Legionarii romani au asediat milenara cetate dacică Petrodava. Festivalul dacic de la Piatra Neamţ FOTO

0
Publicat:

Regia scenelor cu legionarii romani care au asediat milenara cetate dacică Petrodava a avut loc în cadrul unui festival desfășurat la Piatra Neamț. Bătălia a avut loc chiar lângă ruinele fostei fortificaţii

Soldați daci, pe dealul unde-i cetatea FOTO Facebook
Soldați daci, pe dealul unde-i cetatea FOTO Facebook

Punctul culminant al manifestărilor din cadrul Festivalului Dacic Petrodava a fost duminică, 30 iulie 2023, când trupele romane şi cele ale dacilor liberi s-au confruntat pe culmea din zona Bâtca Doamnei, aflată la circa cinci kilometri de oraş, acolo unde mai dăinuie o porţiune din zidurile vechii cetăţi.

De la ora 11.00, „actorii“, îmbrăcaţi în straie similare celor de acum două milenii şi înarmaţi cu armele folosite în acea epocă, au oferit localnicilor care au urcat pe dealul abrupt un spectacol agreabil, prilej cu care au fost filmate, cu ajutorul unei drone, mai multe secvenţe, care vor face parte dintr-un documentar istoric. 

„A avut loc un moment special și unic. Iată că, după circa 1900 de ani, am refăcut o secvenţă de bătălie care, cred eu, că s-a dat şi aici, între daci şi romani. Un moment inedit şi mă bucur că a fost foarte multă lume. Asta ne-am dorit, să fie promovată această zonă, în acest fel. Actorul principal al acestei manifestări este Valentin Iancu“.

Aceasta este declaraţia istoricului Liviu Zgârciu, de la muzeul de profil din Alba Iulia, cel care coordonează Garda Apulum / Alba Iulia. Cât despre Valentin Iancu, el este preşedintele Asociaţiei Culturale Istoria Interactivă „Petrodava“.

„A mers totul foarte bine, am şi improvizat la un moment dat. Sper ca şi filmul să iasă în condiţii bune. Ne-am dat silinţa!“, a opinat acesta.

În așteptarea dușmanului FOTO Facebook
În așteptarea dușmanului FOTO Facebook

Festivalul de la Piatra Neamţ, întrerupt timp de patru ani, a început de vineri, 28 iulie, loc de desfăşurare fiind şi platoul Curţii Domneşti a lui Ştefan cel Mare. Aici şi-au dat întâlnire peste o sută de războinici daci şi legionari romani, „predând“ lecţii de istorie vie, despre Antichitatea daco-romană de pe aceste meleaguri. La manifestările din Piatra Neamț au fost prezente cele mai importante trupe de reconstituire istorică din România.

Petrodava, menţionată de Ptolomeu în „Geographia“

Din program, alături de numeroase ateliere militare şi meşteşugăreşti (metaloplastie, monetărie, signacula, jocuri romane, scriptoria, fierărie, ţesut etc.) nu au lipsit demonstraţiile de tehnică militară daco-romană sau reconstituirea unor bătălii. Manifestarea urma să se încheie astăzi, 30 iulie, la ora 18.30 fiind Marea bătălie dintre daci şi romani - partea a II-a şi Salutul trupelor.

Asalt al legionarilor romani FOTO Facebook
Asalt al legionarilor romani FOTO Facebook

Cetatea Petrodava este menţionată de Ptolomeu în „Geographia“, în lucrare fiind pomenite şi alte aşezări dacice, plus altele din spaţiul antic european. Istoricii au concluzionat că, împreună cu cea învecinată de pe dealul Cozla din Piatra Neamţ (dispărută total după construirea unui restaurant la începutul anilor 1900) şi cea din Piatra Şoimului, a reprezentat un sistem cu rolul de supraveghere a Văii Bistriţei.

În prezent, din vechea construcţie antică au mai rămas la suprafaţă doar mici ziduri de piatră, care sunt pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la o înălţime de aproximativ 460 de metri, dominând din depărtare o parte a oraşului, satul, barajul şi lacul de acumulare cu acelaşi nume. De pe acea înălţime priveliştile sunt încântătoare.

Primele cercetări arheologice, care au scos la lumină vestigiile cetăţii de pe Bâtca Doamnei, au fost efectuate în anul 1928 de profesorul Constantin Matasă, fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamţ. Cercetările arheologice au fost reluate în 1957, sub coordonarea profesorului Nicolae Gostar de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Scene de luptă FOTO Facebook
Scene de luptă FOTO Facebook

„Săpăturile începute pe o scară mai largă în 1957 au confirmat presupunerile cu privire la evoluţia aşezărilor de pe Bâtca Doamnei. Primul nivel de locuire aparţine epocii neolitice (...), suprapus de un strat subţire din epoca bronzului, de vestigiile dacice cărora le aparţine cetatea şi de o ultimă fază aparţinând feudalismului timpuriu“, se arată pe Monumenteneamţ.ro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite