FOTO Viaţa şi „opera” lui Pinalti, cel mai notoriu baron portocaliu al României. De la catedra de „Rezistenţă electrică”, la serverele abundenţei de la Microsoft
0Gheorghe Ştefan a fost reţinut de procurorii DNA în megascandalul Microsoft, pentru fapte grave de corupţie. Înainte să devină arhicunoscut drept Pinalti, Ştefan a fost şantierist şi profesor de liceu. A intrat târziu în politică, dar în cei 14 ani de carieră a avut un cuvânt greu de spus la nivelul puterii. Fotbalul, politica şi afacerile i-au adus succes, bani, dar şi numeroase probleme pe care cu greu reuşeşte să le „dribleze” în aceste zile.
Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a căpătat notorietate mult înainte de a intra în politică din mediul de afaceri, şi mai ales din fotbal, prin implicarea sa la echipa Ceahlăul începând din anii ’90. S-a născut în anul 1953, şi a absolvit Liceul Petru Rareş din Piatra Neamţ şi apoi a obţinut diploma de inginer după ce a absolvit Facultatea de Electrotehnică, secţia Electromecanică din Iaşi.
Chiar dacă mulţi nu l-ar vedea în această postură, Pinalti a cochetat şi cu cariera de fotbalist, dar nu a jucat decât până la nivelul juniorilor, la echipa de Divizia C, Moldova Tricotaj. Tatăul său, Valai Ştefan a fost jucător la formaţiile Corvinul, Suceava şi Ceahlăul, unde a fost căpitan de echipă.
Pinalti a predat "Rezistenţa electrică" la liceu
După facultate, Gheorghe Ştefan a luat-o de jos, ca inginer stagiar la Fabrica de Zahăr din Roman (1977-1978) şi ca mecanic şef la Avicola Piatra Neamţ (1979-1980). Din anul 1980, a intrat în învăţământ, ca profesor-inginer. Timp de şase ani a predat discipline tehnice, precum Mecanica şi Rezistenţa electrică la clasele Liceelor Petru Rareş şi Energetic din Piatra Neamţ. În această perioadă (1983), Pinalti şi-a luat definitivatul în învăţământ la Craiova.
Elevii şi colegii de catedră din acea vreme îl descriu ca pe un profesor inteligent, plin de umor şi care vorbea mult şi rapid. De asemenea, nu-i plăcea să lase corijenţi sau repetenţi.
Pinalti şantineristul, omul de afaceri, finanţatorul
Din 1986, Gheorghe Ştefan a revenit la meseria de bază şi a lucrat pe şantierul AMRCT (Trustul Vulcan Bucureşti), ca inginer şef. După Revoluţie, Pinalti s-a orientat spre activitatea privată, din 1992 devenind acţionar principal la societatea Termoutilaj, iar din 1995 acţionar majoritar la alte două firme, Silvex SA şi Tehnoutilaj SA.
Este perioada în care Gheorghe Ştefan se întoarce la fotbal, dar nu ca actor pe teren, ci ca susţinător al echipei care avea să promoveze pentru prima oară în istoria sa în prima divizie (1993). Încă de atunci Gheorghe Ştefan s-a ales cu o poreclă care acum îi precede numele: Pinalti. Eticheta i-a fost pusă de ziariştii sportivi după intervenţiile spumoase în show-ul tv „Procesul Etapei”, unde Ştefan solicita lovituri de pedeapsă în favoarea echipei Ceahlăul.
Înainte de acest supranume era cunoscut, în cercurile de prieteni, ca „Nababul” sau „Guvidul”. Dacă în primii ani porecla de Pinalti nu era pe placul lui Ştefan, odată cu trecerea timpului, acesta şi-a dat seama că supranumele poate deveni un brand care să-l avantajeze. În 2009, un prieten apropiat a înregistrat porecla „Pinalti” la OSIM, ca un cadou pe care primarul l-a primit la împlinirea vârstei de 56 de ani.
Traseu politic: independent-PNL-PLD-PDL-independent
Prima apariţie a lui Gheorghe Ştefan în zona politică a avut loc relativ târziu, în anul 2000, atunci când Pinalti a fost convins să candideze ca independent pe lista de consilieri municipali propusă de PD. A activat în Consiliul Local doar un mandat, iar din 2004 a devenit primar al municipiului Piatra Neamţ candidând sub sigla Alianţei D.A. Din 2001, Ştefan preluase conducerea filialei judeţene PNL, partid în care a avut o ascensiune rapidă odată cu susţinerea înfocată a liderului de la acea vreme Theodor Stolojan. Totodată, ajutorul pe care cei doi co-preşedinţi ai Alianţei D.A. i l-au acordat în campania pentru alegerile locale din 2004, când Pinalti l-a învins în două tururi de scrutin pe Ion Rotaru (PDSR), l-au apropiat pe edilul de Piatra Neamţ de Traian Băsescu.
În PNL, Gheorghe Ştefan a ajuns să deţină funcţia de membru în Comitetul Executiv, dar sciziunea petrecută la vârful partidului, odată cu plecarea aripii Stolojan-Stoica, l-au făcut pe Pinalti să schimbe culoarea în portocaliu şi să ajungă la PLD. A fost nevoie de mai bine de un an (2007 - 2008) pentru ca PNL-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu să-l „dezlege” pe Pinalti de partid, ca să poată activa în legalitate la formaţiunea nou creată. În noua conjunctură, Gheorghe Ştefan a candidat pentru un al doilea mandat de primar în 2008 pe care l-a câştigat sub culoarea portocalie a PDL.
Cel de-al doilea mandat în fruntea primăriei pietrene a fost şi cel mai favorabil din punct de vedere politic pentru Gheorghe Ştefan, în timpul guvernărilor Boc, respectiv Mihai Răzvan Ungureanu, pe final. Erau vremurile în care Pinalti activa în forul de coordonare al partidului de guvernământ, iar ministerele bogate din Guvern erau conduse de demnitari precum Elena Udrea (Dezvoltare Regională şi Turism), Adriean Videanu (Economie), Valerian Vreme şi Gabriel Sandu (Comunicaţii).
În iunie 2012, Gheorghe Ştefan a reuşit să câştige cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Piatra Neamţ, într-un scrutin pe care l-a câştigat la limită în faţa contracandidatului Cătălin Drăguşanu (PC). Pinalti a declarat că acesta este ultimul mandat de primar, dar a menîionat că va părăsi scena politică de pe listele PDL, odată cu finalul de mandat al preşedintelui Traian Băsescu.
După ce la parlamentarele din noiembrie 2012 a ajutat-o pe Elena Udrea să ajungă deputat de Neamţ pe un colegiu din zona municipiului Roman, Gheorghe Ştefan a păstrat linia politică anunţând în mai 2014 că este simpatizant al PMP. Prin „Ordonanţa Dragnea“, Pinalti a părăsit de facto PDL, anunţând că este independent şi susţinător al candidatei Elenei Udrea la Preşedinţia României.
„La momentul actual spun cu certitudine că acesta este ultimul meu mandat ca primar si că sunt apolitic. Asta nu înseamnă că în viitor nu voi putea candida pentru un mandat de parlamentar sau pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Dar trebuie să îmi evaluez şansele înainte de a lua o astfel de decizie. Nu-mi place să pierd. Orice este posibil. Las deschisă o portiţă pentru viitoarea carieră politică, dar sigur nu mă mai interesează Primăria Piatra Neamţ“, a anunţat Gheorghe Ştefan pe 20 octombrie, în plenul şedinţei de Consiliu Local.
Afaceri cu energie şi în mass-media
Numele lui Pinalti a fost asociat cu „băieţii deştepţi“ din energie după ce fiul său, Gabriel Ştefan, a fost acţionar la traderul de energie Green Energy, firmă pe care a vândut-o în 2009 către RG Renovatio Group Limited, un off-shore din Cipru.
Discuţiile au pornit în 2010, Electrica fiind acuzată că a cedat fără licitaţie traderului Rudnap din Serbia un contract de 200 de milioane de euro, la presiunile lui Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, susţinut de Pinalti în această funcţie. Rudnap a obţinut un profit de 20 de milioane de euro din afacere, energia hidro achiziţionată în acest contract având un preţ mai mic chiar decât cea pentru „băieţii deştepţi“.
Rudnap era deţinută de compania Altaria Research Limited, cu sediul în Cipru, o firmă ce avea în România doar trei angajaţi şi o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2009. Legătura cu Pinalti a apărut în momentul în care s-a descoperit că Renovatio Group Limited are aceeaşi adresă poştală, în Cipru, ca şi Altaria Research Limited, proprietarul Rudnap.
Pinalti şi-a dezvoltat afacerile şi în mass-media, proiectul Giga TV, televiziune naţională lansată în ianuarie 2012, aducându-i şi necazuri penale. În luna septembrie 2014, DNA a declanşat urmărirea penală împotriva primarului de Piatra Neamţ pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.
Procurorii anticorupţie au precizat că, la cererea lui Gheorghe Ştefan (care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează societatea deţinătoare a postului de televiziune), deputatul Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca CNA să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune Giga.
Urmărit penal în dosarul Strong Montaj
Problemele cu justiţia ale lui Gheorghe Ştefan au apărut în primăvara acestui an, după ce, pe 11 februarie a.c., la sediul FC Ceahlăul şi la primăria municipiului au avut loc mai multe percheziţii. Pe 29 mai a.c., Gheorghe Ştefan, urmărit penal pentru fapte de corupţie, a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA.
