Şcolile din Borca vor fi iluminate de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vîrful Budacu urmează să se construiască un parc eolian. Energia produsă de vânt va aprinde becurile de pe străzile şi din şcolile din Borca, iar bugetul local va economisi 100.000 de lei.

În comuna Borca, la graniţa cu judeţul Suceava, edilii au realizat un parteneriat public-privat pentru înfiinţarea celui mai mare parc eolian din judeţ. Proiectul prevede ca pe pajiştile alpine de pe vârful Budacu, la peste 1.850 de metri altitudine, să fie montate 25 de turbine eoliene cu o capacitate totală de 50 de megawaţi. Valoarea investiţiei este cuprinsă între 80 şi 100 milioane de euro.

„Proiectul cu «morile de vânt» este dezvoltat de o firmă locală, SC Telemont, în colaborare cu o societate din Iaşi. Noi suntem parteneri în proiect, în sensul că am concesionat 16 hectare de păşune pentru montarea echipamentelor“, ne-a declarat primarul Vasile Alecă.

Buget de 500.000 de lei

Proiectul a fost depus luna trecută la Agenţia de Protecţia Mediului Neamţ în vederea eliberării autorizaţiei de mediu. „Pentru a intra în Comisia de Analiză Tehnică s-au mai cerut completări la documentaţie, şi anume un aviz de la Apele Române. Comisia va decide dacă este necesar şi un studiu de impact“, a menţionat Monica Isopescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Mediu. Prin ajutorul dat, edilii din Borca urmăresc să facă economii în bugetul comunei.     

Primarul Alecă precizează că din energia eoliană se va asigura iluminatul public şi pentru cele şapte unităţi de învăţământ (şase şcoli şi Liceul „Mihail Sadoveanu“) existente în comună. „Anual cheltuim cam 100.000 de lei pentru a plăti facturile la energia pentru instituţiile şcolare şi iluminatul public, iar bugetul nu e mai mare de 500.000 de lei. Cu aceşti bani am putea rezolva alte lucruri pentru comună“, îşi face calculele primarul Vasile Alecă. Prin comparaţie, în ţară, cel mai mare parc eolian se construieşte în judeţul Constanţa, unde investiţia este de 1,1 miliarde de euro, conţine 240 de turbine, iar capacitatea este de 600 megawaţi.

„Am primit 5.000 de euro“

Pionier“ în domeniul energiei verzi nemţene este Vasile Gherghel, primarul comunei Făurei. Pe terenul localităţii au apărut deja primele elemente ale parcului eolian ce urmează a fi finalizat anul acesta, proiect derulat de compania germană WFB International GMBH şi care prevede montarea a cinci turbine cu o putere de 2 megawaţi.

„Au instalat un stâlp înalt de 100 de metri cu un aparat de măsură a vitezei vântului. Cum rezultatele au fost bune, am primit deja prima tranşă de bani, de 5.000 de euro, reprezentând jumătate din contravaloarea concesiunii terenului pe un an“, ne-a spus primarul Gherghel.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite