Ionel Arsene, „baronul” Neamţului, final de carieră politică. Judecătorii i-au dat lovitura de grație

0
Publicat:

Ionel Arsene, baronul Neamţului, este la final de carieră politică. Decizile judecătorilor, care l-au condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, îi interzic să mai aibă vreo funcţie publică de conducere în cadrul unor instituţii sau formaţiuni politice.

Ionel Arsene este dat în urmărire generală FOTO Arhiva Adevarul
Ionel Arsene este dat în urmărire generală FOTO Arhiva Adevarul

Încă preşedinte al Consilului Judeţean Neamţ, Arsene are de executat 6 ani şi 8 luni de puşcărie, sentinţa fiind pronunţată vineri, 10 martie 2023, de către magistraţii de la Curtea de Apel Braşov, în urma unor acuzaţii de corupţie. Au fost trei fapte de trafic de influenţă, dar una dintre ele s-a prescris.

Dincolo de condamnarea penală, judecătorii au decis ca şefului CJ Neamţ să i se interzică unele drepturi, printre care să nu mai exercite atribuţiuni de conducere în instituţii publicesau la vreun partid timp de mai mulţi ani după executarea pedepsei. Arsene a fost preşedintele PSD Neamţ, fiind prieten la cataramă cu Liviu Dragnea.

„Aplică pedeapsa complementară (...), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere, sau de a exercita atribuţii în cadrul vreunui partid din România, pe o perioadă de 5 ani“, se arată în sentinţa Curţii de Apel Braşov.

În primă instanţă, şeful legislativului nemţean a fost condamnat de magistraţii de la Tribunalul Bacău, pe 6 aprile 2022, în procesul în care a fost acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă. Instanţa a decis executarea unei pedepse de 8 ani şi 4 luni de închisoare, plus confiscarea unor sume de bani.

A contestat sentinţa, iar după o cerere de strămutare, dosarul a ajuns pe rolul judecătorilor braşoveni. Ionel Arsene a fost denunţat de fostul primar Gheorghe Ştefan, care a susţinut că i-ar fi dat, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea ANI, în tentativa de a-l „anihila“ pe şeful de la acea vreme al CJ, Culiţă Tărâţă, care „trebuia“ declarat incompatibil.

„În 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat şi preşedinte al unui partid politic, a primit de la un martor în cauză, 100.000 de euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea ANI, în scopul de a constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală“, arăta DNA.

Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat. A urmat un denunţ şi a început ancheta. După pronunţarea sentinţei definitive, Ionel Arsene nu a fost găsit la domiciliu, ieri, 10 martie 2023, fiind dat în urmărire generală.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite