Mărturii terifiante despre alpinista româncă ucisă de avalanşă în Himalaya: „Mă simt mai neputincios ca niciodată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre victimele tragediei petrecute acum câteva zile în masivul Himalaya, unde o avalanșă uriașă a lovit un grup de alpiniști la 7.800 de metri altitudine, s-a numărat și o româncă, rezidentă în SUA: Anna Guţu.

Anna Guţu se pregătea să stabilească un record FOTO Facebook Anna Gutu
Anna Guţu se pregătea să stabilească un record FOTO Facebook Anna Gutu

Românul Adrian Laza, un alpinist de 60 de ani, din Piatra Neamţ, a fost martor la tragedia din Himalaya. Pe 7 octombrie 2023, el încerca să urce pe Shishapangma (piscul situat în China ar avea 8.013,  8.027 sau 8.046 de metri - fiind o controversă), pentru a stabili un record românesc uluitor: ascensiunea pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri aflate pe Terra.

Adrian Laza făcea parte dintr-o expediţie internaţională destul de numeroasă, formată din alpiniști foarte experimentați, dar ascensiunea le-a fost întreruptă de două avalanşe de mari dimensiuni petrecute la circa 7.800 de metri.

Cădere în gol de 1.500 de metri

Expediția al cărei membru era nemțeanul a evitat de puțin extrem de periculosul fenomen, însă nu la fel de norocos a fost un grup care se afla la câteva sute de metri în fața lor. Așa se face că cele două avalanșe s-au soldat cu moartea a două alpiniste din SUA, Anna Guţu (32 de ani, de origine română) și Gina Marie, precum şi a şerpaşilor Mingmar Sherpa şi Tenjen Lama.

„Expediţia din Shishapangma se încheie pentru toţi alpiniştii, din păcate, atât de tragic. Toţi sunt profund afectaţi şi va trece mult timp până vor putea să-şi facă pace în suflet. Erau în spatele Annei Guţu (americanca/ucrainiancă cu părinţi români ) când a avut loc prima avalanşă, fără să-i poată vedea, având un deluşor între ei. Retraşi imediat în tabăra 3, urmăreau cum Lama continua să urce aproape de vârf, când a avut loc cea de-a doua avalanşă. Să priveşti cum dispar în marea de zăpadă oameni de care ai fost alături până cu câteva ore în urmă este o experienţă profund traumatizantă şi greu de dus. Căderea lor a fost pe aproape 1,5 km“

Anna Guţu avea 13 optmiari escaladaţi, la fel ca Gina Marie, Adrian Laza şi alţi mulţi alpinişti aflaţi pe Shishapangma în fatidica zi de 7 octombrie 2023. Tenjen Lama era un şerpaş foarte experimentat şi l-a însoţit, alături de alţi doi şerpaşi, pe Adrian într-o expediţie extremă pe Dhaulagiri (Muntele Alb - 8.167 de metri). Pe 15 octombrie 2021 păşeau pe vârf, după ce nimeni nu a mai dorit să urce din cauza unor avalanşe.

„Oricât de pregătit ai fi, uneori nu depinde de tine“

Românul spunea că nu ştie dacă ar fi reuşit ascensiunea fără ajutorul nepalezului, un om extraordinar şi respectat. Tocmai de aceea l-a ales şi Gina Marie, fiind sigură că lângă Lama va urca pe Shishapangma. Șerpașul a fost cel care a însoţit-o pe norvegianca Kristin Harila, care a urcat pe toţi cei 14 optmiari din lume în doar trei luni. Adrian şi Lama s-au întâlnit în multe ascensiuni şi au stat la poveşti în multe tabere din Himalaya.

Adrian Laza, un temerar alpinist din Neamţ FOTO Facebook Ina Laza
Adrian Laza, un temerar alpinist din Neamţ FOTO Facebook Ina Laza

Despre ultima experienţă, soţia lui Adrian Laza a mai spus: „Acestea sunt tragediile pe care nimeni nu vrea să le întâlnească în viaţa de alpinist, dar ele există şi cei ce pornesc în ascensiuni ştiu că se pot întâmpla şi încearcă să se pregătească să le facă faţă. Dar cred că, oricât de pregătit ai fi, uneori nu depinde de tine. Nu a fost să fie 14 din 14 (de altfel, mulţi dintre alpiniştii de acolo erau la ultimul optmiar pe care îl mai aveau de urcat), dar nu a fost să fie nici ultimul munte şi asta e cel mai important“.

În vara acestui an, Laza îşi trecea în cont noi recorduri în Himalaya. Pe 18 iulie 2023, păşise pe Gasherbrum I (Muntele ascuns) – vârf de 8.080 de metri, iar pe 27 iulie 2023 cucerea K2 (Muntele Sălbatic), punând piciorul pe al doilea vârf după Everest, ajungând la 8.611 metri. Tot în 2023, pe 25 mai, inginerul silvic reuşea, în Nepal, să ajungă pe Kangchenjunga, 8.586 de metri.

Bucuria reuşitei a fost umbrită de faptul că unul dintre membrii grupului a dispărut, germanul Luis Stitzinger fiind găsit decedat după câteva zile. Nemţeanul a trăit clipe frumoase, dar şi dramatice în munţi, îngheţându-i ochii şi degetele, plus că a văzut cum se moare în Himalaya. La prima încercare de a cuceri Everestul, în 2017, a asistat nepuncios la sfârşitul unui alpinist american. 

An de an, Himalaya îşi ia tributul de vieţi FOTO Facebook Ina Laza
An de an, Himalaya îşi ia tributul de vieţi FOTO Facebook Ina Laza

Iată ce nota atunci: „Văd un alpinist întins pe jos. Ne apropiem de el şi îmi dau seama că, de fapt, nu se odihneşte, ci efectiv moare. Pe faţă are băşici mari albe, mânile îi tremură uşor. Murmură ceva dar nu se înţelege ce. Nu e nimeni lângă el, nici un șerpaş. Mi-am amintit ce am citit prin cărţile de alpinism. Murmur o rugă în gând. Lacrimile îmi îngheaţă pe obraji şi mă simt mai neputincios ca niciodată în viaţa mea“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite