Spitale și clădiri administrative care stau să cadă peste oameni în caz de cutremur, în Neamţ

0
Publicat:

O serie de imobile publice din Neamţ au aproape 100 de ani de când au fost construite, fiind încadrate în categoria celor cu risc seismic. Între ele sunt clădiri în care funcţionează secţii de spitale, unde pacienţii sunt expuși pericolului. Riscuri prezintă și imobile ale unor instituţii publice, locuinţe ale unor persoane particulare şi o biserică.

Spitalul Vechi din Piatra Neamț este construit în 1935. FOTO Știrineamț.ro
Spitalul Vechi din Piatra Neamț este construit în 1935. FOTO Știrineamț.ro

După seria de cutremure care au zguduit Turcia, Siria, dar şi zona Olteniei, unde nu mai contenesc, autorităţile încearcă să se mobilizeze, făcând planuri, din păcate mai mult pe hârtie, că în practică nu s-a făcut nimic de zeci de ani. În Neamţ, la solicitarea Prefecturii, a fost făcută publică lista clădirilor cu risc seismic.

Una care-i „fluturată“ ori de câte ori pământul ne zguduie ceva mai serios. Astfel, într-o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcţii sunt precizate cele 56 de clădiri care-s aflate pe lista imobilelor ce reprezintă risc. Şapte dintre ele sunt în clasa I - clădiri ce prezintă pericol de prăbuşire, în cazul unui seism cu magnitudine mai mare de 7 grade.

În această situaţie de risc seismic se află, la Piatra Neamţ, două corpuri ale Casei de Pensii, construite înainte de 1930, Pavilionul dermato-venerice şi cel de oncologie de la Spitalul Judeţean, imobile construite în 1938, respectiv 1968, Biserica Buna Vestire de la Mănăstirea Bisericani (posibil anul 1512) şi câteva case din Roman, cea mai veche fiind din 1908.

„În clasa a II-a sunt alte opt imobile din Piatra Neamţ, clădiri publice şi locuinţe. Între ele Spitalul Judeţean - Pavilion interne (1935), un corp de la Muzeul de Ştiinţe Naturale şi unul de la Centrul Militar. În Roman sunt şase clădiri, toate locuinţe. Tot în clasa a II-a este înscris un imobil al Centrului Incluziv Ştefan cel Mare - Casa Cantacuzino, un conac de patrimoniu“.

Aceste clădiri sunt pe lista prezentată de Inspecţia în Construcţii. Diferenţa până la 56 de imobile o reprezintă clădirile încadrate în clasa a III-a (urgenţa 3), aici intrând cele care în caz de cutremur major pot suferi avarii minore: căderi de tencuială, apariţia de fisuri şi crăpături la pereţi, fără ca viaţa locatarilor să fie pusă în pericol.

În ceea ce priveşte asigurarea locuinţelor, această „cultură“ cam lipseşte prin judeţul Neamţ. Conform PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare - reasigurare cu capital privat, din care fac parte 12 societăţi), în Piatra Neamţ, la 31 decembrie 2022, erau asigurate 9.656 locuinţe.

Adică un procent de 20,52%, dintr-un fond locativ de circa 47.053. În Roman, al doilea oraş ca mărime din Neamţ, erau doar 4.197 locuinţe asigurate (15,73%), din 26.676. La Târgu Neamţ, din 8.337 locuinţe erau asigurate 1.388 (16,65%), în timp ce la Bicaz, din 3.542 locuinţe erau asigurate 513 (14,93%). În mediul rural, gradul de asigurare e foarte mic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite