Kilimanjaro, magnet pentru alpiniştii din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Ţuţuianu (stânga), Ciprian Chelariu (mijloc) şi Ionuţ Ştefănescu vor să urce pe cei mai înalţi munţi din Africa FOTO Adevărul
Robert Ţuţuianu (stânga), Ciprian Chelariu (mijloc) şi Ionuţ Ştefănescu vor să urce pe cei mai înalţi munţi din Africa FOTO Adevărul

După proiectul „Himalaya 2012”, Ionuţ Ştefănescu, Ciprian Chelariu şi Robert Ţuţuianu continuă seria ascensiunilor cu o nouă expediţie în care vor să ajungă pe cei mai înalţi doi munţi din Africa. Ticu Lăcătuşu şi profesorul Sorin Baciu sunt alţi doi pietreni care au cucerit Kilimanjaro.

Cei trei alpinişti nemţeni şi-au programat expediţia într-un interval extrem de scurt (10-27 iulie), timp în care vor să escaladeze mai întâi Mount Kenya, cu vârful Nelion (5.188 m) şi apoi Kilimanjaro, vârful Uhuru Peak (5.895 m).

„Ambele obiective propuse sunt frumoase şi spectaculoase. Frumoase deoarece pentru a ajunge pe vârf trebuie străbătute mai multe benzi de vegetaţie cu flora şi fauna specifică de la zona deşertică la savană, apoi diferite tipuri de păduri, şi în final la zona alpină înaltă”, spune Ciprian Chelariu.

Prima ascensiune, din Kenya, se va face în decurs de doar patru zile, cu tabere succesive la 3000 de metri (joi, 11 iulie), 4.200 metri (vineri), 4800 metri (sâmbătă), iar duminică este programat urcuşul final până la 5188 metri, pe vârful Nelion.

„Din cele trei vârfuri de pe Mount Kenya am ales Nelion deoarece avem de escaladat un perete de 500 de metri, între 4.700 m şi 5.188 m, traseu care implică echipament specific şi tehnici avansate de alpinism şi escaladă pe stâncă”, spune Ionuţ Ştefănescu.  

Alpiniştii vor merge apoi în Tanzania pentru a o escaladă pe muntele Kilimanjaro, un masiv de origine vulcanică magma găsindu-se doar la circa 400 de metri sub fundul solidificat al craterului din vârf. 

„Pentru Kilimanjaro starea vremii, starea sanătăţii şi aclimatizarea la altitudine constituie factori ce pot influenţa echipa. Ascensiunea se va face doar pe timp de zi, noaptea fiind interzis să fii pe trasee, deoarece zona face parte dintr-o rezervaţie naturală. Aclimatizarea e singurul factor pe care nu-l poţi pronostica de acasă. La baza muntelui vor fi circa 40 de grade, iar sus, spre vârf, temperaturile nocturne coboară şi până la minus 15 grade Celsius”, mai spune Ionuţ Ştefănescu.

Cei trei membri ai echipajului pietrean s-au pregătit pentru această expediţie cu antrenamente de escaladă în Cheile Bicazului, pe Ceahlău sau în Făgăraş, însă acum nu vor avea parte de pereţi de granit, ci de rocă vulcanică, instabilă şi mai greu de controlat în timpul urcuşului.

Anul trecut, cei trei au participat în proiectul „Himalaya 2012”, format din 9 alpinişti din Piatra Neamţ care au urcat pe patru vârfuri din apropierea Everestului, din care două  de peste 6.000 de metri altitudine.

Mai citiţi şi:

Expediţia pietrenilor în Himalaya şi-a atins obiectivele. Ultimul vârf a fost cucerit de Ionuţ Ştefănescu

Din Pietricica, pe acoperişul lumii. Expediţie exclusiv pietreană în munţii Himalaya

Unul dintre alpiniştii pietreni a fost evacuat cu elicopterul din Himalaya. Doar şapte temerari au mai rămas în expediţie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite