Pod de gheaţă de 5 kilometri pe râul Bistriţa, în Neamţ. Fenomenul poate provoca inundații majore

0
Publicat:

Zaiul, apă îngheţată de mici dimensiuni, care curge pe cursul superior al Bistriţei, în Neamţ, a dus la formarea unui fenomen ciudat, zăporul, un pod de gheaţă care are o lungime de 5 kilometri.

Zăporul se formează pe cursul superior al Bistriței FOTO Prefectura Neamț
Zăporul se formează pe cursul superior al Bistriței FOTO Prefectura Neamț

Scăderea temperaturilor din ultimele zile, mai ales a celor nocturne, care au fost constant sub minus zece-cinsprezece grade, au dus la reapariţia zaiului în albia Bistriței, astfel că s-au format aglomerări de gheaţă. Dacă joi, 11 ianuarie 2024, lungimea era de 4,1 kilometri, astăzi, 13 ianuaria, acesta a crescut la 5 kilometri.

„Situaţia pe râul Bistriţa, se prezintă astfel: de la Viaduct Poiana Largului (comuna Poiana Teiului - n.red.), până 200 de metri de barajul Topoliceni, pe o distanţă de 5 kilometri, râul prezintă aglomerări de zai cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 1,5 metri. Din amonte curge zai pe circa 40% din suprafaţa apei“, a transmis ISU Neamţ.

Conform Prefecturii, personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din comunele Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului monitorizează evoluţia fenomenului de zăpor. În acest moment nu există risc de inundaţii, probleme putând fi doar dacă se încălzeşte foarte tare şi brusc.

Acest lucru ar duce la topirea gheţii, aşa cum s-a petrecut în anii din urmă, fiind pricinuite mari probleme localnicilor din comunele Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului, care avea gospodăriile şi grădinile aproape de albia Bistriţei. Tot în anii din urmă, pentru evitarea unor situaţii de risc, pirotehnicienii de la ISU au avut numeroase misiuni de dinamitare a podului de gheaţă.

Cea mai gravă situaţie a fost în noaptea de 31 decembrie 2002 spre 1 ianuarie 2003, când creşterea bruscă a temperaturii a determinat dislocarea zăporului, inundate fiind câteva sute de gospodării. Tot atunci, trei tineri au murit înecaţi după ce cabana în care petreceau Revelionul a fost distrusă de formaţiunile de gheaţă.

Lungimea ghețurilor are 5 kilometri FOTO Prefectura Neamț
Lungimea ghețurilor are 5 kilometri FOTO Prefectura Neamț

Căutarea cadavrelor a durat câteva zile. Un alt episod nedorit s-a petrecut înainte de Crăciunul anului 2009, când zăporul format pe o distanţă de aproximativ 15 kilometri ameninţa locuitorii din cele trei comune nemţene. În aceste condiţii, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a dispus evacuarea a circa 450 de persoane, care şi-au petrecut sărbătorile la rude, în şcoli sau grădiniţe.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite