Sentinţă pentru şantaj în cazul fratelui „rectorului Academiei Infractorilor“. De ce îl caută autorităţile slovace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnarea a devenit definitivă după respingerea apelului formulat de acuzat, iar după executarea sentinţei în România va fi extrădat în Slovenia.

Daniel Lazăr, de 43 de ani, din Piatra Neamţ, fratele celebrului lider al grupării „Academia Infractorilor“, Adrian Botez, zis „Ţâţă“, a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunii de şantaj şi prin sentinţă definitivă are de executat 7 ani de detenţie. 

De fapt, aceasta este decizia instanţei de fond, Judecătoria Piatra Neamţ, dar ea a fost contestată de inculpat şi procurori, dar Curtea de Apel Bacău a hotărât să le respingă, pe motiv să sunt nefondate. 

„Respinge apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ şi apelantul-inculpat Lazăr Daniel împotriva sentinţei penale nr. 673/21.06.2019 (...), ca nefondate. Obligă inculpatul la plata a 300 lei, cheltuieli

judiciare avansate de stat. (...) Definitivă“, se arată în sentinţa pe scurt a Curţii de Apel Bacău, care a fost pronunţată pe 6 octombrie 2020.

Daniel Lazăr nu a făcut parte din „Academia“ condusă de fratele mai mic,  Adrian Botez (fost Lazăr), de 42 de ani, care se ocupa cu jafuri de calibru prin marile oraşe europene, dar nu este „străin“ de fenomenul infracţional. 

Are la activ destule fărădelegi comise în România, în oraşul natal, dar şi în străinătate, în Slovacia.

Condamnarea pentru şantaj, ameninţare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată survine „activităţii“ din perioada decembrie 2015 - noiembrie 2016. 

Victime au fost două tinere destul de potente financiar, care au fost ameninţate cu acte de violenţă, în vederea obţinerii mai multor bunuri (telefoane, autoturisme, locuinţe), prejudiciul fiind de circa 45.000 de euro. Anchetatorii au concluzionat că Daniel Lazăr a încercat să falsifice semnătura uneia dintre părţile vătămate pe un act necesar la vânzarea unei maşini, tinerele şantajate făcând parte din anturajul fratelui mai mic, „Ţâţă“. 

În acest dosar, procurorii au cerut arestarea lui Lazăr, pe 8 iunie 2017, dar nu au obţinut decât punerea sub control judiciar. Pentru fapte anterioare, fusese condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare, acuzaţiile fiind aderare la un grup infracţional organizat, scandaluri şi altercaţii sângeroase în locuri publice. 

Atunci „acţiona“ împreună cu fratele, Adrian Botez, fiind vorba de violenţe între membrii a două grupări care încercau să-şi asigure supremaţia în zona municipiului Piatra Neamţ.

Au furat un seif, dar n-au putut să-l deschidă

La trei luni de la punerea în control judiciar, Adrian Botez era arestat, dar în lipsă, pe 6 septembrie 2017, pentru că dispăruse după comiterea unei spargeri. Cu două zile înainte, cu alţi acoliţi, a pătruns, prin escaladarea unei copertine şi a peretelui, într-un apartament din Piatra Neamţ, situat la etajul II.

„La data de 04.09.2017, prin efracţie, dintr-un imobil din Piatra Neamt a fost sustras un seif metalic, ce

conţinea 8.000 de lei, 150 de euro, bijuterii din aur şi documente“, se arăta într-un comunicat al Poliţei Neamţ. Cel mai probabil, fapta a avut loc la „pont“, seiful a fost aruncat pe un geam şi dus apoi la domiciliul unui tăinuitor. 

santaju1

Marian Botez are de executat 24 de ani de închisoare FOTO adevarul.ro

Spărgătorii nu s-au putut bucura de pradă, cutia metalică neputând fi deschisă, iar prejudiciul a fost recuperat. Adrian Lazăr a fost în cele din urmă depistat şi pentru furtul seifului avea să fie condamnat la 2 ani de detenţie. 

După ispăşirea condamnării pentru şantaj, el trebuie extrădat în Slovenia deoarece autorităţile judiciare din statul străin au emis un mandat european de arestare. Are şi acolo „afaceri“. Slovenii îl acuză că, în perioada 17-29 decembrie 2012, ar fi intrat într-un  apartament şi de aici în sediul unei firme cu intenţia de a sustrage bani şi lucruri de valoare, dar din motive necunoscute a părăsit incinta înainte de comiterea jafului. 

În ce-l priveşte pe şeful Academiei Infractorilor, Marin Botez, el era condamnat definitiv, în martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti hotărând executarea a 24 de ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare. Magistraţii au fost mai blânzi decât cei de la prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, care-l pedepsiseră

pe „Ţâţă“ la 34 de ani de închisoare, din care trebuia să execute 30.

Conform procurorilor DIICOT, membrii grupării au spart magazine de bijuterii din Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca, 27 de jafuri şi tentative, plus furturi în Andora şi Anglia. Prejudiciul în cazul primului lot condamndat, vreo zece persoane, a fost stabilit la 8,45 milioane de euro.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un român este acuzat că a dat foc la zeci de mii de euro, în Germania. Ce solicită autorităţile judiciare străine

Răbojul puştoaicei pericol public: zeci de jafuri, două crime şi demiterea unui şef de Poliţie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite