PSD a câştigat şefia CJ Neamţ cu ajutorul ALDE şi PMP. Liberalii s-au retras din sală acuzând vicierea votului secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii PNL s-au prezentat luni, 4 iulie, la a treia şedinţă de constituire a legislativului judeţean, după ce au boicotat primele două întruniri.

Cei 35 de consilieri judeţeni aleşi în urma scrutinului din 5 iunie au fost validaţi în funcţie la aproape o lună distanţă. Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Neamţ a avut loc luni, 4 iulie, după ce, la precedentele două întruniri, aleşii PNL nu se prezentaseră. 

În urma alegerilor locale, în forul judeţean au intrat 15 consilieri PSD, 2 din partea UNPR (pe listă comună cu PSD), 14 consilieri PNL, 2 ALDE şi 2 PMP. După discuţiile privind o eventuală fuziune PNL-UNPR, cei doi consilieri UNPR au anunţat săptămâna trecută că renunţă la mandate, aşa că PSD a ajuns să fie reprezentat în Consiliul Judeţean de 17 consilieri, cu unul mai puţin decât majoritatea simplă în legislativ. 

"Roşii" şi-au dat mâna cu băsiştii 

În urma negocierilor purtate după anunţarea rezultatului votului din 5 iunie, liderul PMP Neamţ a decis să întărească o majoritate constituită din PSD şi ALDE, atât la CJ Neamţ, cât şi la Consiliul Local Piatra Neamţ. Protocolul stabilit între liderii judeţeni ale celor trei formaţiuni prevedea o susţinere pe formula de conducere la CJ: Ionel Arsene (PSD) – preşedinte, Ion Asaftei (ALDE) şi Laurenţiu Dulamă (PMP) – vicepreşedinţi. În urma aceleiaşi înţelegeri, primarul municipiului Piatra Neamţ Dragoş Chitic (PNL) urma să fie secondat de viceprimarii impuşi de majoritatea PSD-ALDE-PMP (14 voturi), respectiv Luminiţa Vârlan (PSD) şi Bogdan Gavrilescu (PMP), în timp ce PNL, cu doar 9 consilieri era trimis în opoziţie.

Prima dintre şedinţele de luni, 4 iulie, a fost cea de constituire a Consiliului Local Piatra Neamţ, iar planul majorităţii PSD-ALDE-PMP a funcţionat cu o mică deficienţă. Dacă propunerea PSD a întrunit 14 voturi, cea a PMP a trecut la mustaţă (12 voturi), faţă de 11 voturi câte a adunat candidatul PNL, Romel Bârjoveanu. Cele două voturi în plus peste cele 9 pe care contau liberalii au stârnit discuţii legate de „trădări“ în grupul PSD-ALDE-PMP.

Scandal la alegerea preşedintelui de CJ 

În şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean care a urmat celei de la CL Piatra Neamţ, matematica alianţelor nu lăsa loc la surprize. Pentru funcţia de preşedinte au fost propuşi doi candidaţi: Ionel Arsene (deputat şi preşedinte PSD Neamţ), respectiv Florin Hopşa (PNL).

În timpul votului, liberalii au protestat faţă de vicierea procedurii, aceştia acuzându-i pe consilierii PSD-ALDE-PMP că nu păstrează secretul votului, la ieşirea din cabină. Indignaţi, cei 14 consilieri PNL au decis să părăsească la un moment dat sala de şedinţe, şi au ameninţat că ataca în contencios alegerea preşedintelui CJ. În plus, ei vor să facă plângere penală pentru neglijenţă în serviciu împotriva prefectului Niculina Dobrilă.

Scrutinul a continuat cu doar 21 de consilieri, iar rezultatul a fost cel anticipat, conducerea judeţului urmând să fie asigurată pentru următorii patru ani de Ionel Arsene (preşedinte), Ion Asaftei şi Laurenţiu Dulamă (vicepreşedinţi).     

"Aş vrea să fac în aceşti 4 ani mai multă administraţie decât politică, chiar dacă sunt preşedinte al PSD Neamţ. Cred că astăzi am reuşit să facem un echilibru în ceea ce înseamnă împărţirea puterii între dreapta şi stânga. Colegii liberali au ales să fugă de pe câmpul de bătălie. Au demonstrat, încă odată, că interesul cetăţeanului este pentru ei apă de ploaie, că nu contează, că şi-au dorit funcţia de preşedinte al CJ pentru interesele proprii. Când au văzut că nu o pot avea au ales să facă scandal şi să plece”, a declarat la finalul şedinţei preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite