Lecţia de voluntariat a unui orfan din Piatra Neamţ: pleacă o lună în Nepal pentru a-i ajuta pe copiii rămaşi singuri pe lume după cutremur
0Ionuţ Ursu, un orfan volunatar la Ambulanţa Bucureşti, şi-a vândut lucruri pentru a face rost de banii necesari unei deplasări în Nepal, ca să ajute la salvarea victimelor cutremurului.
Efectele devastatoare ale cutremurului din Nepal l-au mişcat atât de mult pe Ionuţ Ursu (26 de ani), un tânăr de loc din judeţul Neamţ, încât a decis să plece în celălalt capăt al lumii să salveze vieţi. Ionuţ este în prezent student la Facultatea de Geografie din Bucureşti, şi activează ca voluntar la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, unde a deprins cunoştinţele teoretice şi practice necesare acordării primului ajutor.
Povestea tânărului rămas orfan după ce mama sa l-a abandonat la puţin timp după naştere şi crescut apoi în casele de copii din Piatra Neamţ a contat în decizia pe care a luat-o, el percepând într-un mod acut durerea victimelor seismului din Nepal.
„Cutremurul din Nepal m-a făcut să nu dorm câteva nopţi. Gândurile mele erau mereu acolo unde mii de oameni şi-au pierdut viaţa, acolo unde părinţi au rămas fără copii şi, chiar mai cumplit de atât, copii au rămas fără părinţi, la fel ca şi mine. De fapt, este ceva mai dureros pentru că ei au avut părinţi, au simţit iubirea, grija lor şi dintr-o dată s-au trezit singuri. Privind imaginile de la televizor, am simţit o imensă durere, o neputinţă care mă sfâşia că nu pot fi acolo, că nu pot să fac ceva să ajut, să alin suferinţa“, şi-a motivat hotărârea Ionuţ.

După frământăile care nu i-au dat pace zile întregi, tânărul a văzut apelul „Voluntari din toate ţările lumii – uniţi-vă – e mare nevoie de voi!“. Nu a mai avut în minte decât să ajungă acolo, şi a găsit şi grupul cu care să plece.
Cum a făcut rost de bani
O problemă greu de depăşit a fost cea de procurare a banilor pentru deplasare şi, pe lângă aceasta, de dotare cu echipamentul necesar unei astfel de expediţii speciale. „M-a tulburat puţin gândul că am nevoie de mulţi bani, dar mi-am evaluat mica «avere», adică laptopul, tableta, calculatorul, telefonul performant de care eram tare mândru, obiecte pe care le-am cumpărat din munca mea, şi am acţionat rapid, fără să stau pe gânduri. Le-am vândut, amanetat, am obţinut şi o sponsorizare de la oameni cu suflet şi am achiziţionat cortul, sacul de dormit şi ce e mai important – biletul de avion. Am reuşit!“, spune Ionuţ Ursu.

Dimensiunea efortului financiar este cifrată la aproape 4.000 de lei (bani obţinuţi prin vânzarea/amanetare bunurilor electronice), la care se adaugă cei 3.000 de lei cât reprezintă sponsorizarea deplasării de către un om de afaceri din Braşov. Pe lângă echipament, tânărul a trebuit să plătească şi o serie de vaccinuri obligatorii (antimalarie, hepatita şi alte boli contagioase). „Acest demers a fost pe cont propriu la început, apoi mi-au fost alături şi alţi oameni care mi-au oferit sprijin moral şi financiar. Le mulţumesc tuturor şi le promit că voi ajuta oameni atât cât îmi stă în putere“, este mesajul tânărului.
I s-a spus că nu e întreg la minte
Implicarea totală a lui Ionuţ pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Nepal nu a fost privită de toată lumea ca un lucru normal: „Au fost oameni care mi-au spus în faţă că-s nebun, că-s bolnav cu capul, că nu ştiu în ce mă bag. Nu mă aşteptam de la toţi la încurajări, dar nici la astfel de replici. Vreau să stau acolo cel puţin o lună, ştiu ce mă aşteaptă, ştiu că sunt organizate spitale de campanie în care ajung oameni răniţi, iar activitatea medicală va fi în regim de urgenţă şi ATI“.
Pentru a rezista condiţiilor grele care-l aşteaptă în Khatmandu, Ionuţ şi-a cumpărat un cort, echipament rezistent la vreme ploioasă (e perioada musonului), o rezervă de conserve pentru câtreva zile şi alte lucruri cuprinse în kitul transmis de organizatorul expediţiei din care vor mai face parte alpinişti români şi personal medical. „Bagajul cântăreşte vreo 35-40 kg, fără cort care mai cântăreşte 7-8 kg. S-a luat legătura cu autorităţile nepaleze care au fost foarte deschise când au aflat că vin oameni care vor să-i sprijine pe partea medicală“, mai spune tânărul.

Şi-a amânat licenţa
În ajutorul lui Ionuţ au sărit şi alţi oameni care l-au încurajat şi i-au înţeles pornirea. Fiind în an terminat la Geografie, în iulie îl aştepta examenul de licenţă, iar o astfel de expediţie ar fi anulat total şansele de a susţine lucrarea. „I-a explicat doamnei decan această problemă, i-am spus că eu vreau să plec chiar cu riscul de a pierde licenţa. Dânsa a fost extrem de înţelegătoare şi am căzut de acord să amân licenţa până în toamnă“, mai spune Ionuţ.
Un sprijin l-a găsit tânărul şi la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, de unde i s-au pus la dispoziţie materiale medicale (mănuşi chirurgicale, proteze, faşe sterile) necesare în activitatea de prim-ajutor. Cu lacune în ceea ce priveşte cunoştinţele de engleză, voluntarul spune că şi-a însuşit în regim intensiv limba pentru a se descurca în misiune. Mai mult, pentru că doreşte să dea şi la Medicină, după ce va finaliza studiile la Geografie, Ionuţ îşi va lua cu el şi manualele de specialitate. „Dacă o să am răgaz, noaptea, în cort, o să mai citesc din cărţi, la lumina lanternei“, a încheiat Ionuţ.
Nume de cod: „România Ionuţ“
În timpul activităţii medicale pe care o va desfăşura în Nepal, Ionuţ va purta uniforma Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). Pentru alte activităţi de voluntariat la care vrea să se implice (căutări, descarcerare, degajare de moloz), el şi-a confecţionat o uniformă pe care şi-a inscripţionat cu roşu „România Ionuţ“.

„Aşa o să fiu identificat mai uşor, o să ştie cine sunt şi de unde vin“, mai spune tânărul. Într-o postare pe contul său de pe pagina de socializare, voluntarul concluzionează că misiunea sa nu era posibilă fără ajutorul oamenilor care l-au înţeles. „Se spune că pentru ca răul să triumfe este de ajuns ca oamenii buni să nu ridice un deget. Ei bine, eu am plecat cu toată fiinţa mea să ajut şi am fost bucuros să descopăr că mai sunt şi alţii ca mine. Răul nu va triumfa, pentru că oamenii buni ridică mai mult de un deget“, spune Ionuţ, tânărul înscris în programul „Există un erou în fiecare dintre voi“, desfăşurat de SABIF, unde voluntarii pot interveni pentru stabilizarea unui pacient până la sosirea echipajului de Ambulanţă.
Pe aceeaşi temă: