dorită. El a dispus realizarea unei documentaţii şi trimiterea ei la Ministerul Muncii şi Solidarităţii. Conform prevederilor, suma maximă ce poate fi acordată este de 10.000 de lei de copil. 

Nedoritul caz petrecut la Borca a fost sesizat la ISU Neamţ în jurul orei 14.40, când s-a anunţat că doi fraţi au căzut în apă, după ce gheaţa a cedat. Fetiţa de 8 ani fost găsită după zece minute, iar fratele, de 7 ani, după o oră. Imediat au fost începute manevrele de resuscitare, care au continuat ore în şir şi

la spital, dar spre dimineaţă au fost declarate decesele. 

bhncopii

În august anul trecut, cinci adolescenţi s-au înecat în Siret FOTO ISU Neamţ

O altă tragedie se petrecea anul trecut, pe 1 august 2021. Cinci adolescenţi cu vârste între 14 şi 17 ani , din comuna Bahna, mureau în decurs de câteva minute. Plecaseră la Siret, la scăldat. Primul băiat care a intrat în apă a fost luat rapid de curent, moment în care un amic, realizând că se îneacă, a sărit să-l ajute. A fost luat şi el de apă, astfel că ceilalţi au intrat, rând pe rând, în albie. pentru a se salva unul pe altul. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Zimbrii din Codrii Neamţului au nevoie de voturile românilor. „Participă“ la un concurs de talie mondială

Elevi prinşi la păcănele. Mesajul unui luptător SAS: „Am ales să-mi pun forţa în slujba Binelui“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite