Pompieri, salvatori și în timpul liber. Oamenii potriviţi exact la locul potrivit
0Situaţii-limită au fost rezolvate înainte de a produce tragedii, graţie unor intervenţii efectuate de pompieri care erau în timpul liber. Ei s-au dovedit astfel a fi oamenii potriviţi exact la locul potrivit.
Ultima dintre ele s-a petrecut zilele trecute şi îl are în prim plan pe plutonierul adjutant şef Ciprian Manoliu, pompier şi paramedic în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“. În noaptea de 22/23 septembrie, în jurul orei 02:00, el a observat flăcări la acoperişul casei unui vecin, pe o stradă din Piatra Neamţ.
A intrat în casa cuprinsă de vâlvătaie şi l-a scos de acolo pe proprietar, pe soţia acestuia şi trei copii. Femeia, o învăţătoare, este însărcinată în luna a VIII-a, a ajuns la spital, suferind o intoxicaţie cu fum. Pentru că locuinţa a fost distrusă în totalitate, pompierul a decis să găzduiască familia rămasă pe drumuri.
„De dimineaţă, Ciprian şi alţi vecini inimoşi au început să lucreze pentru îndepărtarea urmelor dezastrului. Mai mult de atât, fără să stea pe gânduri, colegul nostru a primit în casa sa membrii familiei afectate. Astfel de colegi fac cinste armei pe care o slujesc şi încă o dată ni se confirmă că pompierii şi-au ales meseria cu sufletul“, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Din păcate, locuinţa a fost distrusă în totalitate, arzând acoperişul şi mansarda pe 250 de metri pătraţi, bunuri materiale aflate în camere, acte și un autoturism, cauza fiind un scurtcircuit produs la maşină. Despre intervenţia adjutantului Manoliu, a scris şi agendapompierului.ro:
„A sunat la 112 şi nu a mai stat pe gânduri. A intrat în casa vecinilor şi a alergat spre camerele unde dormeau aceştia şi cei trei copii. Sigur pe el, a ştiut exact ce trebuie să facă pentru a-i scoate în siguranţă. În momentul în care a văzut că incendiul este lichidat de colegi, s-a îndreptat către vecin. «Vecine, să ştii că la mine aveţi uşa deschis㻓.
„Grecii ne priveau ca pe nişte eroi, ne salutau şi ne aplaudau“
Dintre cadrele de la ISU Neamţ, în evidenţă a ieşit şi plutonierul adjutant Dragoş Buţurcă. În dimineaţa zilei de 12 octombrie 2021, se îndrepta către casă, după ce-şi lăsase copilul la grădiniţă. La un moment dat, a observat un incendiul care se manifesta generalizat la o locuinţă din Piatra Neamţ.
„Am luat un furtun de grădină şi mi-am intrat în rolul de pompier, efectuând o recunoaştere, pentru a mă asigura că nu e nimeni în casă şi am încercat să sting flăcările. Între timp a venit şi proprietara. I-am spus să stea liniştită şi să iasă din curte, fiindcă avea o butelie în bucătărie, care oricând putea să explodeze. Am scos-o, apoi au ajuns colegii“, declara, pentru „Adevărul“, pompierul.
Vara trecută, cadrul militar a ajuns şi în Grecia, în inters de serviciu. A făcut parte din al doilea contingent românesc care a participat, între 20 şi 28 august, la stingerea uriaşelor incendii de pădure care au afectat grav ţara. După întoarcerea acasă, afirma că au fost misiuni deosebit de grele în munţi, desfăşurate pe temperaturi caniculare:
„Cetăţenii de acolo ne-au făcut să ne simţim foarte mândri că suntem pompieri români. Erau focare la înălţimi de circa 1.500 de metri, pe teren stâncos. Cetăţenii greci ne priveau ca pe nişte eroi, ne salutau şi ne aplaudau. Pompierilor greci li se citea în ochi oboseala. Ne-au primit ca pe nişte fraţi, împărţeam mâncarea şi apa în vârful muntelui“, a povestit pompierul.
Dragoş Buţurcă a mai spus că a fost o experienţă de neuitat, pe care ar repeta-o oricând, chiar dacă a fost foarte dificilă din pricina terenului pe care se manifestau incendiile de pădure, a suprafeţelor foarte mari afectate şi a vitezei de propagare a flăcărilor datorată vegetaţiei uscate. Misiunile începeau dimineaţă la ora şapte şi durau până aproape de miezul nopții