„Studenţii“ Academiei infractorilor sunt trimişi la închisoare în România, după jafurile de milioane de euro din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetă a autorităţilor italiene după un jaf petrecut la Milano. FOTO: Dan Sofronia
Anchetă a autorităţilor italiene după un jaf petrecut la Milano. FOTO: Dan Sofronia

Membrii grupării infracţionale care a comis jafuri de milioane de euro în magazine de lux ale unor ţări europene sunt trimişi în România pentru executarea condamnărilor primite în străinătate.

Academia infractorilor români este o grupare de tâlhari înfiinţată de un celebru interlop din Piatra Neamţ, Marin Botez, zis „Ţâţă“, ai cărei membri se întorc în România încătuşaţi.

Dacă pentru cei prinşi în ţară după arestările din aprilie 2014 procesele s-au încheiat, în cazul altora, încă mai sunt de îndeplinit proceduri judiciare. Este vorba despre „studenţi“ ai Academiei judecaţi sau identificaţi în diverse locuri din Europa, pentru care se cere autorităţilor române recunoaşterea sentinţelor dispuse de instanţele din respectivele ţări străine. 

Acest lucru este necesar pentru ca persoanele condamnate să poată fi trimise în România, unde să-şi ispăşească detenţia. Procedura prevede ca instanţele de la Curţile de Apel, în baza acordurilor dintre ţări, să încuviinţeze cererea organelor judiciare străine de returnare a infractorilor. 

Dacă toate aceste aspecte ţin de latura penală a cazurilor, mai sunt procese civile în România, tot în ceea ce-i priveşte pe tâlharii români, în care părţile vătămate în jafurile din străinătate încearcă să-şi recupereze prejudiciul. 

Este, însă, puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarece acuzaţii sunt persoane tinere, fără venituri, care nu deţin în proprietate bunuri de valoare.

Sentinţă de 15 ani pentru un jaf la Milano

Constantin Macu, de 25 de ani, din Piatra Neamt, s-a întors recent „acasă“ cu o condamnare de 15 ani de închisoare, fiind găsit vinovat că, împreună cu alte cinci persoane, a jefuit un magazin de lux din Milano. 

După jaful petrecut pe 23 mai 2013, o parte dintre învinuiţi au fost identificaţi în România, în baza unor mandate europene de arestare, iar cel menţionat a fost depistat şi încarcerat în Italia.

A urmat un proces, sentinţa de 15 ani şi cererera autorităţilor judiciare străine de recunoaştere a hotărârii judecătoreşti italiene şi transferul într-un penitenciar autohton. 

„Dispune recunoaşterea şi punerea în executare a sentinţei penale (...) a Tribunalului Milano. Pedeapsa rezultantă de executat este de 5.475 zile de închisoare, pronunţată de Biroul executări penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Florenta, Republica Italia. Dispune transferarea persoanei condamnate într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei“, se preciza într-o decizie a Curţii de Apel Bacău.

Revenind la jaful de la Milano, ţinta a fost magazinul de lux Franck Muller, de aici fiind sustrase 42 de ceasuri şi bijuterii. Proprietarul a evaluat paguba la 875.000 de franci elveţieni, ceea ce la vremea respectivă reprezenta echivalentul a 3,16 milioane de lei. 

Ceea ce a contribuit decisiv la identificarea autorilor a fost o gafă a unuia dintre ei, care a intrat în magazin fără a-şi pune cagula pe faţă, fiind surprins de camerele de supraveghere. 

Tâlharii l-au imobilizat pe un angajat, au spart vitrinele cu ciocane, au sustras ceasuri şi bijuterii, iar la plecare, ca să-şi acopere urmele, au aruncat în incintă două cockteil-uri Molotov, ceea ce a sporit paguba firmei. 

„Rectorul“ obţine clemenţă la Curtea de Apel Bucureşti

Şeful Academiei Infractorilor, Marin Botez, a fost condamnat definitiv în martie 2016, de Curtea de Apel Bucureşti la 24 de ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare. 

Magistraţii au fost mai blânzi decât cei de la prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, care-l pedepsiseră pe „Ţâţă“ la 34 de ani de închisoare, din care trebuia să execute 30, deoarece aceasta este limita maximă a unei sentinţe în România, exceptându-le pe cele pe viaţă. 

„Rectorul“ Academiei avea de achitat o sumă record, 1.000.000 lei, ce reprezenta cheltuieli judiciare. 

Conform procurorilor DIICOT, membrii grupării au dat lovituri la magazine de bijuterii din Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca, 27 de jafuri şi tentative, plus furturi în Andorra şi Anglia. 

Prejudiciul în cazul primului lot condamndat, în jur de zece persoane, a fost stabilit la 8,45 milioane de euro. 

Academia Infractorilor a fost înfiinţată în anul 2011, Marin Botez recrutând persoane din judeţul Neamţ, de regulă tineri fără posibilităţi materiale, pe care le-a dus în case conspirative şi le-a instruit pentru atacurile ce urmau a fi comise în străinătate. 

Au fost închiriate şi case conspirative în Bucureşti în în judeţele Ilfov, Cluj sau Constanţa, unde erau aduşi recruţii, care erau pregătiţi între o lună şi un an.Totul se desfăşura în baza unui regulament militar, cu capitole despre profilul recrutului, un contract secret de muncă, sau capitole referitoare la pregătirea fizică, psihică, teoretică, ori judecata celor care greşeau. 

Parte din antrenamente au avut loc şi în străinătate, la Strasbourg, Torino, sau pe litoralul Mării

Negre. Bunurile sustrase în jafurile din străinătate erau introduse în România în maşini aduse pe platforme, evitându-se asfel controale amănunţite în vămi.

„Şmecheria este haină grea, dar frumoasă“

Gruparea lui Ţâţă avea reguli stricte, membrii neavând voie nici măcar să facă glume. Nu erau recrutaţi fricoşii şi turnătorii, cei care consumau droguri sau alcool, pasionaţii de jocuri de noroc, homosexualii şi pedofilii. 

Recruţii erau instruiţi că riscurile şi daunele dragostei copilăreşti sunt fatale, că trebuie să guste plăcerile vieţii cu limită şi că „şmecheria este haină grea, dar frumoasă“. Li se spunea că „puşcăria nu omoară pe nimeni“, ci este tot un fel de Academie, doar că se pierd timp şi bani.

Greşelile se plăteau, iar orice trădător trebuia adus în faţa comisiei de judecată. Reţeaua funcţiona după un regulament scris, numit Cod, iar recruţii trebuiau să respecte cele 10 porunci, altfel erau aspru

pedepsiţi. Iată regulilele:

1. În Academie trebuie seriozitate, disciplină, onoare, curaj, renunţarea la vicii (Membru complet). 2. Puterea trebuie folosită doar împotriva duşmanilor. Puterea necontrolată distruge. 3. Sîntem la Academie, nu la discotecă!

4. Ordinele se execută, nu se discută! 5. După primirea unui ordin se răspune cu „am înţeles“ şi se trece la executarea lui. Salutul este un semn de respect, de politeţe şi onoare. Este obligat să salute în orice

împrejurare (exceptînd atunci cînd e în misiune).

6. Când cineva intră într-o încăpere toată lumea se ridică în picioare, şi salută! 7. Nici un membru nu avea voie să ţină mâinile în buzunar, să se aşeze sau să fumeze în prezenţa sau fără permisiunea comandantului suprem!

8. Nu ai voie să atingi nici un bun care nu-ţi aparţine (telefon, laptop, tv, bani. 9. Atenţie la tot ce se întîmplă în jurul tău, memorează totul! 10. Gustă toate plăcerile vieţii cu limită. Tot ce e mult dăunează

sănătăţii tale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite