Misiune dificilă a salvamontiştilor din Neamţ pentru recuperarea cadavrului unui alpinist căzut în Ceahlău
0Salvamontiştii din Ceahlău au avut o misiune extrem de neplăcută, fiind nevoiţi să recupereze cadavrul unui alpinist bucureştean, care a căzut de printr-un „horn” pe stâncile din masiv
Alarma s-a dat vineri, 5 august 2022, în jurul orei 19.00, când membrii unui grup de aproximativ 30 de persoane au anunţat Salvamont Neamţ că unul dintre ei, un alpinist bucureţtean în vârstă de 69 de ani, nu a mai ajuns la Cabana Dochia, refugiu montan situat la cota 1.800 de metri. Montaniarzii au spus că au plecat în jurl de ora 11.00 către Ocolaşul Mic, dar bucureşteanul s-a despărţit de ei. Acesta le-ar fi spus că a văzut nişte stânci „interesante“ şi că vrea să le urce. Din păcate, niciunul dintre cei cu care venise pe Ceahlău nu l-a însoţit.
Apoi, după ce cazul a fost sesizat, salvatorii montani au ajuns în scurt timp în zona menţionată, dar nu au mai putut face altceva decât să constate desesul.
„Am aflat că fusese alpinist la viaţa lui. Avea 69 de ani, dar părea că are în jur de 40. Cred că avea şi o formă fizică de invidiat la această etate. Scoaterea lui de acolo nu a fost posibilă în acea noapte, zona fiind extrem de abruptă, executând intervenţia în această dimineaţă“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Şeful salvamontiţtilor nemţeni a mai precizat că, din cauza zonei extrem de abrupte în care şi-a găsit sfârşitul bucureşteanul, a solicitat ajutorul unui elicopter, însă solicitarea i-a fost respinsă. Victima, care suferise un traumatism cranio-cerebral foarte grav, a fost coborâtă de pe munte până în staţiunea Durău, de aici fiind preluată de cadrele de la Serviciul de Medicină Legală Neamţ.
Pe data de 4 august, salvamontiştii nemţeni au avut o altă intervenţie. În jurul orei 13.00, o turistă din Timişoara a solicitat ajutor, după ce i s-a făcut rău pe vârful Toaca. A fost coborâtă în siguranţă, după care, pentru că starea de rău i se agravase, a solicitat un elicopter, care a preluat-o de pe heliportul din apropierea cabanei Dochia.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Un pui de zimbru trebuie botezat. Cum poţi deveni „naşul“ puiuţului din munţii Stânişoarei
Cauzele surpării podului de pe DN15B, din Neamţ. Alte trei poduri din judeţ sunt în stare foarte proastă