Edilul din Piatra Neamţ este urmărit penal, fiind acuzat că din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ şi pentru că s-a folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari.
Potrivit procurorilor, din 2009, primarul de Piatra Neamţ ar fi administrat în fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.
„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor", potrivit DNA.
Procurorii susţin că aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi „sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite“.
Gheorghe Ştefan mai este suspectat şi că s-a folosit de funcţia de conducere din partid pentru a influenţa funcţionari publici din cadrul unor instituţii. În perioada de referinţă, primarul de Piatra Neamţ era preşedintele PDL Neamţ.
Cătuşe de la licenţele IT
Cel de-al treilea dosar în care este implicat primarul de Piatra Neamţ pare să fie şi cel mai „greu“ de gestionat. După aproape 18 ore de audieri la sediul DNA Bucureşti, Gheorghe Ştefan a fost reţinut marţi, 28 octombrie, de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore în dosarul licenţelor Microsoft unde Pinalti este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat într-un comunicat sumele pe care învinuiţii le-ar fi cerut şi obţinut în cursul procedurii de achiziţie. Procurorii spun că fostul soţ al Elenei Udrea a pretins de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:
- Gabriel Sandu - 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro
- Gheorghe Ştefan - 4.000.000 euro
- Dorin Cocoş - 9.000.000 euro
Anchetatorii susţin că, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Dorin Cocoş, Ştefan Gheorghe şi Gabriel Sandu, a fost înfiinţată o firmă, în contul căreia D-CON.NET. AG a virat toate sumele necesare.
„La baza acestei tranzacţii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro”, au precizat procurorii.
Gheorghe Ştefan află astăzi, 28 octombrie, dacă va fi arestat preventiv pentru 30 de zile. Soarta lui Pinalti şi a inculpaţilor Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş în dosarul Microsoft este în mâna judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Vilă în zonă rezidenţială, limuzine cu şofer
Gheorghe Ştefan locuieşte împreună cu soţia într-o vilă situată pe Aleea Uranus, aproape de vechea Sală a Sporturilor din oraş. Conform datelor din declaraţia de avere, construcţia ocupă 589,58 mp şi este deţinută în coproprietate cu soţia sa, Elena Ştefan, fiind cumpărată în anul 1994. Cu trei ani înainte, cei doi cumpăraseră o anexă gospodărească de 43,70 mp.
Vila impresionantă este situată într-o zonă rezidenţială a oraşului, foarte liniştită, iar priveliştea asupra urbei este deosebită de la geamurile îndreptate spre sud. Ca la mai toţi vecinii din micuţul cartier, şi vila lui „Pinalti” este protejată de camere de luat vederi montate cu scopul de supraveghere a zonei.
În afara vilei din Piatra Neamţ, primarul Gheorghe Ştefan mai deţine în coproprietate cu soţia, un apartament de 75,74 mp, situat în Bucureşti, în cartierul Giuleşti, şi cumpărat în anul 2010. Despre modul în care s-a făcut achiziţia acestui imobil a fost un scandal deoarece era vorba de un proiect ANL, iar din cauza preţului mare, mulţi potenţiali cumpărători s-au retras. „A fost un proiect destul de scump, şi în 1.000 euro/mp s-a inclus şi costul utilităţilor, şi terenul..Nu a fost pentru toată lumea. În lipsa solicitarilor, am prelungit de două ori termenul”, declara Gheorghe Popescu, fost director ANL şi ex-viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.
Gheorghe Ştefan are declarate venituri anuale de 45.507 lei din indemnizaţia de primar, în timp ce soţia sa, Elena, a câştigat 15.908 lei din salariul de director general la societatea SC BEST GSG SRL. În conturile bancare ale familiei există mai multe depozite în lei, euro şi dolari. Pinalti deţine 24.968 de lei, 2620 de euro şi 23.923 dolari. Datoriile sunt în sumă de 34.338,7 de euro, pentru un credit contractat în 2008 şi scadent în 2018.
Averea familiei este completată de bijuterii din aur dobândite în perioada 1976 estimate la 3.000 de euro, la care se adaugă tablouri de Camil Ressu şi Octav Băncilă estimate la 6500 de euro, achiziţionate în anul 1998.
Gheorghe Ştefan foloseşte o limuzină Mercedes Casa S şi un VW Touareg, conduse de şofer personal. Maşinile nu sunt ale primăriei, nici nu apar ca fiind proprietate personală a edilului, cel mai probabil acestea fiind înregistrate la firmele pe care edilul le controlează.
Pe aceeaşi temă:
Cum a ajuns Gheorghe Ştefan în vizorul procurorilor anticorupţie