Pacienţi expuşi la pericole în spitalele din Neamţ: risc seismic, infecţii nosocomiale, dotări lipsă

0
Publicat:

Controalele recente efectuate la spitalele din Neamţ au relevat că sunt pacienți expuși şi la pericole. Unele imobile prezintă risc seismic, pot fi contactate infecţii nosocomiale şi sunt dotări lipsă.

Spitalul Județean de Urgență Neamț FOTO Arhiva Adevărul
Spitalul Județean de Urgență Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, după verificări dispuse de minister, a făcut publice rezultatele controalelor efectuate timp de două luni, între 1 februarie şi 31 martie, la cinci unităţi din judeţ, respectiv spitalele din Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi Bisericani.

Ele au vizat prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale (nosocomiale), gestionarea produselor biocide, deşeurilor periculoase, dar şi „traiul“ pacienţilor internaţi. Iar concluziile nu sunt îmbucurătoare, la toate unităţile fiind descoperite abateri, unele mai mari, altele mai mici, de la norme.

Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, acolo unde, în noiembrie 2020, zece pacienţi au murit arşi de vii într-un incendiu, a primit o amendă de 30.000 de lei, lucru oarecum explicabil, fiind cea mai mare unitate nemţeană, cu probleme nerezolvate de foarte mulţi ani. Spitalul din Roman a fost sancţionat cu 2.000 de lei.

„Pavilionul Medicină Internă, cu risc seismic ridicat este supraaglomerat - funcţionează cu patru secţii, şase compartimente, dispensar TBC, birou internări. Întrucât Pavilionul Oncologie este în reabilitare, Secţia de Oncologie funcţionează fără aviz sanitar“, se arată în comunicatul DSP, cu referire la Spitalul Judeţean, care este în proces de acreditare.

Inspectorii au concluzionat că întreaga Secţie Medicină Internă necesită în regim de urgenţă lucrări de reparaţii, igienizare, înlocuire tâmplăria interioară şi mobilierul uzat, reparare pavimente. La fel stau lucrurile la Secţia Chirurgie Generală, holurile fiind degradate, cu infiltraţii în pereţi şi plafoane. În unele compartimente trebuie mobilier nou, plus că grupurile sanitare sunt insuficiente.

O infecţie nosocomială, daune de 150.000 de euro

S-a mai constatat că nu este asigurată rezerva de apă curentă a spitalului pentru 1-3 zile, Secţia Pediatrie funcţionează în condiţii necorespunzătoare, deoarece lucrările de reabilitare la cele două pavilioane au fost sistate, iar în întreg spitalul nu este rezolvată problema vestiarelor personalului, fiind amplasate în locuri neconforme şi în spaţii neigienizate.

O altă verificare efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ arăta că, în unităţile sanitare din judeţ, s-au înregistrat anul trecut un număr total de 901 cazuri de infecţii asociate actului medical, adică au fost contactate de pacienţi în timpul internării. Dintre acestea, 17 au fost septicemii, 302 infecţii respiratorii şi 429 digestive.

Anul trecut, după câţiva ani de procese, un pacient în etate de 39 de ani, care a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ în urma unui accident rutier, a câştigat litigiul cu unitatea sanitară, unul început în 2019, primind despăgubiri pentru că s-a infectat cu stafilococ auriu, necesitând tratament suplimentar.

Cazul a fost pe rolul magistraţilor de la Tribunalul Neamţ, petentul susţinând că, în perioada internării la Secţia Ortopedie, în 2015, a căpătat o infecţie nosocomială, fiind nevoit să se trateze şi la Târgu Mureş. Au fost stabilite daune de 200.000 euro, sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bacău şi pretenţiile au fost scăzute la 150.000 de euro. Daunele au fost achitate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite