Pinalti şi zbaterea de trei zile. Cel mai notoriu primar din România luptă contracronometru să-şi păstreze funcţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan a fost arestat în dosarul Microsoft FOTO Marian Iliescu
Gheorghe Ştefan a fost arestat în dosarul Microsoft FOTO Marian Iliescu

Prefectura Neamţ a fost înştiinţată oficial de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de măsura arestării preventive a edilului de Piatra Neamţ, iar prefectul trebuie să dispună suspendarea sa din funcţie. Cum încearcă Gheorghe Ştefan să împiedice aplicarea dispoziţiei.

Gheorghe Ştefan este la un pas de a fi suspendat din funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ după ce Prefectura Neamţ a fost înştiinţată miercuri, 10 decembrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind măsura arestării preventive dispusă în cazul edilului. 

În termen de 48 de ore de la primirea motivării sentinţei prin care împotriva primarului s-a luat decizia arestării preventive, prefectul judeţului Neamţ este obligat să emită dispoziţia de suspendare din funcţie. 

Urmează ca, în urma unei şedinţe de Consiliu Local, unul din cei doi viceprimari să fie ales să conducă activitatea administraţiei locale. În acest moment, funcţiile de viceprimari sunt asigurate de Aurelia Simionică (PSD) şi Dragoş Chitic (independent, ex-PDL). De asemenea, pe locul vacantat de viceprimar să fie desemnat, tot prin vot secret, unul dintre consilierii locali.  

Trei încercări succesive de a ieşi din arest 

Tot în această săptămână, Gheorghe Ştefan încearcă din arest să obţină din partea Curţii Supreme eliberarea din arest. O primă tentativă, nereuşită a avut loc miercuri, 10 decembrie, atunci când Pinalti a contestat prelungirea stării de arest. Astăzi, instanţa va analiza o cerere de înlocuire a arestului preventiv respinsă iniţial la completul de trei judecători.

Dacă nici această acţiune nu va avea succes, o a treia încercare de a scăpa de detenţie va fi judecată vineri, 12 decembrie, când magistraţii vor analiza cererea de înlocuire a cătuşelor cu o măsură neprivativă de libertate (control judiciar, sau arest la domiciliu).

Primarul de Piatra Neamţ a mai avut o tentativă de a scăpa de detenţie pe 19 noiembrie, atunci când a solicitat eliberarea pe cauţiune. Preţul libertăţii edilului a fost stabilit la 5.000 de lei, însă magistraţii  nu au acceptat banii lui Gheorghe Ştefan, i-au înapoiat şi au decis să-l menţină după gratii.

Ediul de la Piatra Neamţ a fost arestat pe 29 octombrie, la cererea procurorilor DNA care au instrumentat dosarul Microsoft. Odată cu Pinalti, au ajuns în arest fostul ministru Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru. Pentru Ştefan şi afaceriştii Cocoş şi Dumitru sunt acuze de trafic de influenţă şi spălare de bani, urmare a contractului de închiriere de licenţe Microsoft, încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat pe 15 aprilie 2004. 

Anchetatorii susţin că prin acest contract s-a asigurat posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft. Procurorii DNA acuză că la licitaţie au fost condiţii restrictive şi nu a participat decât cine trebuia, astfel că cei care au intervenit şi-au primit partea: Gheorghe Ştefan s-ar fi ales cu 4 milioane de euro, Cocoş cu 9 milioane de euro, iar ministrul Sandu cu 2,7 şi 1,8 milioane de euro. 

Pe aceeaşi temă: 

Pinalti refuzat de Curtea Supremă. Primarul de Piatra Neamţ nu a scăpat din arest, deşi achitase cauţiunea de 5.000 de lei

Cine sunt „moştenitorii” lui Pinalti la Primăria Piatra Neamţ. Trei adjuncţi ai baronului fac cu schimbul la semnătură

FOTO Viaţa şi „opera” lui Pinalti, cel mai notoriu baron portocaliu al României. De la catedra de „Rezistenţă electrică”, la serverele abundenţei de la Microsoft

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite